Milliyet Enerji Almanya nükleerden çıkışta artık kararsız

Almanya nükleerden çıkışta artık kararsız

09.08.2022 - 15:13 | Son Güncellenme:

Rusya adım adım gaz kesintisini artırırken, yaklaşan enerji krizi, Almanya’da ülkenin son üç nükleer santralini kapatmanın akıllıca olup olmadığı konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Almanya nükleerden çıkışta artık kararsız

İktidar partilerinden de nükleer santralleri bir süre daha açık tutmanın bir tabu olmadığına yönelik açıklamalar yapıldı. Hükümet, yıl sonunda nükleerden tamamen çıkış planında değişiklik yapıp yapmama konusunda, ulusal elektrik şebekesinde “stres testi” yaptıktan sonra karar vereceğini duyurdu. Mart ayında şebekede yapılan ön stres testi, Almanya’nın enerji güvenliğini sağlamak için nükleer elektrik santrallere ihtiyaç duymayacağı yönünde bir sonuç çıkarmıştı. Ancak 5 ay sonrasında, Rusya’nın Kuzey Akım 1’den gelen gazı da tamamen kesme ihtimalinin bu kez testin sonucunu değiştirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

SICAK SU KESİLDİ

Öte yandan gaz stoklarını kış mevsimi için doldurmak için yüzde 15 enerji tasarrufu gayretleri kapsamında, Almanya’nın Hanover kentinde kamu binaları, yüzme havuzları ve spor salonlarında sıcak sular kesildi. Ayrıca büyük binaların gece aydınlatılması da yasaklandı. Münih, Leipzig, Köln ve Nuremberg kentlerinde de benzer önlemler alındı.