Ekonomi‘Özel sağlık’ küçülüyor ‘tamamlayıcı’ büyüyor

‘Özel sağlık’ küçülüyor ‘tamamlayıcı’ büyüyor

01.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Sigorta sektöründe son bir yıldır tüm sektörlerde olduğu gibi önemli değişimler yaşanıyor.

‘Özel sağlık’ küçülüyor ‘tamamlayıcı’ büyüyor

Örneğin özel sağlık sigortası fiyatları katlanınca nispeten daha hesaplı olan tamamlayıcı sağlık sigortasına geçişler hızlandı. Türkiye sigortacılık sektöründe son aylarda yaşananları Bor Holding iştiraki Magdeburger Sigorta’nın Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu’dan dinledik.

Haberin Devamı

Son dönemde özel sağlık sigortasının fiyatları artan tedavi maliyetlerine paralel yükselmişti. Sigortasını yenilerken poliçe tutarlarını pahalı bulan vatandaşlar fiyatı 2 bin 500 lira ila 5 bin lira arasında değişen ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’na geçiş yaptı. Türkiye’de, yaklaşık 4 milyon 750 bin kişinin tamamlayıcı ve 2 milyon 750 bin kişinin de özel sağlık sigortası bulunuyor. Hancıoğlu, “Bu kriz döneminde özellikle pahalı bir ürün olan özel sağlık sigortaları adetsel olarak küçülüyor. Bu ürün yerini kriz ürünü olan ‘tamamlayıcı sağlık sigortasına’ bırakıyor. Sağlık sigortası olanlara haklarını koruyabilmeleri için sistemden çıkmamalarını öneriyoruz. Teminatları kısıtlı da olsa ucuz bir özel sağlık sigortası alıp haklarını korumaya devam etmeleri, kendileri açısından çok daha sağlıklı olacaktır” diyor.

Haberin Devamı

‘Depremi çabuk unuttuk’

Zorunlu olmasına rağmen trafik sigortası yaptırmayanların daha önce de bulunduğunu anlatan Hancıoğlu şöyle devam ediyor:

“Son bir yıldır trafik sigortası yaptırmaktan vazgeçenlerin sayısı yaklaşık 1 milyon kişi daha arttı. Kasko poliçe adedinde de yüzde 10 kayıp oluştu. 7.5 milyona kadar çıkan kaskolu araç sayısı 6.7 milyon seviyelerine geriledi. Ülkemizde 30 milyon kayıtlı araç var. Bunların yüzde 25’i kasko sigortalı, yaklaşık yüzde 90’ının da trafik sigortası var.”

Türkiye genelinde 6 Şubat depremleri döneminde 3 ay boyunca DASK poliçe adetlerinde artış görüldüğünü belirten Hancıoğlu, “Haziran ve temmuzdan itibaren normal hayatımıza döndük. Depremi çabuk unuttuk. Türkiye genelinde 20 milyon konutun sadece yüzde 56’sında DASK var. Yüzde 44’ü sigortasız” diyor.