27.06.2008 - 01:43 | Son Güncellenme:
EYLEM TÜRK
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) düzenlediği “İstanbul Moda ve Hazır Giyim Konferansı ve Sergisi-Moda Köprüleri” başlıklı konferansta konuşan William Fung şunları kaydetti:
“Dünya modaya, ürün ayrıcalığına ve fiyata odaklandı. Kısa vadede tüketiciler, bu ürün nasıl yapılmış, çevre dostu bir yerde mi yapılmış, ona da bakacak. Türkiye bu düzeye ulaşmış durumda. Tüketici, sosyal uyum, çevresel ve sağlık, güvenlik gibi noktalara önem verecek. Müşteriler artık fiyata, ürünlerin performansına ve kalitesine bakıyor. Ayrıca organik üretime de önem veriyor. Sektörde organik pamuk kullanımı artık önemli hale geldi. Türkiye’de bu üretim var, bu ise Türkiye’ye önemli rekabet avantajı getiriyor.”
‘Çin yenilmez değil’
Hong Kong merkezli Li&Fung’un Türkiye’de 600 milyon dolarlık iş hacmi bulunduğunu belirten William Fung, Türkiye’de işlerinin gün geçtikçe arttığını ve Türkiye’nin önemli bir role sahip olduğunu söyledi. Fung, Avrupa’da çok tanınan ve birçok avantajı bulunan Türkiye’nin Asya’da hiç bilinmediğini, dünyanın geri kalan kısımlarına da Türkiye’yi tanıtmak gerektiğini söyledi.
Fung, dünyada birçok kesimin Çin’in dünyaya hakim olacağı yönündeki korkularını değerlendirirken de, “Çin düşündüğünüz kadar güçlü ve yenilmez bir rekabetçi ülke değil” dedi. Çin’de üretimin sahilden işgücünün bulunduğu içeri bölgelere doğru kaydığını anlatan Fung, gelecekte üretimin, işgücünün yanına taşınması nedeniyle fabrikaların daha canlı ve rekabetçi olacağını söyledi.
‘Doğu Anadolu’ya dikkat’
Türkiye’nin de üretimini Doğu Anadolu’nun tamamına kaydırmasının önemine işaret eden Fung, ”Maliyet alanında daha rekabetçi olabilmek için Doğu Anadolu’ya odaklanmalısınız. Bu çok daha iyi olacak” dedi.
‘Sektörün ihracatı 2023’te 100 milyar dolar olacak’
TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün 23 milyar dolarlık ihracatı, 35 milyar dolarlık iç ekonomik büyüklüğü, 3.5 milyon kişiye sağladığı istihdam, dünya ticaretinden aldığı yüzde 5.2 payla Türkiye’nin önde gelen global sektörü konumunda bulunduğuna dikkat çekti. Nakkaş şunları kaydetti:
“Uluslararası başarımızı bir değer olarak görüyoruz. Bu çerçevede 2023’te dünya ticaretindeki yerimizi koruyarak geliştirdiğimizde, sektörümüzün ihracatı 100 milyar doları bulacaktır.”
H&M: Türkiye’de mağaza açmayı düşünüyoruz
H&M Üretim Müdürü K.G. Fagerlin üretimlerini yüzde 20’sini Türkiye’den tedarik ettiklerini söyleyerek moda ve kaliteyi aynı anda sunduklarını belirtti.
Türkiye’de tasarım konusunda herhangi bir sorun yaşamadıklarını anlatan Fagerlin şöyle konuştu:
“Türkiye 20 yılda tekstilde çok gelişti. Çin’de ve Türkiye’de perakende mağazası açmayı düşünüyoruz. Buna yönelik çalışmalar yapıyoruz.”