02.07.2021 - 14:48 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Uzmanlara göre Bitcoin madenciliği için pek çok bilgisayar ve enerji kullanılması gerekiyor. Bunun fosil yakıtın tüketimini artırdığı dile getiriliyor ve bundan endişe duyuluyor. Bir yanda kripto para madenciliğini yasaklayan Çin, diğer yanda kripto parayı resmi para birimi olarak kabul eden El Salvador derken, piyasalardaki dalgalanmalar tehlikesini koruyor. Peki kim doğruyu söylüyor. Uzun vadede çocuklarımız veya torunlarımız fiziksel parayı unutacak mı? Yanıtlar, Melis Baştuğ'un sunuculuğunu yaptığı, Milliyet Teknoloji Yazarı Hanife Baş ile hazırladığımız kripto para video dizimizin 5. bölümünde!
Kripto para madenciliği son dönemde gündemde olan diğer bir konu. Uzmanlara göre Bitcoin madenciliği için pek çok bilgisayar ve enerji kullanılması gerekiyor. Bunun fosil yakıtın tüketimini artırdığı dile getiriliyor ve bundan endişe duyuluyor. En son Çin hükümeti, ülkede kripto para madenciliğini engellediğini duyurdu. Zaten bir süredir bu konu gündemdeydi. Tesla CEO’su Elon Musk ve başka pek çok isim de çevreci gerekçelerle kripto paraları eleştirmişti. Zaten araştırmalarla da kripto para madenciliğinin enerji tüketimindeki yansımalarına sık sık dikkat çekiliyor.
Çevresel açıdan çekinceler neler?
Başta bitcoin olmak üzere kripto paralarla ilgili öne çıkan önemli konu çevresel faktörler. Çünkü bitcoin madenciliği için pek çok bilgisayar ve enerji kullanılması gerekiyor. Bunun fosil yakıtın tüketimini artırdığı dile getiriliyor ve bundan endişe duyuluyor.
Kripto para madenciliği en basit tanımıyla, özel yazılım ve donanımlara sahip cihazların, karmaşık problemleri çözerek kripto para transfer işlemlerini onaylaması ve bunun sonucunda yeni üretilen kripto para ile ödüllendirmesi... Yani kripto paraya satın alarak ya da madenci olarak yatırım yapabiliyorsunuz. Bilgisayar ve internete sahip olan herkes madencilik yapabiliyor. Kripto para madenciliğinde de farklı yöntemler bulunuyor. Asic, grafik işlemci birimi yani GPU, CPU yani merkezi işlem birimi ile madencilik ve bulut madenciliği gibi türler var.
Seçilen madencilik türüne bağlı olarak bu alanda gelir elde etmek bir hayli zaman alıyor. Donanımın maliyetini çıkartmak zor olabiliyor. İşlemci gücü arttıkça elektrik tüketimi de artıyor. Cihaz sayısı arttıkça cihazları işletmek, kontrol etmek ve bakımlarını yapmak için harcanan zaman da artıyor. Bir dönem bitcoin’in artan değeri kripto para madenciliğine ilginin artmasını sağlamıştı. Diğer altcoinler de düşünüldüğünde her yıl dünyada önemli miktarda enerji kripto para piyasasına akıyor.
Bazı ülkeler madenciliği yasaklıyor. En son yasaklayan Çin oldu ki madenciliğin de yüzde 70’inin bu ülkede yapıldığı tahmin ediliyor. Ancak bu alanda yenilenebilir enerji kullanımı da yaygınlaşıyor. Güneş ve rüzgar enerjisi kullanımı artıyor. Kripto para üretiminde gece oluşan enerji fazlası veya yenilenebilir kaynaklardan üretilen temiz enerji de kullanılmaya başlandı. Diğer yandan kripto paraların farklı türleri chia gibi farklı madencilik gerektiriyor. Bu da hard disk kıtlığına neden oluyor. Bunun gibi pek çok gelişme var.
Kripto parayla ilgili her gün yeni bir gelişmeye tanık oluyor. Bu alanda hareket sürecek gibi görünüyor.
Sonuç olarak kripto parada ekonomik nedenlerle herkes borsa kısmıyla ilgili. Ama asıl gelecek blokzincirde. Yani kripto paraların arkasındaki teknolojide. Büyükler de artık buna oynuyor. Bitcoin ve ethereum’un altındaki teknoloji. Bir de her yeni teknoloji ve gelişmede sistem oturuncaya kadar bir karmaşa yaşanır. Regülasyonlar tamamlanınca bu alanda da riskler azalır. Gidişat dijital parada blokzincir bunun altyapısı olacak.