EkonomiSanal cüzdanlarda biriken paralara dikkat, bazı uygulamalar iade etmiyor

Sanal cüzdanlarda biriken paralara dikkat, bazı uygulamalar iade etmiyor

24.03.2023 - 10:13 | Son Güncellenme:

Online alışveriş sitelerindeki bazı mobil uygulamalarda 'sanal cüzdan' olarak adlandırılan hesaplara yüklenen kalan paraların iade edilmediği ortaya çıktı.

Sanal cüzdanlarda biriken paralara dikkat, bazı uygulamalar iade etmiyor

Bu uygulamalar, hesaptaki parayı alışveriş için kullanmak dışında iade seçeneği vermiyor. Bu durumda tüketicinin zor durumda kalmasıyla ilgili konuşan Tüketici Konfederasyonu Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Murat Bal, kalan paranın iade edilmesi gerektiğini belirterek, "Eğer tüketici harcama yapmıyorsa para banka hesaplarına geri gönderilmeli" dedi.

Haberin Devamı

Online alışveriş siteleri, tüketicilere sanal cüzdan uygulamasıyla, daha hızlı hizmet ve hediye kullanım avantajları sağlıyor. Tüketiciler de sanal cüzdanlara yükledikleri paralarla, hızlı alışverişi tercih ediyor. Ancak alışveriş için kullanılmayan ve sanal cüzdanda kalan bakiyelerin bazı uygulamalar tarafından para iadesi yapılmıyor. Uygulamanın müşteri temsilcileri ise para iadesi yapılmayacağını, kalan bakiyenin ürün alınarak kullanılabileceğini belirtiyor.

"YASAL BİR BOŞLUK VAR"

Tüketicilerin mobil uygulamalardaki sanal cüzdanlarda kalan parayı iade almak için girişimde bulunması gerektiğini belirten Tüketici Konfederasyonu Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Murat Bal, "İnternetten alışverişler ve ödemeler çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Burada yeni bir ödeme yöntemi çıktı. Bazı şirketler üzerinden bu uygulamalara para yüklemesi yapılarak ödeme yöntemini kullanıyor. Bunlar da firmalar ve bazı internet siteleri bu uygulamalara teşvik ediyorlar. Bu konuda dikkat edilmesi gereken şey, uygulamada bakiye kaldıysa ve harcama yapmıyorsa, mutlaka orada kalan parayı banka kartlarına geri göndermeleri gerekiyor" dedi. Bu konuda yasal bir boşluk da olduğunu belirten Bal, "Bir de kullanılmayan küçük miktarda paraların firmalar tarafından ne şekilde değerlendirildiğini bilmiyoruz. Şöyle düşünün, 10 bin kullanıcısı olan bir firma, her bir hesapta 3'er lira kalsa 30 bin lira yapıyor. Bu para firmalar tarafından o hesapta tutuluyor mu yoksa başka bir yerde kullanılıyor mu. Bununla da ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz Tüketiciler bakiye kaldığında küçük diye önemsemeyebiliyorlar ama birçok müşteriyle birlikte o firma açısından büyük bir meblağ haline gelebiliyor" dedi.

Haberin Devamı

"İADE FORMU OLUŞTURDUM, 1,5 SENEDİR İADE ALAMADIM"

Kullandığı uygulamadaki sanal cüzdanında kalan bakiyesini 1,5 senedir alamadığını söyleyen Çağla Balcı, "Online alışveriş kullanıyorum, burada fazla para yükledim ama para iadesi olmadı. Talep oluşturup form gönderdim ama hala gönderilmedi. Sadece kıyafet giyim değil, yemekte de alamadım. Ufak bir para kalmıştı" dedi. Sanal cüzdanında iade alamadığı para olduğunu söyleyen Sefa Öztürk ise "Alışverişlerimi genelde online yapıyorum. Alışveriş yaptığımda genelde cüzi bir miktar kalıyor ve almak istiyorum ama genellikle alamıyorum. Burada kalan paralar oluyor ve geri alınırsa çok güzel olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ata Çoban ise "Uygulamada kalan paralar geri alınamıyor. Cüzdanda kalan 99 kuruşun mantığı, milyonlarca kişinin 1 kuruşunu, 2 kuruşunu aldıklarında aslında kullanılmayacak paralardan bütçe elde ediyorlar" ifadelerini kullandı. Melisa S. "Cüzdan uygulamasında kalan paramın iade edilmemişti. Genellikle müşteri hizmetlerini arayınca veriyorlar, ama uzun sürüyor, bankaya göre değişiyor. Bazıları vermiyor. 5-10 lira olsa peşine düşmem ama fazla olunca uğraşırım almak için. İnternetten aldığımız için çok fazla çare ve seçenek bulunmuyor" dedi. (DHA)