29.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’den Güney Akım Boru Hattı projesine vize çıktı. Rus gazını Karadeniz’den Avrupa’ya ulaştırması, aynı zamanda geçiş güzergâhındaki Ukrayna’yı by-pass etmesi planlanan ve Nabucco doğalgaz boru hattının en büyük rakibi olarak kabul edilen Güney Akım doğalgaz boru hattına nihai inşaat izni verilmesi konusunda Türkiye ile Rusya mutabakata vardı.
BOTAŞ ve Rus Gazprom, Karadeniz altından döşenecek olan Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı’nın Türkiye karasularından geçen bölümünün inşasına onay veren anlaşmaya imza atarken, Rusya Başbakanı Vladimir Putin söz konusu anlaşmanın iyi bir yılbaşı armağanı olduğunu söyledi.
‘Diyaloğu Erdoğan başlattı’
Putin, iki ülke arasındaki gaz alanında önem verdikleri büyük bir çalışmanın sonuçlandığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu diyaloğu Türkiye Başbakanı Sayın Tayyip Erdoğan ile başlattık” dedi.
Yıldız: İndirim istedik
Basının sorularını yanıtlayan Yıldız, 2012 yılından önceki yıllardan birikmiş olan bir kısım gaz alacağının 2012’de Batı Hattı’ndan alınacağını belirterek, “Müzakere açısından ekibimiz ve Rusya Federasyonu’nda al ya da öde çerçevesinde almadığımız gaz konusunda bir talebimiz oldu. En az 3 milyar metreküplük al ya da öde kapsamındaki gaz inşallah 2012 yılında aktarılmış olacak” diye konuştu.
Bakan Yıldız, Türkiye’nin istediği fiyat indirimi konusunda bir anlaşma olup olmadığı yolundaki bir soru üzerine de, “2011 yılında aldığımız fiyatın bir kısmının piyasadan yüksek olduğunu söyledik ve onlar da sağolsunlar bir kısmını indirdiler. Bugün imza altına alındı” dedi.
Pamir: Karşılığında Türkiye ne aldı?
CHP Enerji Komisyonu Başkanı Necdet Pamir, Güney Akım projesinin Türkiye’nin elinde çok önemli bir koz olduğunu belirterek, “Güney Akım’a inşaat izni verdik. Burada önemli olan karşılığında ne aldık... Batı hattında 6 milyar metreküple ilgili fiyatta anlaşamayınca özel sektöre devredildi. Özel sektör alamadı şimdi tekrar masaya oturuldu. Sonuç ne oldu. Güney Akım neden imzalandı, indirim mi alındı, yeni koşullar mı getirildi. Bilmiyoruz.
‘Nabucco’ya rakip olur...’
2008’de Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret 38 milyar dolar. Bunun Türkiye’den Rusya’ya yapılan ticaret 6.5 milyar dolar, Rusya’nın Türkiye’ye ticareti ise 31.5 milyar dolar. Zaten aşırı bağımlıyız” dedi. Sektörden ismini vermek istemeyen bir yetkili ise, “Güney Akım, Nabucco’ya rakip olarak çıkmıştı. Geçen hafta Azerilerle yapılan TANAP anlaşması sonrası Nabucco aslında tarihe gömülmüş oldu. Günel Akım’da imzalanınca Nabucco açısından şah, şahbaz oldu. Türkiye’nin Güney Akım’ı imzalama gerekçesini bilmiyoruz ama perde arkasında ciddi bir fiyat anlaşması olabilir” diye konuştu.
NEVİN DONAT
PROJELER YARIŞIYOR
Türkiye’nin içinde bulunduğu enerji projeleri birbiriyle yarışıyor. BOTAŞ’ın boru şebekesini kullanacak olan ITGI ise en hazır proje...
- Güney Akım: Rusya’nın Bulgaristan ve Sırbistan üzerinden İtalya ile birlikte yürüttüğü proje. Güney Akım projesinin Hazar bölgesinden Avrupa’ya yılda 63 milyar metreküp doğalgaz taşıması ve 2015’te hizmete girmesi bekleniyor. Maliyetinin 15 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.
- TANAP: Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ise Azerbaycan ve Türkiye arasında imzalandı. Azerbaycan’dan gelecek gaz, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacak. Maliyeti 5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
- ITGI: Yıllık 10 milyar metreküp civarında Hazar ve Ortadoğu gazının Türkiye ve Yunanistan’dan İtalya ve Avrupa’ya nakli planlanıyor. Hazar’dan gelen gaz İtalya ve Batı Avrupa’ya Türkiye ve Yunanistan üzerinden geçecek. ITGI projesi sonrası devreye girebilecek. Türkiye’de BOTAŞ’ın hatları kullanılacak. Maliyetinin 5 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.
- NABUCCO: Hazar havzası doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak olan 3.300 kilometrelik boru hattının yüzde 60’ı Türkiye’den geçecek. Hattın ortakları Türkiye, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan. Henüz bir adım atılmış değil. 11 milyar dolara mal olması bekleniyor.