Milliyet EnerjiEnflasyon ve krize karşı çözüm yenilenebilir enerjide

Enflasyon ve krize karşı çözüm yenilenebilir enerjide

29.12.2022 - 13:16 | Son Güncellenme:

APLUS Enerji ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışın elektrik faturalarını düşürerek tüketici enflasyonunu iyileştireceğini ortaya koydu.

Enflasyon ve krize karşı çözüm yenilenebilir enerjide

“Artan Elektrik Fiyatları ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Piyasaya Etkisi” başlıklı rapordan çıkan dikkat çekici sonuçlar arasında, bugün Türkiye’deki 19 GW olan güneş ve rüzgar kurulu gücü 36 GW olsaydı, elektriğin serbest piyasadaki fiyatında ve ülke enflasyonunda önemli bir düşüş olacağı tespit edildi. Buna göre, yenilenebilir enerji üretiminin daha yüksek olduğu bir senaryoda, Temmuz 2022 itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonunun yüzde 15, yıllık TÜFE enflasyonunun ise yaklaşık yüzde 8 daha düşük olacağı öngörüldü. Daha az enerji ithalatının da yapılacağı belirtilen raporda, bu senaryoda, 2021 yılı için ithal yakıt faturasının 3,1 milyar dolar, enerji krizinin derinleştiği 2022’nin ilk altı ayı için ise 3,3 milyar dolar düşeceği hesaplandı. Karbon yoğun kaynakların ikame edilmesi sayesinde de 2021 ve 2022 yıllarında toplam 36,3 milyon ton CO2 eşdeğeri karbon azaltımı yapılacağı görüldü.

Haberin Devamı

‘Kapsamlı bir strateji oluşturulmalı’

Raporla ilgili görüşlerini paylaşan APLUS Enerji Ortağı Volkan Yiğit, çalışmanın, küresel enerji krizinin baş gösterdiği sırada daha yüksek yenilenebilir enerji kurulu gücü yapılabilmiş olsaydı, ülkedeki serbest piyasa elektrik fiyatlarının daha düşük olacağını gösterdiğine dikkat çekti. Yiğit, “Piyasada hem maliyetlerin düşürülmesi hem de çok yönlü faydalardan yararlanılabilmesi için atılması gereken adım, kapsamlı bir yenilenebilir enerji strateji ve hedeflerinin oluşturulmasıdır” dedi. SEFiA Direktörü Bengisu Özenç ise, “Çalışmamızda kronik olarak yüksek enflasyonla mücadele etmekte olan Türkiye’de güneş ve rüzgarın payının artması durumunda enflasyonun 7 puan daha düşük gerçekleşebileceğini ortaya koyduk. Ayrıca, güneş ve rüzgara dönüşle enerji bağımsızlığının güçlenmesi sayesinde döviz kurunun olumsuz etkilerinin sınırlanacağı ve kamu bütçesi dinamiklerinin rahatlayacağı düşünüldüğünde, uzun vadede vergi yükünün azalacağı ve alım gücü üzerindeki dolaylı artırıcı etkilerin toplum refahını yükselteceği de söylenebilir” ifadelerini kullandı.