EkonomiÖğrenciler ve iş dünyası Genç Türkiye Zirvesi’nde

Öğrenciler ve iş dünyası Genç Türkiye Zirvesi’nde

08.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genç Türkiye Zirvesi’nin 4.’sü ‘Türkiye’nin Geleceği, Bilgi Gençliği’ ana temasıyla 6-8 Mayıs tarihlerinde düzenlendi.

Öğrenciler ve iş dünyası Genç Türkiye Zirvesi’nde

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi stratejik ortaklığında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen zirveye Türkiye’nin 81 ilinden ve 165 ülkeden 3 bin öğrenci katıldı. Düzenlenen panellerde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Eski Bakanı Nihat Zeybekçi, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek başta olmak üzere siyaset, iş ve eğitim dünyasının önemli isimleri konuşma yaptı.

Haberin Devamı

Bilgi Ekonomisi ve Bütünsel Kalkınma panelinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, son 100 yüzyılın en kritik döneminden geçildiğini belirterek, gençlere “Son 100 yüzyılın en önemli genç nesli sizsiniz" dedi. İktidarları döneminde bütçede en büyük payı savunma yerine eğitime aktardıklarını ve Türkiye'yi bilgi çağında rekabetçi çağa taşımak için çok önemli adımlar attıklarını vurgulayan Albayrak, bunun meyvesinin daha sonra alınacağını söyledi.

Tasarım odaklı olunmalı

Zirvenin ikinci gününde YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kırcova’nın oturum başkanı olduğu "Başarının Yeni Paradigması: Tasarım Odaklı Düşünme" panelinde ise Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan, Hexagon Studio Genel Müdür Tolga Kaan Doğancıoğlu ve Kalyon Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu konuşmacı olarak yer aldı.

Haberin Devamı

Panelde, İstanbul’un 3. havalimanını hayata geçiren şirketlerden Kalyon Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu tasarımcılarda bulunması gereken özellikler ve 3. Havalimanı’yla ilgili bir sunum yaptı. Tasarımcılar açısından işlevsellik ve verimliğin önemine dikkat çeken Kalyoncu, dünya tarihinde Empire States Binası ve Eyfel Kulesi olmak üzere çok önemli iki tasarım olduğunu belirterek, Yeni Havalimanı’nın Beş Empire States Binası kadar kapalı alanı, 24 Eyfel Kulesi kadar metal içeren bir tasarım olduğunu aktardı.

Havalimanı açıldığında yolcu ve yük taşımacılığı açısından büyük bir değişim olacağını dile getiren Kalyoncu, “Yeni havalimanı çok büyük bir alan üzerine ve muazzam kapasitelere sahip olacak şekilde tasarlanıyor. Bu yüzden önümüz açık. En az 100-150 yıl bu havalimanı yeter bize. Büyük olması da bazen korkutucu oluyor ama biz aynı zamanda dünyanın en çevreci, en teknolojik, ve en konforlu havalimanını yapmak için uğraşıyoruz. Burada tasarım odaklı düşünmenin çok önemli faydalarından istifade ettik” dedi. İnşaat alanındaki mevcut bitki türlerini Atatürk Arboretumu’na transfer ettiklerini söyleyen Kalyoncu, ilk defa dünyada inşat aşamasında kuş radarı kullanan projenin de 3. Havalimanı projesi olduğuna dikkat çekti. Zirvenin sonunda ise 20 farklı kategoride 19 bin 635 kişi tarafından oylanan Akademi Ödülleri sahiplerini buldu.

Yazarlar