21.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr
Lastik üreticisi Goodyear, Nisan ayı içinde Adapazarı Fabrikası’nda altı ay süreli sözleşmeli çalışan alımında kadın çalışanlara görev vererek Kalite Kontrol bölümünü kadınlara emanet etti. Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Goodyear Lastikleri T.A.Ş.’nin Genel Müdürü Mahmut Sarıoğlu, “Goodyear Türkiye olarak, kalite kontrol bölümünü kadın çalışanlarımıza emanet ettiğimiz için çok mutlu, çok gururluyuz. Goodyear, gerek Türkiye’de gerekse global platformda çeşitliliği öne çıkarmak için önemli çalışmalar yürütüyor.
Daha yenilikçi ve anlayışlı
Çeşitliliği kucaklayan şirketlerin daha yenilikçi, daha karlı ve dolayısıyla daha başarılı olduğuna inanıyoruz. Tüm çalışanlarımızın saygı duyulduğunu ve değer verildiğini hissettiği, kapsayıcı ve çeşitlendirilmiş ortamı teşvik etmeye kararlıyız.
Amacımız; bir yandan müşterilerimiz için performansı optimize edip, iş gücümüzün hizmet ettiğimiz toplulukları yansıtmasını sağlarken, bir yandan da temel iş hedeflerine ulaşmamızı sağlayan bir iş gücünü desteklemek ve teşvik etmek. İlham veren kültür, Goodyear’ın genel kurumsal sorumluluk platformunun bir bileşenidir” diye konuştu.
“Güce güç katacaklar”
Goodyear Adapazarı Fabrika Direktörü Utku İlhan ise bu önemli istihdam adımı için şunları söyledi:
“Kadın çalışanlarımızın Goodyear ailesinin gücüne güç katacağına inandık, bu kararımızda ne kadar haklı olduğumuzu da kadın çalışanlarımızın bu kısa zaman zarfındaki uyum ve başarılarından gözlemledik. Bu, bizim için henüz bir başlangıç. İlerleyen süreçte kadın çalışan sayımızı artırmayı hedefliyoruz.”
Dönüşüm kadın ve erkeğin birlikte çalışmasıyla mümkün
Toplumsal cinsiyet eşitliği bir temel hak ve özgürlüktür; kapsayıcı büyümenin ve kalkınmanın ayrılmaz bir bileşenidir. Güçlü toplumlar ve güçlü ekonomiler için, hukukun üstünlüğünün sağlanması kadar, kadınlar ve erkeklerin her alanda eşitliğini sağlamak çok önemli ve önceliklidir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın istihdamının artırılması küresel düzlemde de ele alınan öncelikli konulardan biridir. 2030 gündemi, hem 17 sürdürülebilir kalkınma amacı (SKA) içinde bir ortak temel olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapar hem de 5. Kalkınma Amacını “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve tüm kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi” olarak belirler.
Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyete dayalı ayırımcılığa neden olan her türlü engel ve önyargı ile mücadele etme amacıyla kurulan YANINDAYIZ Derneği’nin kurucu üyelerinden biri olarak, kültürel ve yapısal dönüşümün ancak kadın ve erkeklerin birlikte çalışmasıyla mümkün olacağına inanıyorum.
Her düzeyde işbirliği
TÜSİAD, TÜRKONFED ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) birlikte kurduğu, Hedefler için İş Dünyası Platformu, iş dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasındaki köprüyü kurmak ve iş dünyasının sürdürülebilir kalkınmadaki rolünü güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Platformumuzun ortaklık çerçevesini insani kalkınma yaklaşımı ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları oluşturuyor. Hedefler için İş Dünyası Platformu olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ilkelerine uygun hareket etmek kuruluşumuzdan beri en önemli önceliklerimiz arasında yer aldı. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararının geri alınması talebimizi çok hızlı ve net bir biçimde kamuoyu ile paylaştık. Toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımımızı ortaya koyan yazılı bir belge oluşturduk. Bu belgede, Hedefler için İş Dünyası Platformu çalışmalarında ve temsilinde gözeteceğimiz tutum, davranış, söylem biçimlerini ortaya koyduk. Okuyucularımız, çalışmalarımızın detaylarına internet sitemizden erişebilir. (www.business4goals.org)
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılabilmesi ve ülkemiz için kritik derecede önemli olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ancak hepimizin her düzeyde çabaları ve işbirliği ile mümkün olabilir. Bu hedefleri gerçekleştirmek için, her birimizin, işimizde, çevremizde doğru uygulamalarla farkındalık yaratmasının yanı sıra, bu amaçlarla çalışan, Hedefler için İş Dünyası Platformuna ve “YANINDAYIZ” gibi STK’lara, TÜSİAD, TÜRKONFED gibi iş dünyası örgütlerine üye olmasının, destek vermesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Şükrü Ünlütürk Hedefler için İş Dünyası Platformu YK Başkanı YANINDAYIZ Kurucu Üye Bireysel Üye
KISA... KISA...
Kablo sektörü firması Prysmian Group’un dünya çapında 50 ülkeyi ve 104 tesisi kapsayan toplam beş bölge yapılanması arasında yer alan; Orta Doğu, Afrika ve Türkiye’yi kapsayan MEAT bölgesinin yönetimine Cinzia Farisè getirildi. Türk Prysmian Kablo’nun İKİ YILDIR CEO’su olarak görev yapan Cinzia Farisè, 1 Haziran 2021 tarihi itibariyle göreve başladı. Türk Prysmian Kablo’nun CEO’luğunu ise, 2020 yılında Çimsa CEO’luğundan ayrılan; bu süre zarfında Türk ve yabancı şirketlere danışmanlık yapan Ülkü Özcan devraldı.
İstanbul, Ankara ve Kıbrıs’ta yer alan ofisleri; San Francisco ve Şangay’da yer alan teknoloji iştirakleri ve Almanya’daki fintech kuruluşu ile 10 farklı lokasyonda; farklı iş alanlarına yönelik deneyime, teknolojik alt yapıya ve kendi alanlarında yetkin bin 500’den fazla profesyonel kadroya sahip Softtech’in yeni İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne Gülben Gündüz atandı.