EkonomiKamu ihalelerine elektronik ayar

Kamu ihalelerine elektronik ayar

07.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamu ihale mevzuatı, Elektronik Kamu Alımları Platformu’nu merkeze alacak şekilde yeniden düzenleniyor. İşlemlerde kesinlik için atom saatinin kullanımının kapsamı genişleyecek.

Kamu ihalelerine elektronik ayar

Mithat Yurdakul / ANKARA - Kamu İhale Kanunu’nda geçen sene yapılan değişikliklerin ardından, kamu alımı sistemi, elektronik uygulama odaklı ve Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) merkezli olarak yeniden düzenleniyor. Kamu ihaleleri, doğrudan temin, istisna ihaleleri ve sözleşme uygulamalarını içeren taslak yönetmeliğe göre, EKAP hesabına giriş yapılarak gerçekleştirilen ihale işlemleri kayıt altında tutulacak. İhale, doğrudan temin ve sözleşme süreçlerinde bu kayıtlar esas alınacak. İşlemlerin zamanının tespitinde TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından geliştirilen atom saati kullanılacak. Daha önce, ihale için elektronik ortamda verilen e-teklifin ve buna ilişkin e-anahtarın EKAP’a alınma zamanı için, atom saati kullanılıyordu. Yeni dönemde, işlemlerde kesinlik için atom saatinin kullanımı yaygınlaşmış olacak. Taslağa göre, EKAP üzerinden işlemlerde “e-imza” ve ”e-Devlet Kapısı” ile kimlik doğrulaması yapılacak. İlan yapılmayan ihalelerde, ihale dokümanı sadece davet edilenlerce görülüp indirilebilecek. Teklifler, ihale komisyonu tarafından ihale tarih ve saatinde EKAP üzerinden açılacak.

Haberin Devamı

Davet sistem üzerinden

İstisna ve doğrudan alım kapsamındaki kamu alımları da EKAP üzerinden yürütülecek. İstisna kapsamındaki ihalelerin EKAP’a kaydedilmesi, istisnalara ilişkin ihale kayıt numarası alınması, ihale üzerinde kalan istekli için yasaklılık teyidi yapılması ve ihale sonucuna ilişkin bilgilerin en geç on beş gün içinde kuruma bildirilmesi zorunlu olacak. İstisna kapsamında yapılan ihalelerde; onay belgesi, yaklaşık maliyet, ilan, davet, ihale dokümanının yüklenmesi, fiyat tekliflerinin kaydı, e-teklif, e-eksiltme, teminat, sözleşme işlemleri, bildirim ve tebligatlar ile benzeri hususlara ilişkin işlemlerden kurumca belirlenenler, EKAP üzerinden yürütülecek. İstisna kapsamındakiler dahil olmak üzere, doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlar da EKAP’a kaydedilerek doğrudan temin kayıt numarası alınacak. Doğrudan alımın sonucuna ilişkin bilgiler kuruma bildirilecek. Doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlarda da onay belgesi, piyasa fiyat araştırması, ilan, davet gibi işlemler EKAP üzerinden yürütülecek.

Haberin Devamı

İstisnalar

Kamu İhale Kanunu kapsamında, kamunun bazı alımları istisna kapsamında değerlendiriliyor. Buna göre; savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğu için Cumhurbaşkanı veya ilgili bakanlık tarafından gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine karar verilen mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, istisna kapsamında bulunuyor. Dış finansmanla yaptırılan alımlar, ceza infaz kurumları, tutukevleri, huzurevleri, yetiştirme yurtlarının alımları, tanık koruma programı, ÖSYM’nin sınav ile ilgili teminleri, Cumhurbaşkanlığı ofislerinin ihtiyaçları, erbaş ve erlerin havayoluyla taşınması, yoksul haneler için kömür alımları da istisna kapsamında tutuluyor. Seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu’nun ihtiyacı için filigranlı oy pusulası, oy zarfı kağıdı alımı, oy pusulası basımı gibi harcamalar ise doğrudan alım kapsamında yapılıyor.