EkonomiKüçük olsun benim olsun

Küçük olsun benim olsun

04.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küçük metrekareli evler hâlâ yoğun şekilde talep ediliyor. Yatırım için alındığını düşünsek de artık yeni evli çiftler, yalnız yaşayanlar, kısa süreli Türkiye’de konaklayanlar daha çok 1+1 daire satın alıyor

Küçük olsun benim olsun

İstanbul’da ev ‘trend’i son 10 yılda, yoğun olarak ise 5 yılda köklü değişimlere uğradı. Daha önce küçük metrekareli ve az odalı evlere bakmak bile istemeyen İstanbullular şimdi yatırım için de, oturmak için de özellikle şehrin daha ‘lüks’ semtlerinde 1+1 daire alıyor. Öyle ki pek çok büyük projedeki 1+1 daireler hızla tükeniyor. İstanbul merkezli bu trend kimi ilçelerde ise yerini büyük metrekareli dairelere bırakabiliyor.

Haberin Devamı

Tıpkı otellerde olduğu gibi çeşitli hizmetlerden faydalanılabilen rezidans dairelerde yaşamak isteyenler için de 1+1’ler çok cazip. ‘Yeter ki rezidans olsun’ diyenler dairenin sadece ne kadar fonksiyonel olduğuna odaklanıyor.

‘Alım-satımı daha kolay’

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 15-20 yıl önceki projelerde oda sayısı ve metrekaresi büyük olan dairelere yer verildiğini hatırlatarak, şu anda eskisi gibi anne babasıyla, akrabalarıyla yaşayanlara daha az rastlandığını dile getirdi. Yılmaz, herkesin kendi evinde oturma isteğiyle ailelerin de küçüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Elbette bu değişen yaşam tarzına ilave olarak artan konut maliyetlerinin de etkili olduğu söylenebilir. Yalnız yaşayan birinin çok odalı bir konut yerine stüdyo veya 1+1 daireyi seçmesi pek çok tasarruf imkanı sağlıyor. Konutunu daha ucuza satın alıyor, daha düşük maliyetle döşüyor, ısıtıyor, temizliyor... Dap Yapı olarak her tip daire üretiyoruz. Geliştirdiğimiz projelerin lokasyonu paralelinde, alıcıların ihtiyaçlarını da dikkate alarak en küçükten en büyüğe kadar geniş yelpazede seçenekler sunuyoruz.”
Anneanne ile dedenin, aileyle birlikte aynı dairede kalmıyorlarsa bile aynı site ya da blokta farklı bir daire almak suretiyle yakın oturmayı tercih edebildiklerini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:
“Veya Arap müşteri kısa dönem konaklamak istediğinde 1+1 daireyi seçebilir. Son dönemde Kartal-Maltepe bölgesinde stüdyo ve 1+1 dairelerin daha çok talep görmesi nedeniyle ağırlıklı olarak satışlarımız bu yönde gerçekleşti. İstMarina ise her tipte daire ürettiğimiz bir proje oldu. Adalar manzaralı suitlerimizde stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 daireler yerli ve yabancı alıcılar tarafından birbirinden farklı sebeplerle satın alındı.”

‘Doğru lokasyon, doğru proje’
Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, değişen ihtiyaçlar nedeniyle ortaya çıkan küçük daire talebinin İstanbul genelinde var olduğunu söyledi. Çetinsaya, “Son 10 yılda İstanbul’daki konut satışlarına bakıldığında 1+1 ve 2+1 dairelerin daha çok tercih edildiğini görürüz. İstanbul içinde tercihlerin değiştiği noktalar da bulunuyor. Projelerimizde 1+1 ve 2+1 dairelere genellikle yer veriyoruz. Fakat mesela Florya’da inşa ettiğimiz Avrupa Konakları Florya, Atakent’te hayata geçirdiğimiz Avrupa Konutları Atakent 1, 2 ve 3 projelerinde ise geniş dairelere ağırlık verdik. Firmaların doğru lokasyonda, doğru konut çözümleri geliştirmeleri gerekir” diye konuştu.

‘Önce 1+1’LER tükeniyor’
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, projelerini satışa çıkardıkları ilk dönemlerde küçük metrekareli ve az odalı seçeneklerin hızla tükendiğini belirtirken, ilerleyen dönemlerde ise büyük metrekareli konutlara talebin arttığını dile getirdi. Satışlarının yüzde 80’ini oturumcuya yaptıklarını vurgulayan Elmas, “Bu doğrultuda hem yatırımcı, hem de oturumcu müşterilerimize yönelik kampanyalar düzenliyor, müşterilerimizin erişimini kolaylaştırıyoruz. Örneğin; Güneşli’de yer alan Mirage Rezidans projemizde hiç peşinat ödemeden 130 metrekare 2+1 ebeveyn banyolu bir daire için yüzde 5 kampanya indirimi yapıyoruz. Sultanbeyli’de bulunan İlkbahar projemizde de öyle. 4+1, 3+1 ve 2+1 ebeveyn banyolu, kapalı mutfaklı daireler çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. 1+1 ve 2+1 açık mutfaklı daha küçük metrekareli daireler ise yeni evli çiftler, çocuklarını büyütmüş çiftler ve öğrenciler tarafından tercih ediliyor” diye konuştu.

Kimler alıyor?
- Tek yaşayanlar.
- Yeni evli çiftler.
- Öğrenciler.
- Çocuklarından ayrı yaşayan ebeveynler.
- Yabancı çalışanlar.
- İstanbul’a sık sık tatile gelen kişiler veya çiftler.
- Yatırım yapmak isteyenler.

Neden daha çok ilgi görüyor?
- Tasarrufu az olan kişilerin alım gücünün küçük daire almaya yetmesi.
- Proje lansman dönemindeki indirimli fiyatın cazibesi.
- Küçük daire giderlerinin daha az olması.
- Fiyatının büyük daireye göre daha az olması.
- Küçük ailelerde oda ihtiyacının azalması.
- Şehir merkezinde büyük dairelerin pahalı olması.
‘Tasarruflarını değerlendiriyorlar’
Konut fiyatlarındaki artışlardan korunmak isteyenlerin ellerindeki tasarruf erimeden küçük de olsa bir eve yatırdıklarını anlatan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım, 1+1’lerin hala yoğun olarak tercih edildiğini ancak tercih nedenlerinin değiştiğini kaydetti. Durbakayım, “Şöyle ki, daha önce yatırım amaçlı alınan 1+1 ve 2+1 tipi küçük daireler, şimdi daha çok yeni evliler ve küçük çekirdek aileler tarafından daha çok tercih edilmeye başlandı. Konut fiyatlarında beklenen fiyat artışlarından korunmak isteyen söz konusu kitle tasarruflarının erimemesi ve kendilerine ait bir evlerinin olması için küçük dairelere daha çok talep göstermeye başladı. Aile fert sayısı artanlar ve yatırımlarını uzun vadeli yapmak isteyenlerin tercihi yine 120 metrekareden büyük daireler oldu” dedi.

‘Teslime yakın tükeniyor’
Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, kısa ve orta vadede yatırımcı talebinin çok fazla değişmeyeceğini ve 1+1 ile stüdyo dairelere olan talebin devam edeceğini düşündüklerini söyledi. Kabadayı, “Batışehir projemizde 1+1 dairelere talep yoğun bir şekilde devam ediyor. Premium rezidanslarda 1+1’e ilgi büyük. Diğer etaplarda ise 2 bin 300 dairenin teslim edilmesi ile birlikte oturumcuların tercih ettiği 3+1 dairelerde talep yoğunlaşıyor. Pega Kartal projemizin teslimine yakın süre kalması nedeni ile büyük dairelere talep artıyor. Lokasyona göre değişiklik gösterir. Örneğin şehir merkezlerinde daha küçük daire tipleri tercih edilirken merkeze nispeten uzak lokasyonlarda daha büyük daire tipleri tercih edilebiliyor” dedi.

‘Koşullara endeksli’
Yüzde 85 satış oranına ulaşılan Selenium Ataköy ve inşası süren Selenium Retro projelerinde her daire seçeneğinin bulunduğunu anlatan Aşçıoğlu Satış ve Pazarlama Müdürü Esra Büyükaydın, satılan konutların lokasyon ve mimari konsepte göre değişiklik gösterdiğini dile getirdi. Büyükaydın, “Selenium Ataköy ve Selenium Retro, hem mimari konsepti hem de lokasyonu itibarıyla bölgesinde ayrışan birer proje. Tüketicilerin trendi ise o gün içinde bulunduğumuz sosyoekonomik konjonktürle doğru orantılı diyebiliriz. Ancak baktığımız zaman gayrimenkul, günün sonunda yatırım aracı olarak güvenilir liman olma özelliğini sürdürüyor. Bu noktada da algı adına marka olarak sunduğunuz farklılıklar öne çıkıyor” dedi.