EkonomiKısa çalışma ödeneği sorgula, yattı mı? Kısa çalışma ödeneği nereden alınacak, nasıl hesaplanır, ne zaman ödenecek?

Kısa çalışma ödeneği sorgula, yattı mı? Kısa çalışma ödeneği nereden alınacak, nasıl hesaplanır, ne zaman ödenecek?

06.05.2020 - 17:18 | Son Güncellenme:

Kısa çalışma ödeneği nisan ayına ilişkin ödemeleri dün yatırılmaya başlandı. Ödeneklerin yatırılmaya başlanmasıyla birlikte kısa çalışma ödeneği sorgulaması gündemde araştırılmaya başlandı. Peki kısa çalışma ödeneği nasıl sorgulanır, hesaplaması nasıl yapılır?

Kısa çalışma ödeneği sorgula, yattı mı Kısa çalışma ödeneği nereden alınacak, nasıl hesaplanır, ne zaman ödenecek

Kısa çalışma ödeneği başvuruları mart ayında başlamıştı. Başvuru yapanlar ödemelerin yapılacağı tarihi beklemeye başladı. Kısa çalışma ödeneği ödemeleri dün yapılmaya başlandı. Peki kısa çalışma ödeneği sorgulaması nasıl yapılır? Kısa çalışma ödeneği nereden alınacak? İşte detaylar...

Haberin Devamı

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEREDEN ALINACAK?

Nisan ayına ilişkin ödemeler dün hesaplara yatırılmaya başlandı.

Mart ayı için ödenek hakkı bulunan ancak daha önce almamış olanlar da bu ödenekleri nisan ayı ödeneğiyle birlikte alacak.

Başvurularda sektörel kısıt bulunmuyor. İmalat sektöründen toptan ve perakende ticarete, yiyecek hizmeti faaliyetlerinden eğitime kadar her sektörden firmalar başvuru yapabiliyor. Koronavirüs ile mücadele kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği için yapılan başvurularda uygunluk tespiti beklenmeksizin ödemeler gerçekleştiriliyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NASIL SORGULANIR?

Kısa çalışma ödeneği sorgulaması e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SÜRESİ, MİKTARI VE ÖDENMESİ

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Haberin Devamı

Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.