20.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN / EMLAK
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketlerinden biri olan Rönesans Holding, AVM, ofis ve konuttan sonra eğitime de girdi. Bu kapsamda Türk Eğitim Derneği (TED) ile ortaklık yapan firma İstanbul Küçükyalı’daki 22 dönümlük arsasında son teknolojiyle standartların dışında TED Rönesans Koleji’ni inşa etti.
Rönesans Holding ve Rönesans Eğitim Vakfı tarafından Türk Eğitim Derneği işbirliğiyle kurulan TED Rönesans Koleji, gelecek eğitim öğretim yılında İstanbul Küçükyalı’da faaliyete geçecek. Rönesans Eğitim Vakfı iştiraki olan okuldan elde edilen gelir yine eğitime aktarılacak.
TED Rönesans Koleji Kurucu Müdürü İpek Ak, Rönesans Holding’in gayrimenkuldeki deneyimini bu okula aktardığını belirterek, çocukların ilgi alanlarına göre gelişimlerinin öngörüldüğü okulun özel bir mimariyle yapıldığını söyledi. Okulun inşaatının Rönesans tarafından yapıldığını anlatan İpek Ak, proje geliştirirken mimarların eğitimcilerden destek aldığını kaydetti.
Okulda anaokulu, ilkokul ve lise bulunduğunu dile getiren İpek Ak, “Mimari grubumuz olan Hatırlı Mimarlık dünyadaki en iyi okulları inceledi. Okul birbiriyle bitişik ama bağımsız yapıda 3 kompakt binadan meydana geliyor. Hepsinin kendine ait spor salonu, kütüphanesi ve reviri var” dedi.
Çevreci okul yapıyor
İpek Ak, okulun çocukların sağlığına zarar vermeyecek doğal malzemelerle inşa edildiğini belirterek, “Leed Gold sertifikasına aday olan kolejimizin yerleri doğal bambu ağacından kaplandı. Duvar boyaları kimyasal değil. Yüzde 40 tasarruf sağlayan ürünler kullandık. Binalar doğal ışık alması için özel olarak planlandı. Özel ses ve ısı yalıtımı yaptık” diye konuştu.
İpek Ak, Türkiye’nin geleceğine inandıkları için böyle bir yatırım yaptıklarını vurgulayarak, “Bu okulda akıllı tahtalar var. Son teknolojileri kullandık. Ama amacımız akıllı öğrenciler yetiştirmek. Teknolojiyi sadece bir araç olarak kullanacağız. En iyi şef aşçılar, sporcular ya da ünlü modacılar buradan çıkacak. Bu okul geleceğin liderlerini de yetiştirecek” dedi.
Çatıya spor salonu
Toplam 20 bin metrekarelik alanda 1.200 öğrenciye eğitim verecek TED Rönesans Koleji, 35 milyon lira yatırımla hayata geçirildi. Okul, 11 bin 804 metrekarelik kapalı alan ve 7 bin 689 metrekarelik açık oyun alanları ile öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi için gerekli olanakları sunacak.
TED Rönesans Koleji 300 kişilik çok amaçlı salon, 300 kişilik çok amaçlı sahne, kapalı spor salonu, beden eğitimi salonu, jimnastik ve bale salonları, bireysel müzik odaları, bando ve orkestra odaları, plastik sanatlar atölyesi ve çeşitli kulüp odaları ile çocukların sosyal ve fiziksel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamaları ve kendilerini tanımaları için gerekli tüm olanakları sağlayacak. Açık alanda ise 3 basketbol sahası, tenis kortları, etkinlik alanı, oyun terası ve bahçeler bulunacak. Sınıfların yanı sıra, kütüphaneler ile çatıdaki spor alanları Adaları görecek şekilde tasarlandı.
Eylülde ziller çalacak
TED Rönesans Koleji, anasınıfı, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde, deneyimli Türk ve yabancı öğretmenleriyle eğitim verecek. Eylül ayında 2014-2015 yılı için anasınıfından itibaren 6. sınıf dahil öğrenci alacak kolejde, İngilizce birinci yabancı dil, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Rusça ise ikinci yabancı dil olarak öğretilecek. Okulda mavi, sarı ve turuncu gibi konsept renkler belirlenirken, her sınıfa göre bir renk uygulaması yapıldı. Koridorlarda ve sınıfların içinde bu renkler kullanıldı.
‘Yeşil tadilat yüzde 20 tasarruf sağlıyor’
Yurtdışında ‘Green Retrofitting’ diye bilinen Türkçe’ye ise ‘Yeşil tadilat’ olarak çevrilebilen bina onarımıyla ilgili bilgi veren Soyak CEO’su Emre Çamlıbel, yeşil tadilatın dünyada önemli bir trend olduğunu artık ‘Eski binalar yıkılsın mı, yoksa elde mi tutulsun?" sorusunun tartışılmaya başlandığını söyledi.
Uygulamanın günlük şehir yaşamını aksatmadan şehrin yeniden yapılanmasına yardımcı olduğunu ve tarihi dokuyu koruduğunu belirten Çamlıbel, “Yeşil tadilat gören binalardan enerji tasarrufunda yüzde 10-20 arasında verim alınıyor. Üstelik yeşil tadilat görmüş binaların bir kısmı yeni bina olarak kabul görüyor ve yatırımcısına satışta, kiralamada avantaj sağlıyor” dedi.
Oran % 38 oldu
Çamlıbel, bir binanın az bir maliyetle aydınlatma, soğutma, ısıtma, havalandırma hatta mimari özelliklerinde geliştirmeler yapılabileceğine işaret ederek, “Bugün gelişmiş ülkelerin bir kısmında ‘Yeşil Tadilat’ projelerinin sayısı yeni bina projelerini yakalamış durumda. Yeni yapılacak yeşil binaların yaklaşık yüzde 3-15’i oranında gerçekleştirilecek bir harcamayla eski binalarda yeşil tadilat yapılabilir” diye konuştu.
Çamlıbel, dünyada 2012 yılında yapılan binalarla yeşil bina oranının yüzde 38’e yükseldiğini de söyledi.
Çekirdek ailenin tercihi 2+1 oldu
Genellikle büyük ölçekli daireleri seçen Ankaralıların konut tercihi değişiyor. İnşaat firmaları ailelerin iyiden iyiye ‘çekirdek’ haline gelmesi sebebiyle tercihlerin küçüldüğünü ifade ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uptown İncek projesini hayata geçiren LEMA Grup ortaklarından Emre Katırcı, diğer projelerde olduğu gibi Başkent’in en alternatifli konut projesi Uptown İncek’te de en çok talebin 2+1 dairelere geldiğini söyledi.
Genellikle yeni evli ve az çocuklular tarafından tercih edilen 2+1’lere talebin arttığını ifade eden Katırcı, “Yaşam amaçlı konut alanlar kadar yatırımcıyı da kendine çeken 2+1 dairelere markalı projelerde de geniş yer veriliyor” dedi.
Ankara’nın göl ve orman manzaralı projesi olarak dikkati çeken Uptown İncek projesinde de 18 ayrı daire seçeneği arasında en çok 2+1 dairelere yer verildiğini belirten Katırcı, Ankara’da konut tercihinin genellikle büyük ölçekli dairelerden yana kullanıldığını hatırlatarak, “Yapılan araştırmalara göre son yıllarda Türk halkı ağırlıklı olarak 2+1 daire tipini seçiyor” diye belirtti.
Katırcı, “Ankaralılar büyük evlerde yaşamayı sever. Ancak bu durum artık değişmeye başladı. Konut almak isteyen Başkentliler de artık 2+1 konutları tercih ediyor” dedi.
Küçük ev revaçta
Bunun en önemli nedenlerinden birinin Türk aile yapısının küçülmeye başlaması olduğunu ifade eden Katırcı, şunları söyledi:
“Türk aile yapısı değişim sürecine girdi. Artık aileler tek ya da iki çocuk sahibi olmayı tercih ediyor. Bu durumda da büyük konutlar yerine daha küçük konutlarda yaşam sürmeyi seçiyorlar. Gereksiz yere boş duran odaları bulunan büyük konutlar yerine iç mimarisine önem verilen küçük konutlara yöneliyorlar.”
Kendi enerjisini üreten akıllı konutlar geliyor
Dışarıdan herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan kendi enerjisini kendi üreten aktif binalara ilginin giderek artığını açıklayan HAS Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin, “Gelecekte aktif evler hem enerji üretecek hem de bunu tasarruflu bir şekilde kullanabilecek” dedi.
Aktif binalarla ilgili bilgi veren Erktin, “Son yıllarda, binanın kendi enerjisini kendisinin üretip, kent şebekesine aktarması özellikle gelişmiş ülkelerin politikalarına dahil oldu. Kendi enerjisini üreten akıllı binalar, ‘aktif’ binalar olarak kabul ediliyor” dedi.
Aktif binaların en iyi örneklerinden birinin Berlin’de, bir diğerinin ise Bahreyn’de olduğunu söyleyen Erktin, Berlin’de bir konutun cephesinde güneş panellerinin kullanıldığını bu sayede evin ısıtıldığını ve arabaların şarj edilebildiğini, Bahreyn’deki iki kulenin ise yelken şeklinde tasarlanarak rüzgârdan enerji üretebildiğini kaydetti.
Restorasyon kredisine 25 ilden 104 başvuru
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) tarihî yapıların restorasyonu amacıyla verdiği krediye bu yıl, Safranbolu ve Ürgüp’teki yapıların da aralarında bulunduğu 25 ilden 104 başvuru yapıldı. 7 Nisan – 2 Mayıs 2014 tarihleri arasında yapılan başvurular değerlendirildikten sonra, gerekli şartları taşıyan tarihi yapıların yeniden hayat bulması amacıyla cazip koşullarda 125 bin liraya kadar kredi kullandırılabilecek.
2005 yılında restorasyon kredisi uygulaması başlatan TOKİ bugüne kadar 529 tarihî yapıya toplam 45 milyon 735 bin lira restorasyon kredisi sağladı.
Ispartakule’de % 25 peşinatla satış sürüyor
Yoğun talebin ardından Metro etabını da satışa sunan Bizim Evler 6’da farklı ödeme seçenekleri sunuluyor. İhlas Yapı tarafından Ispartakule’de hayata geçirilen projede, yüzde 25 peşinat ödeyip kalan bölümü konut kredisiyle tamamlama fırsatı sağlanıyor.
Toplamda 119 bin 414 metrekare arsa üzerinde inşa edilen Bizim Evler 6 projesinde teslimler Haziran 2016 tarihinde başlayacak.
1661 evin bulunduğu projede, 2+1 daireler 289 bin liradan, 3+1 daireler 440 bin liradan, 4+1 daireler 485 bin liradan ve 5+1 daireler 657 bin liradan başlayıp konut seçeneklerine göre değişiklik gösterebiliyor.
Yurtdışı fuarına gitti sipariş sayısı katlandı
Jakuzi, küvet ve duş sistemleri ihracatı yapan SRC Yapı, yurtdışında yeni ürünlerinin lansmanını yaptı. Lansman sonrası siparişlerin arttığını ifade eden SRC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Sürücü, özellikle swaroski taşlarla süslenmiş jakuzinin pırlantalısını sipariş eden İtalyan bir iş adamının, ilk siparişinden sonra iki adet sipariş talebinde daha bulunduğunu söyledi. Sürücü, “İtalyan iş adamı, diğer siparişlerinde isminin ve soyadının baş harflerinin pırlanta taşlarla yazılmasını talep etti” dedi.
Sürücü, ilk siparişin ortalama 50 bin euro’ya yapılacağını söyledi.
İnşaatta sona gelindi teslimler temmuzda
Akdağlar İnşaat tarafından Piyalepaşa’da yapımına devam edilen ofis projesi AkPlaza’da sonlara gelindi. İnşaat çalışmalarının hızla ilerlediği projenin temmuz ayında tamamlanması bekleniyor.
Üç blok olarak inşa edilen projede, 4 metre yüksekliğinde ofis katları tasarlandı.
550 araç kapasiteli kapalı otoparka sahip projede, her kata özel kat bahçeleri bulunuyor. AkPlaza’da satılık ofislerin metrekare fiyatları 3 bin 500 dolardan başlarken, kiralama metrekare fiyatları ise 22-25 dolar arasında değişiyor.