Milliyet EnerjiUluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol açıkladı: 2023’te küresel enerji sektöründeki riskler neler?

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol açıkladı: 2023’te küresel enerji sektöründeki riskler neler?

29.12.2022 - 12:45 | Son Güncellenme:

Pandemiden çıkan küresel ekonomi kaynaklı enerji talebinin beklenmeyen şekilde artmasıyla başlayan sıkıntılar, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla büyük bir enerji krizine dönüştü.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol açıkladı: 2023’te küresel enerji sektöründeki riskler neler

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, enerji krizinde 2023 yılına dair öngörüleri ve sektörde bizleri bekleyen yeni problemleri açıkladı. Birol, krizden en çok etkilenen Avrupa ülkelerine yönelik hazırladıkları “Avrupa Birliği (AB) 2023’te Doğal Gaz Kısıtını Nasıl Önleyebilir?” adlı raporun tanıtımında konuştu. AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’le birlikte düzenlenen toplantıda küresel enerji piyasalarındaki riskler sıralandı. İşte UEA Başkanı Fatih Birol’un dikkat çektiği, 2023’te AB başta olmak üzere tüm dünyayı etkileyecek gelişmeler:

Haberin Devamı

 -İlk gerçek anlamda küresel enerji krizinin ortasındayız, bugüne kadar böylesi derin ve karmaşık bir enerji krizine tanık olmamıştık.

-Enerji krizinden dünyadaki tüm ülkeler etkilendi, elbette Ukrayna asıl kurban. Rusya, on yıllardır Avrupa için önemli bir enerji kaynağı olduğundan Avrupa enerji krizinden büyük ölçüde etkileniyor.

 -Kriz bitmedi. 2023 bu yıldan çok daha zor olacak. Bunun 3 sebebi var:

  1. Rusya’nın Avrupa’ya gaz ithalatı 2021’de 140 milyar metreküptü, bu yıl 60 milyar metreküpe düştü. Gelecek yıl bu rakamın sıfıra inme ihtimali var. 2023’te Avrupa enerji sisteminde Rus gazı olmayacağı için önümüzdeki yıl çok daha zor geçecek.
  2. Gelecek yıl LNG piyasaları açısından da zorlu geçebilecek. LNG ihracatçısı ülkelerin yeni LNG kapasite miktarı, 20 bcm ile rekor düzeyde düşük seviyede. Piyasaya giren yeni LNG miktarı çok sınırlı, daha önce bu kadar düşük bir kapasite artışı görmedik. Ayrıca dünyanın en büyük LNG ithalatçısı olan Çin küresel LNG kapasitesinin büyük bir kısmını kullanabilir.
  3. Bu yıl olağandışı bir şekilde ılıman sıcaklıklar yaşadık. Ilıman hava sıcaklıkların gelecek yıl da devam edeceğinin bir garantisi yok.

-Avrupa’nın 2023 yılı için arz-talep açığı 30 milyar metreküp olacak.

-Avrupa’nın iklim hedefleriyle uyumlu bir şekilde bugünle önümüzdeki kış arasında atabileceği 5 adım var. Bir yılda 100 milyar euro finansman gereken ve iki yıl içinde kendini geri ödeyebilecek olan bu adımlar:

  1. Enerji verimliliğinde daha hızlı gelişme
  2. Daha fazla yenilenebilir enerji kurulması
  3. Isı pompalarının teşvik edilmesi
  4. Tüketici davranışlarında değişiklik
  5. Avrupa’ya gaz ihraç eden Cezayir, Mısır gibi ülkelerde yanarak boşa giden gazın AB finansmanıyla yakalanıp kullanıma sokulması