EkonomiMarkete pandemi ayarı

Markete pandemi ayarı

05.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Tam kapanma’ döneminde marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar dışında ürün satılamayacak. Yani 17 Mayıs’a kadar süpermarketten alkollü ürün, elektronik eşya, oyuncak, züccaciye ürünü alınamayacak. TESK Başkanı Bendevi Palandöken kararı desteklediklerini ancak zincir marketlerin online satışlarına da önlem istediklerini belirterek, “Pil, kalem gibi ürünleri mahalle esnafından alın” çağrısında bulundu.

Markete pandemi ayarı

Aylin Rana Aydin / Hanife Baş - İçişleri Bakanlığı genelgesine göre zincir ve süpermarketler dahil marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünler dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.

İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği Market Tedbirleri konulu genelgeye göre, 7 Mayıs’tan itibaren marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç kozmetik ürünleri satılabilecek.

Haberin Devamı

Genelgeye göre daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye ürünlerinin satışına izin verilmeyecek.

Genelgede, vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı olacak şekilde bakkal, market, fırın, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcıların tam kapanma döneminde 10.00 - 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceği, zincir ve süper marketlerin pazar günleri kapalı kalacağına da değinildi.

‘Mahalleden alın’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesini olumlu bulduklarını söyledi. Milliyet’e açıklamalarda bulunan Palandöken, “Alınan karar esnaf ve sanatkar adına sevindirici. Bugüne kadar uygulanan haksız bir ticaret sistemiydi. Pandemi nedeniyle yasakların uygulandığı bu dönemde kırtasiye, ayakkabı, piknik malzemesi ya da tekstil ürünleri satışı yapan esnaf kapalı ama zincir marketlerde bu ürünlerin satışı sürüyordu. Bu genelge bu haksız uygulamanın önlenmesi için yapıldı. Biz bu dönemde zincir marketlerin online satış sitelerinde de bu ürünlerin satışını yapmamasına dair bir düzenleme için öneride bulunduk. Pil, ampul, kalem gibi ürünleri mahalle esnafı satıyor, oradan alınabilir. 400 metrekare büyüklüğün üzerindeki işletmelerde bu ürünlerin satışı olmayacak." dedi.

Haberin Devamı

‘Kapanmayla sınırlı, satışları durdurduk’

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, prensip olarak yasaklara karşı olduklarını dile getirerek, “Tam kapanma süreciyle sınırlı kalmak üzere 17 Mayıs’a kadar genelgede belirtilen ürün gruplarının satışını durdurduk. Tüm tüketicileri de yakından ilgilendiren bu durum karşısında onlardan anlayış bekliyoruz” dedi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Güzeldere ise genelgenin küçük esnafı korumak amacıyla çıkartıldığını düşündüklerini ve bu nedenle desteklediklerini belirtti. Güzeldere, bunun çok hızlı alınan bir karar olduğunu, marketlerin Anneler Günü öncesinde stok yaptığını ve bunun mağduriyet yaratabileceğini de söyledi. Güzeldere, şunları dile getirdi:

Haberin Devamı

‘Sanala yönelirler’

“Kişisel ürünler, elektronik eşya, oyuncak, bahçe malzemesi gibi ürünlerin satışı yasaklandı. Bu küçük esnafı koruyorsa sağlıklı bir karar. Fakat online taraf açık. Market bunu fiziksel mağazada satamayacak ama sanal mağazadan satabilecek. Haksız rekabeti önleme amacı varsa online tarafta da yasak gelsin.

Müşteri fiziki mağazadan ulaşamayınca online kanala yönelecek. Bu da pandeminin ilk dönemlerinde gözlemlediğimiz online’daki fırsatçıların ekmeğine yağ sürecek.”

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı da marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar dışındaki ürünlere getirilen satış yasağını desteklediklerini belirtti.