13.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNAY İSTANBUL - Mert Fırat’ın sunuculuğunu yaptığı konferansta konuşan UN Woman Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, küresel krizlerin çözümümün toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıyla mümkün olacağını belirtti. Dünyanın Kovid-19 salgını, savaş ve iklim krizinin etkileri gibi üç büyük zorlukla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Varbanova, “Onlara nasıl tepki verdiğimiz, gelecek nesillerin hayatını belirleyecek. Salgın kadınları ve kızları orantısız etkiledi. Cinsiyete dayalı eşitsizlikleri pekiştirdi, kadına yönelik şiddet arttı ve kadınlar daha fazla olumsuz ekonomik sonuçla karşı karşıya kaldı” diye konuştu. Kronikleşmiş toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri nedeniyle bilgiye erişim, hareket edebilme, karar alma ve kaynaklara erişim gibi konularda dezavantajlı olan kadınların afetlere karşı da daha savunmasız olduklarını belirten Varbanova, toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan hiçbir hedefe ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Toplumsal cinsiyet eşitliği küresel ilerleme için bir ön koşul ve kalkınmayı güçleştiren kriz ve zorlukların yönetiminde hayati bir bileşendir. Hepimiz güçlerimizi birleştirelim ve Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5’i kendimiz ve gelecek nesiller için gerçekleştirelim.”
Ataerkil düşünceyle mücadele
Yanındayız Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger ise, dernek olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temelinde yatan ataerkil düşünceyle mücadalelerinin hız kesmeden devam ettiğini belirterek, “Ülkemizde önce eşitlik sonra kalkınma diyeceğimiz bir zihniyet dönüşümünü sağlamalıyız. Bu bağlamda, siyasette erkekler, önce kadınların ‘yanındayız’ diyebilmeliler. Ülkemizin geleceği olan gençler ile her alanda işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Onların geleceğine destek olmak eşitlikçi ve adil bir dünyayı onlarla birlikte var etmeyi planlıyoruz. Tam eşitlik sağlanana kadar hayatın her alanında ‘Kadın erkek eşittir nokta’ demekten yorulmayacağız” dedi.
Teknolojide kadın erkek eşittir
Uğur Batı moderatörlüğünde gerçekleştirilen birinci oturumda SabancıDx Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özlem Kalkan ve Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Başkanı Zehra Öney, sosyal medya kullanımlarının genç kadınlarda neden olduğu sorunları, teknoloji üretimine kadının nasıl daha çok dahil olabileceğini, teknoloji geliştiren şirketlerin dikkate alması gereken riskleri ve yeni iş fırsatlarını tüm yönleri ile masaya yatırdı. Teknoloji alanının erkekler için hazırlanmış bir çalışma iklimi olduğuna dikkat çeken Öney, bu iklimin artık değişmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için öncelikle çocuklara iş hayatındaki eşitliği anlatmak gerektiğini söyleyen Kalkan da, eşitlik için “ne yapılabiliriz”in çocuklara düşündürülmesi gerektiğini dile getirdi.
İkinci oturumda da Kariyer.net İnsan Kaynakları ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Çağlayan Karalar ve UNFPA Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı Direktörü Yasemin Kalaylıoğlu yer aldı. Özellikle pandemi döneminde çalışan kadınların ev hayatında da zorlandıklarına dikkat çekilen oturumda, erkeklere göre daha fazla çaba göstermek zorunda oldukları belirtildi. İş dünyasının eşitsizliğin farkında olması gerektiğinin vurgulandığı oturumda bu alanda neler yapılabileceği de dile getirildi.
İklim krizi kadınları etkiliyor
Akademisyen Itır Erhart, Tabit Kurucusu Tülin Akın ve Sürdürülebilir Kalkınma Uzmanı Aylin Gezgüç de tarıma yatırım yapan genç kuşaklara toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde tavsiyelerde bulundu. Zirvenin sanat oturumunda da oyuncu Tülin Özen ve yazar Buket Uzuner, sanatta kadının görünürlüğü nasıl sağlanır konusunu ele aldılar.
YARININ KADIN LİDERLERİ PROGRAMI İKİNCİ YILINDA
Cargill’in, Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak kadın liderlerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği “Yarının Kadın Liderleri” programı, ikinci yılına başladı. Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliğinde hayata geçirilen program ile 120’nin üzerinde üniversite öğrencisi destekleniyor. TEV’den burs almaya hak kazanan adaylar arasından seçilen bursiyerler, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerin gıda mühendisliği, endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği, işletme, işletme mühendisliği, veterinerlik, zootekni ve hukuk gibi bölümlerinde eğitim görüyor. Program kapsamında gençlere burs desteğinin yanı sıra mentorluk, üretim tesislerinde yerinde eğitim, Ar-Ge projelerine katılım, seminer çalışmaları, staj, mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri ve kitap desteği sunuluyor. Ayrıca öğrenciler, dünyada Cargill’de görev alan, farklı kültürlerden farklı pozisyonlardaki kadın çalışanlar ile düzenlenen buluşmalarla Cargill’in faaliyet gösterdiği alanları bire bir deneyimleme ve sektörün en iyi uygulamalarını öğrenme fırsatı yakalıyor.
Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye, Afrika ve Hindistan Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “Yarının Kadın Liderleri” programının Cargill’in Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.
‘Değer yaratmaya çalışıyoruz’
Tarakçıoğlu, “Cargill olarak, toplumda pozitif etki ve değer yaratma bilinciyle adil ve eşit fırsatlar sunuyor, çeşitlilikleri kucaklıyoruz. Rol modellerinin oluşmasını ve gelişmesini desteklemek amacıyla somut adımlar atıyoruz. Cargill’in 2030 yılına kadar kadın yönetici oranını globalde yüzde 50’ye çıkarma taahhüdü var. Bugün Cargill META Yönetim Kurulu’nda yüzde 50, İcra Kurulu’nda yüzde 40 kadın ile biz bu hedefi şimdiden yakalamaya çok yaklaştık. İnsani gelişmenin sağlanması için eğitimin büyük önem taşıdığının bilincinde olarak ilköğretimden üniversiteye kadar başarılı öğrencilere kurumsal sosyal sorumluluk programlarımızla destek veriyoruz” dedi.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr