EkonomiKonut alacaklar dikkat! Aylık taksit 30 bin TL’yi aşıyor: Kredili satışta sert düşüş

Konut alacaklar dikkat! Aylık taksit 30 bin TL’yi aşıyor: Kredili satışta sert düşüş

14.08.2024 - 07:23 | Son Güncellenme:

Konut almak için yeterli parası olmayan ve kredi ile ev alma hayali kuran binlerce kişiyi ilgilendiren kritik veri açıklandı. Temmuz ayında kredili satışlarda sert düşüş yaşandı. Peki şu anda bankalar ne kadar limit veriyor, faiz oranları ne durumda? 120 ay vadede bir kişinin ödeyeceği aylık taksit tutarı ne kadar oldu? Faiz oranları ne zaman düşecek? Konuyla ilgili tüm merak edilenler haberin detayında...

Konut alacaklar dikkat Aylık taksit 30 bin TL’yi aşıyor: Kredili satışta sert düşüş

Milliyet.com.tr/ÖZEL Konut satışlarına ilişkin son veriyi TÜİK açıkladı. Buna göre temmuzda Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Kredi ile konut alımında ise sert kayıp gözleniyor. İpotekli satışlar %20,9 azalış göstererek 11 bin 496 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %9 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Yani artık her 10 konut satışından 1’i bile neredeyse kredi ile satılamıyor. Peki kredi faizleri ne zaman yükselir? Şu anda kredi çekilmek istense 120 ay vade için aylık taksitler ne kadar tutuyor? Faizler düşerse konut fiyatları yükselir mi?

‘YENİ ÜRETİM FİYATLARI YÜKSELİYOR’

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “TÜİK’in temmuz ayı konut satış verileri açıklandı. Buna göre satışlar geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Bir yandan da inşaat maliyetleri artmaya devam ediyor. İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 66.12 arttı. Bu da özellikle gayrimenkul tarafında yeni üretilen konutlardaki fiyat artışlarını yükseltmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

‘818 BİN ARSA, ARAZİ, İŞ YERİ SATILDI’

Genel anlamda haziran ayında Kurban Bayramı’nın etkisiyle satışlarda önemli bir düşüş görmüştük. Temmuz ayında bir toparlanma var. Ocak-temmuz dönemine göre konut satışlarında azalış neredeyse yok gibi, 672 bin konut satışı gerçekleşti. Temmuz sonuna kadar verileri incelediğimizde Türkiye’de 1 milyon 490 bin 497 gayrimenkul satışı gerçekleşti. Bunun 672 bin 162’si konut olarak değerlendirilirse arsa, arazi ve ticari gayrimenkul satışları 818 bin 435 seviyesinde oldu diyebiliriz.

‘KREDİLİ SATIŞTA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR’

İpotekli satışlarda düşüş devam ediyor. Toplam konut satışları içerisinde pay yüzde 9’a kadar geriledi. İpotekli satışların konut satışlarını etkilediğini söyleyebiliyoruz. İpotekli satışlar 11 bin 496 seviyesinde kaldı. Kredili satışlarda önemli düşüş devam ediyor.

FAİZ ORANLARI NE KADAR OLDU?

Şu an için özel bankalarda konut kredisi faiz oranı yüzde 3 seviyesinin üzerinde. Ortalama bu faiz oranlarından çeşitli taksitlendirme hesapları yaptığımızda aylık ödemelerin 30 bin TL’yi aştığını görüyoruz.

AYLIK TAKSİT ÖDEMESİ NE KADAR TUTUYOR?

Örnek bir tablo üzerinden değerlendirecek olursak aylık yüzde 3 faiz oranı üzerinden 120 aylık bir konut kredisi çekilmek istendiğinde aylık taksit ödemeleri 30 bin 889 TL oluyor. Yıllık maliyet yüzde 42.57 seviyelerine çıkmış oluyor. 1 milyon için toplam geri ödenecek rakam 3 milyon 706 bin seviyelerini buluyor.

Haberin Devamı

‘61 BİN 779 TL ÖDEME ÇIKIYOR’

Eğer 2 milyon TL kredi kullandırılırsa bu durumda aylık taksit tutarı 61 bin 779 TL tutarında olacak. Özel bankalarda faiz oranları yüzde 3’ten başlıyor ve yüzde 3.20 oranına kadar çıkıyor.

BANKALAR NE KADAR KREDİ VERİYOR?

Devlet bankalarında kredi limitleri çok kısıtlı. O nedenle özel bankalar kredi çekilebilecek tutarları verebiliyor. Az miktarda olsa da vatandaş yetmeyen meblağlar için kredi kullanmaya çalışıyor. 4 milyon TL’ye alacağı bir ev için vatandaşlar yetmeyen 600 bin, 700 bin, 1 milyona kadar olan tutarlarda kredi çekmeye çalışıyor.

‘DÜŞÜK MİKTARDA KREDİ ÇEKİYORLAR’

BDDK tarafından haftalık bankacılık sektörü verilerine baktığımızda konut kredileri hacminde kısmen bir artış görüyoruz. Konut kredi hacmi geçtiğimiz mayıs ayında 445 milyar TL seviyelerindeyken şimdi 451 milyar TL’ye yaklaştı. Vatandaş düşük miktarlarda, yüksek faiz oranları da olsa yetmeyen alım bedelleri için kısmi krediler kullanmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ NE ZAMAN DÜŞER?

Mevduat faizlerinin yüksek olması ve konut kredisi faizlerinin yüzde 3’ü aşması vatandaşın kredili konut alımındaki talebini etkiliyor. Daralma nispeten ipotekli satışlarda devam ediyor. Faizlerin düşmesi mevduat faizlerindeki gerilemeye bağlı. Yeni yıla kadar mevduat faizlerinde çok büyük düşüşler beklemiyoruz. Kasım, aralık aylarında bir miktar düşüş olabilir. Konut kredisi faizlerinde yüzde 1.50 seviyelerine inmemiz daha da zaman alacaktır. 2025 yılının ikinci çeyreğinden sonra belki daha kabul edilebilir faiz oranlarına inebileceğiz.

‘MALİYETİNE SATILIYOR’

Şu an için piyasada neredeyse bazı gayrimenkullerin maliyetine satıldığını söyleyebiliriz. Gerek müteahhitlerin ilk elde gerekse de ikinci elde inşaat maliyeti ve arsa payı ile birlikte satılan gayrimenkuller piyasada alıcı bulmaya çalışıyor.

‘SATIN ALMAK İÇİN FIRSAT DÖNEMİ’

Haberin Devamı

Faizler düştüğünde konut fiyatları yukarı yönlü artış gösterecektir. Konut alımında özellikle ikinci elde çeşitli fırsatların olduğunu, konuta ihtiyacı olan ve kira gelirine ihtiyacı olanlar için önemli bir fırsat dönemi olduğunu değerlendiriyorum.”