21.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Konya Büyükşehir Belediyesi, Konyalı çiftçiye ve üreticiye desteğini her geçen gün artırarak sürdürüyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak tarımla uğraşan vatandaşların gelirlerini artırmayı, alternatif ürünlerle daha çok kazanmalarını ve en önemlisi istihdama katkı sağlamayı öncelik haline getirdiklerini söyledi.
Bu kapsamda 31 ilçedeki çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmak için meyve fidanından tohum desteğine, fideden sera naylonuna, tıbbi aromatik bitkilerden tarımsal makine ve ekipman desteğine kadar birçok alanda katkı sağladıklarını kaydeden Başkan Altay, “Yalnızca 2023 yılı başından itibaren çiftçilerimizi alternatif ürünlerin üretimine teşvik etmek amacıyla; çiftçilerimize, 13 farklı türde 286 bin adet fidan ve fide desteğinde bulunduk. Ayrıca 6.825 kilogram aspir tohumu ile çeşitli makine ve ekipman desteği sağladık. Bunlarla birlikte modern tarım tekniklerini yaygınlaştırmak ve verimliliği artırmak için çiftçilerimize tarımsal eğitimler de veriyoruz” dedi.
2018’den bu yana çiftçiye 278 milyon lira destek
Başkan Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak 2018-2023 dönemleri arasında 103 milyon liralık tarımsal desteklemede bulunduklarını belirterek, “Bu süreçte 21 milyon 572 bin adet fidan-fide desteği, arı kovanı, tarımsal ekipman gibi desteklerde bulunduk. KOP desteğiyle 71 adet küçük ölçekli sulama yatırımı yaptık. Bu da 72 bin 750 hektar/metre yapıyor. Ayrıca 151 bin çiftçimize tarımsal eğitim katkısında bulunduk. Konya tarımının kalkınması için tarımsal destek ve sulama yatırımlarına harcadığımız tutar 278 milyon lirayı buluyor. Hemşehrilerimizin yaşadıkları yerde gelirlerinin artırılması ve ilçelerimizin kalkınması için desteğimizi artırarak sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Atıl araziler ekonomiye kazandırılıyor
Ayrıca atıl arazileri susuz tarım modeline uygun yerli tohum kullanarak sosyal destek amacıyla değerlendirmek için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir, Meram Çomaklı ve Kulu Acıkuyu’da her yıl 1,5 milyon metrekare araziyi ekip sosyal amaçlı değerlendiriyor. Ayrıca, susuz tarımı özendirmek ve kullanılmayan arazilerin tarıma kazandırılması amacıyla bölgelere özel ürünlerin desteklemesi artırılıyor.
Tarımsal sulama yatırımları devam ediyor
Kuraklığın en fazla etkilediği şehirlerin başında gelen Konya’da tarımsal sulama yatırımlarına da büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Altay, “Tarım arazilerini suyla buluşturmak için göletler inşa ediyor, sulama tesisleri yapıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalara ilave olarak bu yıl KOP desteğiyle 9 noktada daha tarımsal sulama tesisi, hayvan içme suyu göleti ve tarımsal sulama amaçlı gölet yatırımlarımıza devam ediyoruz. Amacımız üreticimizin fazla kazanç elde edeceği farklı ürünler ekmesi ve elde ettiği verimi artırarak şehrimize ve ülkemize katma değer sağlamasıdır” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulamaya verdiği destek ve sulu tarıma geçilmesiyle sadece hububat ekimiyle sınırlı olan Konya Ovası’nda artık endemik bitkilerin de yetiştiğini vurgulayan Başkan Altay, Konya çiftçisi ürettikçe destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.
‘7 Milyon metrekarelik alanda kurak iklimlerde yerli tohumun geliştirilmesi için Ar-Ge çalışması yapıyoruz’
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediyesi ile birlikte 7 milyon metrekarelik alanda kuraklığa dayanıklı ürünler yetiştirdiklerini ve özellikle kurak iklimlerde yerli tohumun geliştirilmesiyle ilgili AR-GE çalışması yaptıklarını söyledi.
Karatay Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü projede Saraçoğlu Mahallesi’ndeki 7 milyon metrekarelik alanda üretim yapılıyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediyesi ile gerçekleştirdikleri iş birliğiyle Konya’da tarımsal üretime önemli bir katkı sağladıklarını ifade etti.
Konya’nın bir tarım şehri olduğunu anımsatan Başkan Altay, “Saraçoğlu Mahallemizde 7 milyon metrekarelik alanda tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz. Bunun 3 milyon metrekaresinde bu yıl kuraklığa dayanıklı 4 çeşit buğday üretimi gerçekleştirdik. Burada bir taraftan atıl arazilerin tarıma kazandırılmasını sağlanırken bir taraftan da hiç sulama yapmadan susuz tarımla özellikle yerli 4 tohumun istatiksel verisini ortaya çıkarmış olduk” diye konuştu.
“Elde edeceğimiz verileri tüm Türkiye ve dünya ile paylaşacağız”
Başkan Altay, Konya’da özellikle kurak iklimlerde yerli tohumun geliştirilmesiyle ilgili bir çaba sarf ettiklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Burada bu sene 1 milyon 400 bin metrekarelik alanda nohut ekimi, 2,5 milyon metrekarelik alanda da yerli ve milli tohumluk patates üretimi gerçekleştirdik. İnşallah 7 milyon metrekare ekim alanımızı gelecek yıl 10 milyon metrekareye çıkarmakla ilgili bir çabamız var. Burada temel hedef atıl arazilerin tarıma kazandırılmasıyla beraber Konya tarımına AR-GE çalışması yaparak ileride iklim değişikliğinden kaynaklı ortaya çıkacak sonuçlarla ilgili bir veri ortaya çıkarmak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Karatay Belediyemizle beraber projeyi geliştirmeye devam edeceğiz. Konya bir tarım şehri, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı olarak burada yaptığımız çalışmaların sonucunda elde edeceğimiz verileri de tüm Türkiye ve dünyayla da paylaşma imkanına kavuşmuş olacağız. Hayırlı uğurlu olsun.”
“Amacımız Konya çiftçisine ve Türkiye tarımına katkı sunmak”
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da tarım alanında yapılan çalışmaların büyük önem taşıdığını belirterek şunları kaydetti: “Tarımın merkezi, tarım şehri Konya’da belediyeler olarak Büyükşehir Belediyemizle beraber tarımsal üretim yapıyoruz. Ekim yapılan alan, atıl arazilerden oluşan büyük bir alandı. Bu alanı tarımsal üretime dönüştürmüş olduk. Büyükşehir Belediyemizle burada 7 milyon metrekarelik alanda tarımsal üretim gerçekleştirildi. Burada önemli olan AR-GE çalışmalarını yürütmek, tarımsal üretimle beraber susuzluğa ve kuraklığa dayanıklı ürünlerin yetişmesini sağlayarak Konya çiftçisine, Türkiye tarımına katkı sunmak. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.”
Başkan Altay: “Ziyaretçilerin Konya’ya ait ürünleri alabileceği bir mekan oluşturuyoruz”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, inşaatı süren Yöresel Ürünler Satış Ofislerinde incelemelerde bulundu. Amaçlarının Konya’yı ziyarete gelenlerin veya şehirden transit geçenlerin Konya’ya ait ürünleri alabilecekleri bir mekan oluşturmak olduğunu belirten Başkan Altay, “Özellikle yerel kalkınmaya öncülük etmek adına Konya genelindeki kooperatiflerde ürettiğimiz ürünleri burada satışa sunmuş olacağız. Ürettiğimiz ürünleri pazarlamak için ciddi bir fırsat oluşturuyoruz. Böylece, özellikle kadın kooperatiflerimizin ürettiği ürünlerin satışlarıyla ilgili bir alan oluşacak” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak Yöresel Ürünler Satış Ofisleri inşaatı tüm hızıyla sürüyor.
Ankara Yolu üzerinde, Konya Bilim Merkezi’nin yanında yapımı devam eden Yöresel Ürünler Satış Ofislerinde incelemelerde bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın turizm potansiyelini artırmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini söyledi.
“Kısa zamanda hizmete sunmuş olacağız”
Konya’yı ziyarete gelenlerin Konya’nın yöresel ürünlerine ulaşabilecekleri mekanlar inşa ettiklerini vurgulayan Başkan Altay, “Konya-Ankara Yolu üzerinde, özellikle havaalanına gidenlerin çıkıştan önce kullanabilecekleri bir yöresel ürünler satış yeri inşa ediyoruz. İnşallah kısa zamanda tamamlayarak hizmete sunmuş olacağız” ifadelerini kullandı.
“Konya, hızla bir turizm şehrine dönüşüyor”
Amaçlarının Konya’yı ziyarete gelenlerin veya şehirden transit geçenlerin şehre ait ürünleri alabilecekleri bir mekan oluşturmak olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Konya üreten bir şehir, bir sanayi şehri. Hızla da bir turizm şehrine de dönüşüyor. Coğrafyamızın her bölgesinde kendine has ürünlerin yetiştirildiği coğrafi işaretli ürünlere sahibiz. Şu anda 95 farklı ürünü kooperatifler aracılığıyla üretebileceğimizi tespit ettik. Özellikle kooperatifler aracılığıyla yerel kalkınmaya öncülük etmek adına Konya genelinde kooperatiflerde ürettiğimiz ürünleri burada satışa sunmuş olacağız. Ürettiğimiz ürünleri pazarlamak için ciddi bir fırsat oluşturuyoruz. Böylece, özellikle kadın kooperatiflerimizin ürettiği ürünlerin satışlarıyla ilgili bir alan oluşacak. Konya’ya gelen ziyaretçilerin yoğun olarak kullanacağı bir mekanı şehrimize kazandırıyoruz. Hayırlı olsun” diye konuştu.