EkonomiKanban Nedir, Nasıl Kullanılır? Kanban Tekniği Çeşitleri Nelerdir?

Kanban Nedir, Nasıl Kullanılır? Kanban Tekniği Çeşitleri Nelerdir?

04.04.2021 - 05:01 | Son Güncellenme:

Günümüzde genellikle projelerimizi eksiksiz, hatasız ve hızlı bir şekilde bitirmek zorunda kalıyoruz. Bunun için de ürün ya da hizmet geliştirirken en doğru teknikleri ve gelişim süreçlerini yakından takip etmeniz gerekir. Yalın üretim süreçlerinde ve ürün geliştirme başarı ile kullanılan yalın metodolojilere dayanır. Kanban nedir, nasıl kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kanban Nedir, Nasıl Kullanılır Kanban Tekniği Çeşitleri Nelerdir


Kanban, yalın üretim tekniklerinden birisi ve aynı zamanda üretimi yönetmek için kullanılan görsel bir yöntemdir. Çekme sistemi ile hangi ürünün ne kadar miktarda ve ne zaman üretildiğini kontrol eder.

Kanban Nedir?

Kanban, bir süreç içinde hareket ederken işi yönetmek amacı ile kullanılan görsel bir sisteme verilen isimdir. Kanban, hem iş sürecini hem de bu süreçten geçen fiili işi görselleştirmeye yardımcı olur. Kanban'ın asıl amacı, süreciniz içinde yaşayabileceğiniz olası darboğazları belirlemek ve bunlar için önlem alarak erken dönemde düzeltmektir. Bu sayede iş, optimum hızda ya da verimde gerçekleşebilir. Kanban, iş akışını optimize ederek ekibin tam kapasitesini kullanarak çalışmasına yardımcı olmak için tasarlanan bir yöntemdir.

Kanban Nasıl Kullanılır?

Kanban, felsefesini benimsemek işiniz için önemli bir adım olsa da, başarılı bir Kanban uygulaması için izlemeniz gereken altı temel uygulama bulunuyor. Bunlar ise,

Haberin Devamı

İş akışını görselleştirmeniz gerekir. İlk ve en önemli görev ise, mevcut iş akışını anlamaktan geçer.

Devam eden çalışmayı sınırlamanız gerekir. Ekibinizin performansına ciddi şekilde zarar verebilir, odaklanma kaybı gibi nedenlerle devam eden işe çeşitli sınırlar koyarak kesintileri ortadan kaldırmak için odaklanır.

Süreç politikalarını açık hale getirmeniz gerekir.

Akışı düzgün bir şekilde yönetmeniz gerekir.

Kaban Tekniği Çeşitleri Nelerdir?

Tam zamanında üretim sistemi uygulaması için biri çekme kanbanı, diğeri ise, üretim sipariş kanbanı olmak üzere iki farklı temel kanban çeşidi kullanılıyor.