EkonomiMarketçilikte kadın yükselişi

Marketçilikte kadın yükselişi

26.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl 100 yeni market açılışı gerçekleştirecek olan CarrefourSA, marketlerin en az yüzde 50’sinde kadın yöneticiler istihdam etmeyi hedefliyor.

Marketçilikte kadın yükselişi

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ / pinar.aktas@milliyet.com.tr - Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki CarrefourSA, toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde gerçekleştirdiği projelerle kadınların iş hayatına aktif bir şekilde katılmasını ve ülke ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlıyor. CarrefourSA aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ortaklığıyla oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) Platformu’nun imzacıları arasında yer alan ilk Türk gıda perakendecisi. WEPs Platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, iş piyasasında ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunuyor. Kadının Güçlenmesi Prensipleri, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik yedi prensibe açıkça taahhüt vermelerini istiyor.

Haberin Devamı

“Eşitliği önemsiyoruz”

 “Bizim için kadın çalışanlarımız, büyük bir değere sahip. Bu vizyonla toplam 11 bin çalışanımızın yüzde 35’i, mevcut yöneticilerimizin de yüzde 22’si kadınlardan oluşuyor” diyen CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumların gelişiminde anahtar rol oynadıkları bilinciyle hareket ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu bilinçle Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN WOMEN) ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ortaklığıyla oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles  WEPs) Platformu’nun imzacıları arasında yer alan ilk Türk gıda perakendecisi olarak ülkemizi küresel arenada gururla temsil ediyoruz. İş süreçlerimizde eşitlik ilkesine inanıyor, görev dağılımı açısından kadın erkek eşitliğini önemsiyoruz.”

Haberin Devamı

“Kadınları destekliyoruz”

 “Toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi doğrultusunda Mağaza Yönetici Adaylığı Programı (MAYA) uyguluyor, CarrefourSA’da minimum bir yıl çalışıp performansı yüksek olan ve yönetici olma kriterlerimize uygun tüm çalışanlarımıza mağaza müdür yardımcısı olma fırsatı tanıyoruz. Bunun yanı sıra Yönetici Eğitimi programımız doğrultusunda mağazalarımızda veya genel müdürlüğümüzde kariyer fırsatları sunuyoruz. Yalnızca CarrefourSA çalışanları değil, ülkemizin dört bir yanındaki üretici kadınların da girişimlerini destekliyor, emeklerinin reyonlarımızdan müşterilerimize ulaşmasına fırsat tanıyoruz. Bu çerçevede sektörümüze örnek olması amacıyla son iki yıldır 8 Mart’ta İstinye’deki hipermarketimizde kadın üreticilerin kurduğu iş ortaklarımızla Kadın Üretici Pazarı düzenliyoruz.”

“İmkân sağlamaya devam”

Bu yıl yüz yeni market açılışı gerçekleştireceklerini belirten Kartallıoğlu, açacakları marketlerin en az yüzde 50’sinde kadın yöneticiler istihdam etmeyi hedeflediklerini belirterek, “Toplumsal cinsiyet eşitliği adına projeler geliştirmeye ve daha çok kadına iş imkânı sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘KADINLARIN YANINDAYIZ’

ERKAN TOZLUYURT

TEM Yönetim Geliştirme Hizmetleri AŞ kurucusu YANINDAYIZ Derneği Kurucu Üye

Yaklaşık 2.5 yıl önce, başarılı bir iş insanı olan ve kendisini kadınlarla ilgili çalışmalara adamış bir kadından bir telefon aldım. Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili erkeklerin aktif katılımını sağlayacak bir oluşum içinde olduklarını anlattıktan sonra bu fikirle ilgilenip ilgilenmeyeceğimi ve uzmanlık alanlarımdan olan vizyon, misyon, değerler oluşturulması ve ekibin hizalanması ile ilgili çalışmalarına moderasyon yapıp yapmayacağımı sordu. Konuyu tam olarak bilmediğim için araştırmak için izin istedim ve benim yolculuğum başladı.

Ne ola ki acaba bu toplumsal cinsiyet eşitliği ve erkeklerin ilgisi? Feminist bir harekete destek mi isteniyor? Benimle bağlantısı ne? Bu gibi sorularla başladığım araştırma beni, biyolojik cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsiyet körlüğü, cam tavan-taban, toplumsal cinsiyet rolleri, kalıp yargılar ve şiddet kavramlarına götürüyor. En acısı da şiddet. Sadece fiziksel değil ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddet... Üstelik tüm bu şiddetin nerede ise tek faili erkekler! Eşi, babası, kardeşi, akrabası, eski eşi, sevgilisi diye uzayan bir erkek listesi. Kullanılan dilin bile cinsiyeti var ve bu dil insanlığı “erkeklik” olarak sunuyor. İngilizce “mankind” Türkçemizde insanoğlu diye kullanılan ya da “Adam ol!” gibi dilimize yerleşmiş olan ifadeler ne kadar çok.

Haberin Devamı

“Uzun bir problem listesi”

 İş hayatında işe alımdan başlayan ve ücret farkından, yönetim seviyesine yükselirken karşılaşılan engellere kadar kadınların karşı karşıya olduğu uzun bir problem listesi. Sosyal hayat derseniz, tek başına yürürken başına bir şey gelmesi tehdidi ile yüz yüze bir yaşam sunulan kadınlar. Bu farkındalıkla birlikte Yanındayız oluşumunda aktif olarak yer almak istedim ve kurucu üyelerinden oldum.

Yeryüzünde nüfus olarak eşit olduğumuz kadınların yaşamda böylesine bir eşitsizlik içinde olması evrensel bir sorun. Ama ülkemizde durum daha da sıkıntılı. Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Uçurumu raporuna göre 2021’de 156 ülke arasında önceki yıla göre üç sıra daha düşerek 133’üncü olduk. Ve en acısı! Bianet Erkek Şiddeti Çetelesi Mart 2021 verilerine göre, 2021 yılının ilk üç ayında en az 91 kadın öldürüldü, 68 kadına şiddet uygulandı, 66 kadın seks işçiliğine zorlandı, dokuz kadına tecavüz edildi, 25 çocuk istismar edildi. Üç kadın koruma kararına rağmen öldürüldü.  Bu olumsuz tablo nedeniyle İstanbul Sözleşmesi’ne sarılmamız ve nasıl daha etkin bir şekilde uygulanacağı konuşmamız gerekirken sözleşmeden çekiliyor olmak çok ama çok büyük bir yanlış.

Haberin Devamı

Eşit bir dünya için

Yanındayız Berber Dükkanı sohbetlerinde verdiğimiz eğitimlerde kullandığım ve çok sevdiğim bir sözle bitireyim: “Kötülüğün kazanmasının tek yolu iyilerin hiçbir şey yapmamasıdır.” 

Ben iyimserim çünkü iyilerin çoğunlukta olduğunu ancak cinsiyet körlüğü yüzünden bu eşitsizliğin farkında olmadıklarını düşünüyorum. O yüzden biz erkekler aynanın karşısına geçip kendimize bir bakıp, “Ne yapabilirim” diye düşünüp harekete geçmeli daha eşit bir dünya için kadınların yanında olmalıyız.”