Milliyet Enerjiİklim krizine çözümün anahtarı şehirlerde

İklim krizine çözümün anahtarı şehirlerde

02.11.2022 - 14:14 | Son Güncellenme:

WRI Türkiye’nin, bu yıl 10’uncu kez düzenlediği Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda, yeşil ekonomi, yeşil finansman ve yatırım kaynakları konuşuldu, örnek projeler tartışıldı.

İklim krizine çözümün anahtarı şehirlerde

"WRI Ross Center forSustainableCities” Vekil Global Direktörü Rogiervan den Berg, Paris Anlaşması’nda öngörülen iklim kriziyle mücadele ve uyum hedeflerini gerçekleştirmede, şehirlere önemli görev düştüğünü belirtti. Berg, konuşmasında “Şehirlere odaklanmadan iklim krizini çözemeyiz. Şehirler, Dünya’nın karasal yüzeyinin yalnızca yüzde 2’sini kaplasalar da kentsel alanlar, küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 70’inden ve emisyonların yüzde 75’inden sorumlu. Kritik bir dönüm noktasındayız, fakat aynı zamanda bu, dönüşmek için de bir fırsat. Şehirler inovasyonlara imza atma, refahı ve yaşam kalitesini artırma, daha az kaynak tüketimi ve emisyonla yani daha küçük bir karbon ayak iziyle, daha fazla insan barındırma gücüne sahip. Bunun yolu ise yeşil ekonomi ve yeşil yatırımdan geçiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 

‘ŞEHİRLER, İKLİM KRİZİNİN BEŞİĞİ’

WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız ise yeşil ekonominin ekolojik problemleri ve çevresel riskleri önemli oranda azaltırken, aynı anda insan refahını ve sosyal eşitliği artırdığını söyledi. Sanayiden ulaşıma, nüfus yoğunluğundan yapılaşmaya pek çok nedenden ötürü şehirlerin “iklim krizinin beşiği” sayıldığını vurgulayan Cansız, “İklim krizinin etkilerinin de en fazla hissedildiği yerler olan şehirlerde krize adaptasyon ve tehditlere karşı alınacak önlemler, ivedilikle çözülmesi gereken meseleler. Sürdürülebilir, dirençli şehirler yaratmak, iklim krizine set çekebilmek demek. Sürdürülebilir ve dirençli şehirler ise daha yeşil ve daha yaşanabilir şehirler demek” dedi. Açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, iklim değişikliğinin zaman geçtikçe azalan değil, artan bir risk olduğunu belirterek, etkisini çok güçlü hissettiğimizi söyledi. İmamoğlu, “Harekete geçmek için gelecek zamanı tarif eden değil, bugün eylem halinde olan, bu konuları konuşan ülkeler, şehirler olmak durumundayız” dedi.