07.07.2014 - 16:35 | Son Güncellenme:
Önde gelen çimento üreticileri Lafarge ve Holcim dünyanın en büyük çimento üreticisini oluşturacak birleşmeye onay alabilmek için milyarlarca euroluk varlık satışı gerçekleştirecek. Bu varlık satışlarının farklı pazarlara açılarak büyümeyi hedefleyen Türk çimento şirketleri için önemli bir fırsat oluşturması bekleniyor.
Düzenleyici kurumlardan onay bekleyen şirketlerin nisanda açıkladıkları birleşmenin gerçekleşmesi halinde yıllık satışları 44 milyar doları bulan bir çimento grubu oluşacak. Avusturya, Macaristan, Romanya, Sırbistan, İngiltere, Kanada, Filipinler, Mauritus ve Brezilya'daki operasyonları için alıcılarla görüşecek olan şirketlerin gerçekleştirecekleri varlık satışlarının 10 bin kadar çalışanı etkilemesi bekleniyor.
Lafarge ve Holcim birleşmesinin ardından taraflar, rekabet koşulları gereği satışa çıkması beklenen varlık satışının 5 milyar euro civarında beklendiğini açıklamıştı.
Holcim CEO'su Bernard Fontana taraflara bugüne kadar potansiyel alıcılardan ilgilendiklerini belirten 50 kadar açıklama geldiğini ve yakında görüşmelere başlayacaklarını söyledi.
Türk şirketler beklemede Türk çimento sektöründe faaliyet gösteren üç büyük grup satın alma işlemleri için ise bütçelerini hazır tuttuklarını daha önce açıklamışlardı.
Türkiye'nin en büyük çimento üreticilerinden olan Oyak Çimento ve Limak Çimento grupları, Holcim ve Lafarge gruplarının birleşme kararının ardından doğacak fırsatlar ve satılması olası varlıkları yakından izleyen gruplar arasında yer alıyor.
Diğer bir büyük oyuncu olan ve bünyesinde halka açık Akçansa ve Çimsa'yı bünyesinde bulunduran Sabancı Holding Çimento Grubu'nun ise çimentoda bölgesel oyuncu olma isteği doğrultusunda uzun zamandır satın almalarla büyüme hedefi bulunuyor.
Limak Holding bünyesindeki Limak Çimento Grubu'nun CEO'su Gültekin Aksüyek, Nisan ayında yaptığı açıklamada Limak olarak dünya çimento sektöründeki dev birleşmeyi yakından takip ettiklerini ve uygun lokasyonlardaki fırsatları değerlendirmek istediklerini söylemişti.
Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen de aynı tarihlerde yaptığı açıklamada büyümek için 1-1.5 milyar liralık yatırım kapasiteleri bulunduğunu kaydetmişti.
Oyak Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar ise Nisan ayında yaptığı açıklamada birleşmeden oluşacak fırsatlarla ve olası satın almalarla şimdiden ilgilenmeye başladıklarını ve konu ile ilgili uluslararası yatırım bankaları ile görüşmelere başladıklarını belirterek; Oyak'ın yatırıma yönlendirmeye hazır nakdinin ise 3 milyar doların üzerinde olduğunu ifade etmişti.
Türkiye'de toplam 20 şirketin 68 çimento fabrikası bulunuyor. Çin'in ilk sırada yer aldığı dünya çimento üretiminde ise Türkiye beşinci sırada yer alıyor.