30.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Boğazda, iskorpit, barbunya, tekir, mezgit, karagöz, lipsos ve fener balığı gibi yerli balıkların yanı sıra, levrek, mercan, sinagrit, minakop, zargana ve kefal gibi geçici ve uğrayıcı balıklar ve lüfer, istavrit, dülger balığı, hamsi, sardalya, kılıç balığı, orkinos veya ton balığı, palamut, uskumru ve kolyoz gibi göçmen balıklar avlanıyordu. Ancak aşırı kirlenme ve vahşi balıkçılık kılıçbalığı, ton balığı, orkinos gibi ticari değeri çok yüksek balıkları bitirdi. Eski balıkhane müdürü Karekin Deveciyan’ın 1915 baskılı ‘Türkiye’de balık ve balıkçılık’ kitabına göre kılıç balığı 15 Ağustos-Kasım arasında boğazdan geçerdi ve kurulan dalyanlardan yılda altı bin ton yakalanırdı. Yine Osmanlı kaynaklarına göre İstanbul’da 800 civarı istiridye avlayıp satan esnaf bulunurdu. Ayrıca sazdan sepetlerle yengeç, kerevit, karides, ahtapot ve ıstakoz da avlanırdı.