09.01.2025 - 07:24 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Son dönemde fahiş fiyat artışı ile gündeme gelen restoranlar, şimdi de rezervasyon için kapora uygulamasını başlattı. Daha önce yalnızca özel günler için süslenen masalar ücretli olarak rezerve edilirken, artık normal günlerde dahi bir masa ayırtmak isteyen müşterilerden ücret talep ediliyor. Peki restoranların rezervasyon kaporası istemeleri yasal mı? Tüketiciler bu tip durumlarda ne yapmalı?
‘HİZMET VERİLMEDEN PARA ALMAYA BAŞLADILAR’
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü şu ifadeleri kullandı: “Restoranlar, rezervasyon yaptıran tüketicilerden hizmet verilmeden para almaya başladı. Restoranlar buna gerekçe olarak da rezervasyon nedeniyle başka müşterilerine ‘yer yok’ dediklerini ve rezervasyonların haber verilmeden iptal edilmesi nedeniyle mağdur olduklarını iddia etmekteler.
REZERVASYONA KAPORA YASAL MI?
Son zamanlarda restoran ve kafelerde tüketici aleyhine uygulamalar yaygınlaşmaya başladı. Servis ücretleri, kuver ücretleri, asgari harcama limitleri gibi... Şimdi de rezervasyonlarda kapora talebi. Bu talepler etik olmadığı gibi hukuki de değildir.
Dikkat edilirse tüketiciden talep edilenler tüketicinin aleyhine olan uygulamalar. Hukukumuzda kapora kavramı düzenlenmemiştir. Bunun yerine sözleşme akdedilirken yapılan ödeme için “bağlanma parası” (pey akçesi) ile “cayma parası” olarak iki ayrı şekilde tanımlanmıştır.
ÖDENEN KAPORA İADE EDİLİR Mİ?
Buna göre eğer verilen kapora “bağlanma parası” ise sözleşmeden cayılsa dahi alınan meblağ iade edilecektir. Eğer verilen kapora “cayma parası” ise alıcının sözleşmeden cayması halinde alınan meblağ iade edilmeyecektir. Cayma parası ödenmemesi durumunda ise eğer o yer boş kalmamış ve başka bir müşteriye kullandırılmış ise bu durumda firmanın cayma bedelini iade etmesi etik davranış olacaktır.
YURT DIŞINDA REZERVASYONA KAPORA UYGULANIYOR MU?
Yurt dışında bu tür bir uygulama olup olmadığı konusunun incelenmesi yerinde olacaktır. Toplumlar arasında kültür ve anlayış farkı bulunmaktadır. Gelişmiş ve insan odaklı uygulamaları olan ülkelerde insanlar randevularına ve rezervasyonlarına sadık oldukları gibi firmalar tüketicinin taleplerini yani rezervasyon iptalini olumlu karşılamaktadır.
Yurt dışında kapora olayının yaygın olmayacağı varsa da ülkemizde uygulandığı şekilde etik dışı bir hareket tarzı olan paranın üzerine yatma düşüncesinin olmadığı kanaatindeyiz.
VATANDAŞLAR NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRLER?
Tüketiciler hizmeti alma konusunda karara varmadan rezervasyon yaptırmasınlar. Rezervasyonlarından dolayı ödeme yapacaklarsa bunu ‘rezervasyon/bağlanma’ parası olarak açıklamaya yazsınlar. Rezervasyon iptali durumunda ise hemen firmaya yazılı (mail) gibi) bildirimde bulunsunlar.
Bağlanma parası olarak ödedikleri kaporalar için de miktara göre 2025 yılı için 149 bin liranın altında ise tüketici hakem heyetine başvurarak para iadesi talep edebilirler.”