01.03.2012 - 15:40 | Son Güncellenme:
Çağlar, Çırağan Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında Borsa’da işlem gören ve Türkiye’nin 6 coğrafi bölgesindeki Adana, Mardin, Bolu, Ünye ve Aslan Çimento şirketlerinin 2011 yılında da 10,5 milyon ton satış yapan tek çimento grubu olduğunu belirtti.
Beş şirketin 2011 yılı satış gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 1 milyar 103 milyon lira, esas faaliyet karının yüzde 33 artışla 259 milyon 790 bin lira, net dönem karının yüzde 3 artışla 247 milyon lira, FAVÖK’ün yüzde 26 artışla 323 bin 697 lira, ödenen vergilerin yüzde 24 artışla 168 milyon lira, yatırımların da yüzde 41 artışla 50 milyon 785 bin lira olduğunu anlatan Çağlar, 5 çimento şirketinin 8,4 milyon ton klinker kapasitesini yönettiğini, şirketlerin 2011 yılını 7,7 milyon ton klinker üretiminin yüzde 91 kapasite kullanımına sahip olduğunu kaydetti.
Çağlar, 2011 sonuçlarına göre kapasitede yüzde 13,3, pazarda yüzde 17 ile sektör liderliğini sürdüren Grubun satışlarının yüzde 84’ünü iç pazara, yüzde 16’sını dış pazarlara gerçekleştirdiğini söyledi.
Celal Çağlar, "Oyak Çimento Grubu şirketleri 2012 yılında halka açık çimento şirketleri konsolide net satışlarını yüzde 8 artırarak 1,2 milyar liraya, esas faaliyet karını yüzde 12 büyümeyle 292 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.
2012 yılında net karını yüzde 15 artırarak 283 milyon liraya ulaştırmayı planlayan grup, 2012 ve 2013 yıllarında çevre ve fırsat yatırımlarına 350 milyon lira bütçe ayırdı" dedi.
Yatırım bütçesindeki 150 milyon lira ile ne yapacaklarını planladıklarını, diğerinin henüz belli olmadığını ifade eden Çağlar, Adana Çimento’da bir kapasite artışı yatırımı olabileceğini, atık ısıdan elektrik elde etmek istediklerini İskenderun’da fırın kurmayı planladıklarını ve 80 milyon dolarlık bu yatırım için yazın düğmeye basacaklarını bildirdi.
Çağlar, bugünkü rekabet kuralları içinde Türkiye’de başka bir fabrikayı satın alabileceklerini zannetmediklerini, belki Ege Bölgesinin yatırım için düşünülebileceğini, ancak orada da bir fabrika satışı niyeti olmadığını söyledi.
"Tekliflere açığız"
Organik olarak kendi içlerinde büyüyeceklerini, çünkü Türkiye’deki büyümenin lokomotif sektörünün inşaat olduğunu dile getiren Çağlar, bu yıl sonu içinde ikinci bir fırını hangi bölgeye kuracaklarına karar vereceklerini, bunun da 70-80 milyon dolar (150 milyon) çerçevesinde olacağını bildirdi.
Çağlar, yurt dışı yatırımlarına da işaret ederek, Ünye Çimento’nun Romanya’da bir paketleme tesisi bulunduğunu, yatırım bankalarının ziyaret ettiğini ve karşılıklı konuştuklarını belirterek, şu bilgileri verdi: "Her zaman yurt dışında yatırım yapabilir. Akdeniz havzasını yatırım için düşünüyoruz. Tekliflere açığız. Çok hızla geri dönüşün olmasını beklediğimiz yatırımlara girmeyi düşünüyoruz. Bu çerçevede Avrupa’daki özellikle inşaat sektöründeki durgunluk çerçevesinde 2012 ve 2013’de çimento tesisine yatırım oldukça zor ama ilginç alternatiflere açığız. Bunlara ayıracak bütçemiz de var."
"Temettü verimi en yüksek hisseler Oyak Çimento Grubu’nda"
Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, borsaya açık 5 şirketi ile son 5 yılın en yüksek temettü dağıtan şirketlerini bünyesinde barındıran Oyak Çimento Grubu’nun temettü verimi en yüksek ilk 10 hisse arasında Adana, Mardin, Bolu ve Ünye Çimento hisseleri ile yer aldığını söyledi.
Çağlar, açıklanan verilere dair operasyonel ve toplam karlılıkta ilk 3 sıradaki yerlerini 2011 yılı sonuçlarında da büyük ihtimalle koruyacaklarını belirtti.
Türkiye Çimento Müstahsilleri tarafından açıklanan çimento fiyatlarındaki yıllık artış enflasyonun altında kalırken buna karşılık aynı dönem için elektrik fiyatlarının yüzde 20, ücretlerin yüzde 10 arttığına ve petrokok fiyatlarının 91–164 ton/dolar bandında hareket ettiğine dikkatin çekildiğini dile getiren Çağlar, yapımı devam eden bir konut projesinin verileri kullanılarak verilen örnekte lüks konut inşaatında, çimentonun toplam maliyetteki payının sadece yüzde 4 seviyesinde olduğu, 100 metrekarelik bir konutta beton maliyetinin 2.500 lirayı geçmeyeceğini söyledi.
"2012’de inşaat sektörü yüzde 10 büyür"
Çağlar, Türkiye’de 48 entegre çimento fabrikası, 63 milyon ton klinker üretim kapasitesi ile faaliyet gösterdiğini, 5 yıl öncesine kadar 45 milyon ton olan kapasitenin geçen süre içinde yüzde 40 büyüdüğünü belirterek, 2012’ye ilişkin inşaat ve çimento sektörü tahminlerini paylaştı.
İnşaat sektörünün son 5 yılda özellikle bina, konut ve altyapı yatırımlarıyla hızlı bir şekilde büyüdüğüne işaret eden Çağlar, "Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 8,5 büyüdü. İnşaat sektörü de yüzde 9,5-10 sevilerinde büyüyecek. 2012’de Türkiye ekonomisi yüzde 4-5 düzeyinde büyüyeceğini, inşaat sektöründe de büyümenin yüzde 10 civarında olacağını Öngörüyoruz" dedi.
Çağlar, 2012’de konut talebinde sınırlı artış olacağını, ofis yatırımları ve AVM talebinin artacağını dile getirdi. Konut kredisi faizlerinin yüzde 0,80’lerden yüzde 1,20’lere çıkmasının alım gücünü yüzde 15-20 gibi geri çektiğinin altını çizen Çağlar, "’Yabancıya mülk satışının çıkması bu açığı kapatacaktır" dedi.
Çağlar, 2011’de ihracat pazarlarından Libya ve Suriye’nin tamamen durması ve Irak’ta İran çimentosu tehdidinin 2012 yılında da ihracat açısından sorun olacağını, Rusya’da projelerin hızlanmasının sektörün önemli ihracat umudu olduğunu belirtti.
Beton yollar
Celal Çağlar, yüzde 100 Türk malı olan çimento ile yapılacak beton yolların önemine de değinerek, asfalta göre ilk yapım maliyetleri benzer olmasının yanı sıra emniyet,güvenlik, yakıt ve aydınlatma tasarrufu, daha uzun ömür, sürüş konforu gibi çok önemli katma değeri bulunan beton yolların ve beton bariyerlerin hem ülke ekonomisi hem de sürücü güvenliği için öncelikli değerlendirilmesi gereken konulardan biri olduğuna dikkati çekti.
Türkiye’nin ilk beton yollarının yapımında bulunduklarını, ithalat ihracat dengesi açısından da beton yolun çok önemli olduğunu vurgulayan Çağlar, Türkiye’de beton yolların daha fazla düşünülmesi, denenmesi gerektiğini söyledi.
Çağlar, bir soru üzerine, satın alacakları şirketin değerini 5 yıl içinde karşılaması gerektiğini, o nedenle daha cazip yatırımlara ve nasıl daha fazla gelir elde edebileceklerine baktıklarını söyledi.
"2012 ihracatı 2 milyon tonu geçmez"
Çağlar, yatırım için ayırdıkları bütçenin dışında güçlü likiditeye sahip Oyak’tan da bütçe almalarının mümkün olduğunu söyledi.
Türkiye’nin 2008’li yıllarda 20 milyon tonluk ihracata ulaştığına işaret eden Çağlar, "2011’i 12 milyon ton ihracatla kapattı. 2012’de de 10 milyon ton bir ihracat rakamı elde ederiz. Biz de 2011’de 1,5 milyon ton ihracat yaptık.
2012’de de 2 milyonu geçmeyeceğini düşünüyorum" dedi.
Çağlar, Türkiye’de çimento üretiminde yüzde 20 fazla kapasite bulunduğunu, bunun da fiyatları bastırdığını ve yazın bütün Avrupa’da çimentonun en ucuz olduğu ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.