EkonomiKirada tansiyon düştü: İşte İstanbul’da semtine göre fiyatlar

Kirada tansiyon düştü: İşte İstanbul’da semtine göre fiyatlar

24.10.2024 - 09:12 | Son Güncellenme:

Yaz ayları itibarıyla konut kiralarında tansiyon düştü. Yapılan bir araştırmaya göre eylül ayında Türkiye genelinde kiralık fiyatlarda artış hızı yavaşlamaya devam etti. İstanbul, Ankara ve İzmir’de fiyatlar dikkat çekerken, uzman isim taşınmayı düşünenler önemli bir uyarı yaptı. İşte İstanbul’da semtine göre kira fiyatları...

Kirada tansiyon düştü: İşte İstanbul’da semtine göre fiyatlar

Milliyet.com.tr/ÖZEL Temmuz ayında konut kiralarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından kira fiyatlarına dair süreç merak ediliyordu. Eylül ayında yenilenen kiralarda zam sınırı TÜFE’nin 12 aylık ortalaması olan 63.47 olarak açıklanmıştı. Eylülde Türkiye genelinde kira artışları enflasyon rakamlarının çok altında kaldı.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmada Eylül 2024'te Türkiye genelinde kira fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 45.2 olarak kaydedildi. Ağustosta bu yüzde 47.1 seviyesindeydi. Özellikle üç büyükşehirde de kira artışlarında yavaşlama devam etti.

YENİ KİRALARDA ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI! İŞTE NEDENİ

İstanbul’da fiyatların en çok ve en yavaş arttığı ilçeleri açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Eğer bir ev değişikliği düşünülüyorsa yıl sonuna kadar taşınmakta fayda var” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalar şu şekilde: “Türkiye genelinde kira fiyatlarında yıllık artış oranı yüzde 45 seviyelerine kadar düştü. Yenilenen kira kontratlarındaki fiyat artışları enflasyon oranında yani yüzde 63 olarak belirlenirken, kiracı tarafından çıkmış ve yeniden kiraya verilen yerlerde artış oranları azaldı.

Haberin Devamı

Kiralardaki yavaşlamanın birden fazla nedeni var. Yüzde 25 kira sınırı varken mal sahipleri kira fiyatını daha yüksekten talep ediyordu. Yani piyasada önceden artırılmış bir fiyat vardı. Kısa dönemli kiralamalarla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı, eşyalı evler kiralık piyasasına döndü. Ağustos-eylül ve ekim aylarında gayrimenkul satışları arttı. Konut satışlarında yaşanan bu artışlar özellikle boş dairelerin Türkiye genelinde düşen amortisman süresi nedeniyle tekrar kiraya verilmesine neden oldu.

‘ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM YAPILMAMASI ETKİLİ OLDU’

Bu başlıklar çerçevesinde değerlendirildiğinde bunların piyasada etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Kira fiyatlarıyla alakalı asgari ücrete ara dönemde bir zam yapılmamış olması da etkili oldu.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’DE KİRALAR ORTALAMA NE KADAR?

100 metrekare üzerinden değerlendirildiğinde İstanbul’da ortalama kira fiyatları 24 bin 380 TL iken, bu Ankara’da 17 bin 730 TL’ye tekabül ediyor. İzmir’de ise ortalama fiyatlar 100 metrekarede 22 bin TL düzeyinde.

‘3 BÜYÜKŞEHİRDE DE KİRALARDA YAVAŞLAMA VAR’

Yıllık kira artış oranları ise İstanbul’da yüzde 46,2, Ankara’da yüzde 51,3 ve İzmir’de ise yüzde 56,3’tür. Üç büyükşehirde kira artışlarının nispeten yavaşlamaya başladığını görüyoruz. Bence mevsimsel etkiler nedeniyle bu önümüzdeki aylarda da devam edecek gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl ağustos ayından şubat ayına kadar kira fiyatları yerinde saymıştı. Enflasyondaki düşüş eğilimi önümüzdeki dönem açısından da kira fiyatlarının yatay seyretmesini devam ettirecektir.

İSTANBUL’DA KİRA FİYATLARININ UYGUN OLDUĞU SEMTLER

İstanbul’da kira fiyatlarının en makul olduğu yer Esenyurt diyebiliriz. Avrupa yakasında Beylikdüzü, Sultanbeyli kiraların makul olduğu yerler. Anadolu yakasında Sancaktepe, Sultanbeyli gibi bölgeler kira fiyatlarının daha makul olduğu ilçeler diyebiliriz.

İSTANBUL’DA KİRA FİYATI EN ÇOK ARTAN İLÇELER

İstanbul’da kira fiyatı en çok artan ilçelere baktığımızda önce Beykoz geliyor, Beykoz’da yıllık kira artışları yüzde 50 oldu. Adalar, Beyoğlu, Kadıköy ve Şile de kiraların en çok arttığı ilçeler arasında. Bu ilçelerde kira artışları yüzde 30’un üzerine çıktı diyebiliriz.

Haberin Devamı

EN AZ FİYAT ARTIŞI OLAN İLÇELER

En az değer kazanan ilçelere baktığımızda ise Sarıyer, Esenyurt, Zeytinburnu ve Başakşehir’i gösterebiliriz. Burada fiyat artışları son 1 yılda yüzde 10-15 bandında arttı.

İŞTE İSTANBUL’DA SEMT SEMT KİRA FİYATLARI

100 metrekarede ortalama kira fiyatlarına bakacak olursak şu anda Beylikdüzü’nde fiyat 19 bin TL olurken, Esenyurt’ta 15 bin 500 TL seviyesinde.

Zeytinburnu’nda 100 metrekare bir dairenin ortalama kira fiyatı 27 bin 500 TL olurken, Başakşehir’de 25 bin TL, Sancaktepe’de 20 bin TL, Sultanbeyli’de 18 bin TL, Sultangazi’de 18 bin TL, Şile’de 26 bin 500 TL seviyelerinde.

İstanbul'da kira fiyatı en çok artan ilçelerin ortalamalarına baktığımızda Sarıyer’de 100 metrekare bir daire fiyatı 46 bin TL olurken, Beykoz’da bu 25 bin TL, Adalar bölgesinde 33 bin TL, Beyoğlu’nda 35 bin TL, Kadıköy’de 42 bin TL düzeyinde.”