10.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
EMLAK - YAVUZ KARAMAN
İstanbul’un son dönemlerde merak edilen arazilerinden biri olan eski likör fabrikasının yerine kültür ve sanat merkezi yapılacağı açıklandı. Emlak Konut GYO tarafından 2008 yılında ihalesi yapılan 24 dönümlük arazide uzun süren çalışmalar tamamlandı. Arazi üzerinde bulunan eski likör fabrikası, fabrika bacası ve ağaçların koruma kurulları tarafından tescil edilmesi nedeniyle uzayan süreçte gerekli izinler alındıktan sonra yapılacak proje de ortaya çıkmış oldu.
Projenin geliştiricisi olan İsviçre kökenli Viatrans ve Meydanbey Ortak Girişimi’nin İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, gerekli izinleri aldıktan sonra projede inşaata başlamaya hazır olduklarını belirterek, “Eski likör fabrikasının bulunduğu arsa İstanbul’un en değerli yerlerinden birinde bulunuyor. Bu nedenle projeye gerekli özeni göstermeye çalışıyoruz” dedi. Haydar Özkan, likör fabrikasını orijinaline sağdık kalarak yeniden yapacaklarını, ağaçları koruyacaklarını ve bacayı da proje içinde konumlandıracaklarını belirterek, “Eski likör fabrikasının bulunduğu binayı kültür ve sanat merkezi yapacağız. Ayrıca geniş bir yeşil alanı da İstanbulluların kullanımına açacağız” diye konuştu.
İzinler alındı
Haydar Özkan, eski likör fabrikasıyla ilgili Anıtlar Kurulu ve Koruma Kurulu’ndan gerekli izinlerin alındığını belirterek, şunları söyledi:
“Eski fabrika binası ve üzerindekilerle birlikte 2006 yılında alınmış Koruma Kurulu’nun kararı var. 2012 başında ise restorasyon projesi onaylandı. Buna göre projedeki orijinal malzemeleri de kullanarak likör fabrikasını kültür ve sanat merkezi olarak ilk haline göre yeniden yapacağız.”
Haydar Özkan, projeyi hayata geçirdikten sonra İstanbul’un hatta dünyanın en önemli uğrak yerlerinden biri yapmayı planladıklarını anlatarak, “Bu alanı İstanbullulara açmanın yanı sıra gerçek bir çekim merkezi yapacağız. Dünyaca tanınmış eserleri ve sergileri buraya getireceğiz. Projenin yeşil alanını bölgenin alanı haline getireceğiz” diye konuştu.
Haydar Özkan, Viatrans firmasının İsviçre kökenli olduğunu ve Rusya, Estonya, Moldova ve Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerinde yatırımları bulunduğunu belirterek, yeni yatırım planları doğrultusunda Türkiye’yi seçtiklerini söyledi.
Hisseler satın alındı
Özkan, diğer ülkelerde bitmiş gayrimenkulleri satın aldıklarını fakat Türkiye’de proje geliştirdiklerini anlatarak, “2008 yılında yapılan ihalenin ardından Aşçıoğlu, Ofton ve Omak İnşaat’ın hisselerini satın aldık. Şu anda Emlak Konut GYO, Viatrans ve Maydanbey firmaları olarak projeyi geliştiriyoruz. Projenin hasılatının yüzde 50’si, Emlak Konut GYO’ya ait” dedi. Özkan, bu projeden elde edecekleri geliri yine İstanbul’da başka projeler için kullanacaklarının altını çizerek, “Amacımız burada kalıcı olmak ve Türkiye’ye değer katmak. Bu proje de iddiasıyla bunu gösterecek” diye konuştu.
SATIŞLAR EYLÜL 2012’DE BAŞLIYOR
Haydar Özkan, projenin inşaat maliyetinin 200 milyon dolar olduğunu ve satışa eylül ayında çıkmayı planladıklarını anlatarak, “Biri rezidans ve diğeri otel olarak kullanılacak 40 katlı iki kulede tamamı deniz manzaralı toplam 400 konut yer alacak. Konutlar ağırlıkla 2+1 ve 1+1 dairelerden oluşacak. Projede 18 bin metrekareyi ofislere ayırmayı düşünüyoruz. Ayrıca 5 yıldızlı bir otel yapacağız. Toplamda 184 bin metrekare inşaat alanı olacak” dedi.
Uzmanlardan onay
Projeyi 2006 yılında korumaya alan kurulda yer alan İTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gülsün Tanyeli de betonarme olarak yapılan binanın bugün tüm fonksiyonlarını yitirdiğini belirterek, “Projeyi yıkmadan restorasyonunu yapmak pek mümkün görünmüyor. Çünkü betonarme sistem buna izin vermiyor. Bu nedenle likör fabrikasının yıkılarak aslına uygun bir şekilde yapılması uygun bulundu” değerlendirmesini yaptı.
1930’da yapılmış
Eski likör fabrikası Fransız kübist Mimar Rob Mellet Stevens tarafından 1930 yılında yapılmış ve 200 yılına kadar faaliyet göstermiş. 2000 yılında ise fabrika Bilecik’e taşınırken, bina boş bir şekilde kalmış.
Yıllar boyunca çeşitli tadilatlara uğrayan betonarme bina gelinen noktada orijinal halinden oldukça uzak bir görünüm almış.
Binanın arkasına 1960’larda çalışanlar için lojman, yemekhane ve bir baca yapılmış. Binanın içi de ofis amaçlı kullanılmak üzere birçok tadilat geçirmiş. Yapılan incelemelere göre C10 betonun kullanıldığı bina şu anda kendi ağırlığını bile taşıyamayacak derecede riskli görünüyor.
Arolat imzası
Eski likör fabrikasının üzerine yapılacak binanın mimari çalışmalarını ise ünlü mimar Emre Arolat yapıyor. Projenin mimarı olan Stevens adına Fransa’da bulunan vakıf temasa geçilerek yapılan çalışmalar sonucunda proje aslına sadık kalınarak hayata geçirilecek.
24 dönüm arsanın büyük bölümünün yeşil alanlara ayrılacağı projede kültür ve sanat merkezinin dışında konut, ofis ve otel bulunacak.
GÜNÜN PROJESİ
MALTEPE’DEKİ KULEDE FİYATLAR 179 BİN LİRADAN BAŞLATIYOR
Dap Yapı’nın Anadolu Yakası’ndaki son projesi Tango Kule, farklı mimarisi ile dikkat çekiyor. Dans eden kadın ve erkek figüründen yola çıkılarak tasarlanan proje, birbirine sarılarak dans eden bir çifti andırıyor. İç içe geçerek kenetlenen bina tasarımı, dış cephede camların renk oyunuyla beslenerek smokin giymiş bir erkek ve dore elbiseli kadın figürüne dönüşüyor.
Burgu Kule ile birlikte 10 bin metrekare arazide konumlanan Tango Kule, sadece stüdyo ve 1+1 dairelerden oluşuyor. Toplamda 192 rezidansın yer aldığı proje 21 kat olarak tasarlanmış. Konutların dışında 12 adet dükkândan oluşan bir çarşıya da yer verilen projede, modül sistem sayesinde stüdyo ve suit daireler istenildiği takdirde birleştirilip 2+1, 3+1, 4+1 şeklinde büyük bir daire olarak kullanılabiliyor.
Sağlıktan eğlenceye, alışverişten spora her türlü kompleksi bünyesinde barındıran projeden ev sahibi olanlar Dap Royal Center bünyesindeki DAP Club’tan ortak kullanım hakkı elde ediyor. Rezidans hizmetlerinin verildiği projenin site sakinleri aynı parsel içinde bulunan Burgu Kule'nin sosyal tesislerinden de faydalanabiliyor. Projede, Türk Hamamı, sauna, fitness, yoga ve plates salonu gibi sosyal donatıların yanı sıra 21. katta yer verilen teras havuz da ilgi odağı oluyor.
İstanbul’da ‘ikinci Çamlıca’ Beykoz’a yapılıyor
Turizm, eğitim ve kültür kenti olma yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerleyen Beykoz’da Çamlıca’ya alternatif olarak geliştirilen, İstanbul’un eşsiz manzarasının izlenebileceği Karlıtepe Mesire Alanı ve Seyir Kulesi Projesi hayata geçiyor.
Yapılan açıklamaya göre Orman Bakanlığı’ndan 10 yıllığına kiralanan 240 dönüm arazi üzerinde uygulamaya başlanan Karlıtepe Mesire alanı projesi tamamlandığında İstanbullular ikinci Çamlıca’ya kavuşmuş olacak, yerli ve yabancı turistler muhteşem İstanbul manzarasını izlemek için artık Beykoz’u tercih edecek.
İçinde hayvanat bahçesi, kuş yuvaları, seyir kulesi, kültür evi, tramvay, kır gazinosu, kameriyeler, mini futbol, voleybol, tenis ve basketbol sahaları, çocuk oyun alanları ve piknik ünitelerinin yer aldığı Karlıtepe’den Sultaniye Parkı arasına ise teleferik yapılması düşünülüyor.
Hazırlıklar başladı
Projeyi Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiklerini ve alanda hazırlıkların başladığını belirten Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “Heyecan duyduğum önemli projelerden biri bu. Tüm imkânlarımızı seferber ederek ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini alarak bu alanı Beykozlulara ve İstanbullulara kazandırmak istiyoruz” dedi. Bu bölgenin Çamlıca’dan daha görkemli bir mekân haline geleceğini vurgulayan Çelikbilek, “Vatandaşlarımız seyir kulesi ile tüm İstanbul’u seyredebilecekler. İlgili kurullardan gerekli onayları aldık. Ekiplerimiz sondaj çalışmasını ve alan temizliğini tamamladı. Araç ve yaya yolları açıldı, çalılar temizlendi” dedi.
Mesire alanında neler olacak?
Karlıtepe Mesire Alanı ve Seyir Kulesi Projesi kapsamında şu unsurlara yer verilecek:
300 m2’lik 2 kır gazinosu, 25 m2’lik 4 kameriye, 25 m2’lik 4 yağmur barınağı, 4 büfe, piknik alanları, çeşmeler, 100 m2’lik 2 çocuk oyun alanı, futbol, voleybol, tenis ve basketbol sahaları, tramway, teleferik, kültür evi, seyir kulesi, tüp kaydırak, kuş yuvaları ve hayvanat bahçesi.
Başkent Ankara’ya uzay üssü gibi bina
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), telekomünikasyon sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi amacıyla kurulan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) uzay üssü gibi modern bir hizmet binası inşa edecek. Ankara’da Eskişehir Yolu üzerinde 16 kat olarak yapılacak akıllı binada, Bilişim Müzesi ve Bilişim Kütüphanesi de yer alacak. Yeşil binada çift cephe sistemi ile ısı kaybı en aza indirilecek. Akustik özelliği ile de dışarıdaki gürültü bina içinde duyulmayacak.
BTK binasının ihalesi, Kamu İhale Kanunu’nun “belli istekliler arasındaki ön yeterlilik” usulüyle 7 Mayıs 2012’de yapıldı. Ön yeterlilik için 13 firma başvuru yaptı. Firmalar puan sistemine tabi tutularak ilk yedi firma belirlenecek. Bu yedi firma iş için İdareye teklif verecek. Daha sonra İdare tarafından teklifler değerlendirilerek ihaleyi almaya hak kazanan firma belirlenecek.
Gayrimenkulün devleri bugün bir araya geliyor
Gayrimenkul sektörünün ulusal ve uluslar arası en önemli isimlerini buluşturacak olan 12. Gayrimenkul Zirvesi ve ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı bugün başladı. GYODER tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle düzenlenen zirve ve fuarın, iki gün süre ile gayrimenkulün nabzını tutması planlanıyor.
Yaşanan önemli gelişmelere paralel olarak bu yıl farklı bir konsept ve özel bir mekânda düzenlenen zirve, “Değişim, Dönüşüm, Devamlılık” teması ile Hasköy İplik Fabrikası’nda gerçekleştiriliyor. Fuara 20’ye yakın ülkeden, bini aşkın katılımcının ilgi göstermesi bekleniyor. Sektörden önemli konuşmacıların yer alacağı 7 oturumun gerçekleştirileceği zirvede gayrimenkul sektörü tüm açılardan ele alınacak.
Boğaz’ın komşusunda 2 milyondan başlayan evler
Emlak Konut GYO ve Gap İnşaat’ın Üsküdar Altunizade’de gerçekleştirdiği Şehrizar Konakları, koru içindeki birbirinden farklı bitki örtüsüyle dikkat çekiyor. Bahçe dubleks dairelerde, 15 ile 21 metrekare arasında değişen terasların yanı sıra 75 ile 150 metrekare arasında değişen ön bahçeler ve 40 ile 80 metrekare arasında değişen veranda bahçe bölümlerine yer veriliyor. 49 bin 500 metrekarelik arazide 108 bin metrekare inşaat alanı bulunan proje, 38 blokta 208 daireden oluşuyor.
Teslim tarihinin 2013 olarak planlandığı projede dairelerin büyüklükleri ise 180 ile 626 metrekare arasında değişiyor. Projede daire fiyatları ise 1 milyon 950 bin lira ile 3 milyon 500 bin lira arasında.
Dumankaya’nın twitter yarışması sonuçlandı
Gayrimenkul sektörünün önde gelen kuruluşlarından Dumankaya İnşaat, her geçen gün sosyal medya çalışmalarına da hız kazandırıyor. Firma, Maltepe’deki Ritim İstanbul projesinin lansman etkinlikleri kapsamında Twitter’da bir kampanya düzenledi. 27 Nisan–07 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlenen kampanyada, #benimiçinistanbul hashtag’i ile İstanbul’da yaşamakla ilgili duygularını Twitter üzerinden paylaşan katılımcılar arasından seçilen ilk 3 kişiye Doç. Dr Murat Aslan’ın “İstanbul’un Antik Çağ Tarihi” adlı kitabı hediye edildi. Yarışmada birinci seçilen cümle, “benimicinistanbul Haydarpaşa tren garından şaşkın bakışlarla yeni bir Masal'a adım atmaktır. Ve oyun başlar…” oldu.
TOKİ, 10 bin lira peşinatla konut satıyor
TOKİ tarafından Ankara Eskişehir yolunda, Çankaya Üniversitesi karşısında gerçekleştirilen Toki Turkuaz Polsan Evleri’nden kampanya haberi geldi. Buna göre, hemen teslim projeden banka kredisiz, kefilsiz ve ara ödemesiz olmak üzere, 10 bin lira peşinatla konut sahibi olmak mümkün. Ayrıca projede sunulan peşin ödemelerde yüzde 30’a varan indirim fırsatı da devam ediyor. 94 ile 192 metrekare arasında değişen 2+1, 3+1 ve 4+1 konutların yer aldığı projede 10 yıl sabit ödeme imkânından da yararlanılabiliyor.
Konutların iki cepheli olarak tasarlandığı projede, her konutun güneşten faydalanması amaçlanıyor. Projede, her bloğa ait yeşil alanlar ve otopark bulunuyor.