Ekonomi‘Pakette kamu-özel ayrımı yapılmasın’

‘Pakette kamu-özel ayrımı yapılmasın’

25.11.2008 - 00:33 | Son Güncellenme:

Başbakan’ın bankalara eleştirisini değerlendiren Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, finans kuruluşlarına destekte kamu-özel ayrımı yapılmamasını istedi. Özince, “Destek olursa krediye dönüşür” dedi

‘Pakette kamu-özel ayrımı yapılmasın’

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Başbakan Tayyip Erdoğan’la kendisi arasında geçtiği belirtilen diyaloğun yer aldığı haberlerin doğru olmadığını söyledi. Başbakan’la Bankalar Birliği heyeti olarak görüşmeler yapıldığını ifade eden Özince, reel sektöre kaynak aktarılması için sadece kamu bankalarının değil kamu - özel tüm bankaların rahatılmasının yararlı olacağını belirtti.
Özince şöyle konuştu:
“Sektörde likiditeyle ilgili arzular daha ziyade özel bankalardan geliyor. Özel bankalarımızın kredi işine girdikleri oranlarından görülüyor. Dolayısıyla özel bankalarımızın da kamu bankalarından ayırt edilmeden likiditeyle ilgili rahatlatılmaları sonuçta ekonomimize yarar sağlar.
Kesin olan bir şey var ki özel bankalarımızın daha fazla risk iştahıyla reel sektör finansmanına girmiş olmalarından bügüne kadar fayda gördük. Bundan sonra da o faydayı devam ettirmek için sadece kamu bankaları değil tüm sektörü kucaklayacak önlemler almak uygun olur. Sağlanacak herhangi bir olanağın özel sektör bankalarınca krediye dönüştürülemeyecek olmasını değerlendiremiyorum. En azından benim bankam adına böyle bir şey söz konusu değildir.”

‘Herkes dersini çıkarsın’
Başbakan Erdoğan’ın bankalara yönelttiği sert eleştirilerin tüm sektöre yönelik olmadığını kaydeden Özince, “Ülkemizin başbakanlık makamının değerlendirmelerini yanıtlamayı düşünemem” dedi.
Özince, Başbakan Erdoğan’ın ‘kredileri erken çağırmayın, vadesi içinde fiyatını artırmayın’ şeklindeki görüşlerine tamamen katıldığını kaydederek “Tabii sektörümüzde varsa hatalı uygulamalar bunları belirleyemiyoruz. Kendilerinin bu yönde ısrarlı uyarıları varsa belki bunları ortaya çıkartan uygulamalar da vardır” dedi.
Özince şöyle devam etti:
“Sayın Başbakan’ın bir değerlendirmesini değerlendirmek doğru değildir. Bunlara ihtiyaç duyup bu tür uyarılar yapıyorsa biz bundan çıkartmamız gereken dersi çıkarırız. Sektör olarak çıkarmalıyız. Bu uyarılar bir kısım özel bankayla ilgili, ben bunun genel anlamıyla olmadığını kendileriyle diyaloglarımızdan da gayet iyi biliyorum. Herkes bundan çıkaracağı dersler varsa ona göre işini yapmalıdır.”

‘Karşılıklar rahatlatır’
Özince, Merkez Bankası’nın munzam karşılık oranlarını düşürmesi halinde her bankanın kendi likidite durumuna göre hareket edeceğini belirterek İş Bankası’nın bunu krediye dönüştürme gücüne sahip olduğunu söyledi.
Ersin Özince, “Munzam karşılıkların düşürülmesi konusundaki kaygılar yerinde olabilir. Bunlar tabii bire bir cevap olacak diye bir şey düşünemeyiz. Bir şey yapacaksınız, ne bileyim bir rahatsızlıkta bir ilaç kullanırsınız yüzde 100 olumlu etki alacaksınız diye bir beklentiniz olamaz” dedi.

Haberin Devamı

‘Başbakan’ın açıklamasından alınmam’
Başbakan’ın yaptığı uyarılardan şahsı ve İş Bankası adına rahatsızlık duymadığını ifade eden Ersin Özince şöyle dedi:
“Başbakan’ımızın bu tür ikazlarından dolayı doğrusu ne şahsım ne de bankam adına bir rahatsızlık duymuyorum. Almam gereken önlemler olursa da almaktan dolayı bir rahatsızlık duymam, takdirleridir. Muhakkak ki onlar her türlü bilgiyle bize bu uyarıları yapıyorlar. Bizim ülkemizin Başbakanlık makamına cevap vermek ve bunlardan alınmamız hiç gerekli değil. Nihayet Başbakan ‘kredi verin’ diyor, iyi bir şey diyor.”