21.09.2023 - 07:37 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında bugün toplandı.
Saat 14.00'te faiz kararı açıklandı. Beklentiler ve verilen mesajlar; sıkılaşmanın devam edeceği yönünde. Banka, son 3 toplantıda faiz oranını 16,5 puan artırmıştı.
KREDİLERDE BÜYÜME ORANI DÜŞÜRÜLDÜ
Banka politika sadeleşmesine de başladı. Bu süreçte seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları açıklandı. Tüketici ve taşıt kredilerinde büyüme oranları düşürüldü. İkinci konut alımına da kredi kısıtı getirildi.
TL MEVDUATA GEÇİŞ HIZLANDI
Kur korumalı mevduattan çıkışı destekleyen kararlar alınırken, TL mevduata geçiş hızlandı. Üretim, yatırım ve ihracat kredilerine ise destekler peş peşe açıklandı.
Banka en büyük sürprizi ise geçen ay yaptı. Politika faizinde 7,5 puanlık tarihi artırıma gitti. Böylece son 3 toplantıda faizler 16,6 puan arttı. Politika faizi yüzde 25'e çıktı. Bugün atılacak adım ise merak konusu. Bankanın, faiz artırım boyutunun yanı sıra karar metninde vereceği mesajlar da yakından izlenecek.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: TCMB, bugün saat 14:00’te faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi politika faizinin 500 baz puan artarak %25,00’ten %30,00 seviyesine yükseltilmesi yönünde. Ancak, 500 baz puan üzerinde olabileceğine yönelik beklentiler de mevcut olduğunu notlarımıza eklememize fayda var. Her ne kadar genel seçimlerin atlatılmasından sonraki süreçte ortodoks politikalara geçiş sinyalleri verilse de piyasalarla olan iletişimin tam olarak yapılamadığı görüşündeyiz.
BORSA İSTANBUL’DA YÖN NE OLUR?
Piyasa beklentisi olan 500 baz puan faiz artırımı gerçekleşmesi halinde piyasalarda volatilitenin artacağını düşünüyoruz. Bu durumda Borsa İstanbul’da bir düşüş gerçekleşmesi halinde bunun çok uzun sürmeyeceğini realist politikalara geçişin hızlanacağı algısıyla piyasadaki yükseliş beklentisinin artacağını düşünmekteyiz.
DÖVİZ KURLARINDA DÜŞÜŞ BEKLİYOR MUSUNUZ?
TCMB’nin piyasa beklentilerinin üzerinde bir faiz artışına gitmesi halinde kurlarda bir baskı görebiliriz. Ancak, döviz rezervlerini artırmak isteyen Merkez Bankası bu durumdan yararlanabilir ve kurlarda tekrar yükseliş görebiliriz. Kurlardaki geri çekilmenin hem merkez bankası hem de özel sektörün döviz ihtiyacı gözetildiğinde kalıcı olmayacağını düşünmekteyiz.
PARASAL SIKILAŞMA İLERLEYEN AYLARDA DA SÜRECEK Mİ?
TCMB için yılsonu faiz beklentileri %30-%35 arasında olması bekleniyor. Ancak, buna ilişkin net bir iletişim yapılmadığını da belirtmekte fayda görüyoruz. İlerleyen aylarda faiz artırımlarına devam edilecek mi ya da sert bir faiz artırımı yapılacak mı bu konuda net bir yönlendirmeye sahip değiliz. Konuya ilişkin yorumlara baktığımızda ise faiz artırımlarının azalarak devam edeceği yorumları bize daha yakın gibi geldiğini belirtebiliriz.
FAİZ KARARININ ALTIN FİYATLARINA BİR ETKİSİ OLUR MU?
TCMB’nin faiz artırımının miktarı altın fiyatlarında kurlara paralel bir dalgalanmaya yol açabilir. Ancak orta-uzun vadede ise altında yükseliş beklentimizin devam edeceğini düşünüyoruz.
Ata Portföy GMY Batuhan Özşahin ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: TCMB’nin bugünki toplantısında 500 baz puanlık bir artış ile politika faizini %30’a yükseltmesi bekleniyor.
Daha agresif bir faiz artırımı, TCMB’nin enflasyonla olan mücadelede kararlı olduğunu gösteren şahin bir mesaj olur ve borsa ilk tepkiyi pozitif verir.
Türk Lirası’nın değer kazanması için TCMB’nin beklenenden daha agresif bir artış yapması gerekir ancak cari açıkta herhangi bir iyileşme olmadan TL’nin güçlenmesinin kalıcı olmasını beklemeyiz.
Biz kurum olarak TCMB’nin politika faizini sene sonundan önce %33’e yükseltip duracağını tahmin ediyoruz. Gerekirse tüketici kredilerine başka türlü niceliksel sıkılaştırma önemleri getirecektir.
TCMB’nin faiz kararının altın fiyatlarına herhangi bir etkisi olmaz. Altın fiyatlarını etkileyecek olan, FED’in faiz kararları ve ABD’deki reel faizlerin seviyesi olacaktır.
"POLİTİKA FAİZİNİN YÜZDE 30'A ÇIKARILMASI BEKLENİYOR"
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Abuzer Pınar, şunları kaydetti;
Ne yapılmaya çalışılıyor, yurt içi talebi kontrol altına alalım ama bu arada ihracatı destekleyici mekanizmalar çalışıyor, üreticilere işletmelere yönelik krediler kolaylaştırılıyor. Yurt içi talep kontrol altına alınırken ihracatçı sektörleri destekleme ve döviz girdisi sağlama buradaki temel amaç bu. Piyasa beklentisi perşembe günkü toplantıdan 500 baz puan yani yüzde 30'a çıkmasını bekliyorlar politika faizinin.
Mevduat tarafıyla ilgili mutlaka bazı ifadeler görebiliriz faizler arttıkça. Çünkü mevduat faizleri de artıyor ve TL daha cazip hale geliyor.