22.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman/ EMLAK
Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikasının arsasında yapılacak proje adından çokça söz ettirecek gibi görünüyor. 42 metre yüksekliğindeki satış ofisiyle dikkat toplayan projenin bir başla özelliği ise çınar ağaçları olacak. Fakat bu çınarlar İtalya ve Almanya’dan özel olarak getirilecek.
Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, mevcut arsa üzerinde tescillenmiş çınar ağaçlarının da bulunduğunu belirterek, “Likör fabrikasının içinde çok sayıda çınar varmış. Bunların bir bölümü halen duruyor. Bazılarını da kesmişler. Biz buradaki çınarları tamamlayıp, Mecidiyeköy’ün içinde şehir korusu oluşturacağız” dedi.
Özkan, proje alanında özel peyzaj uygulaması yapacaklarını belirterek, bunun önemli bir parçası olan 18 çınarın siparişini verdiklerini söyledi. 16 çınarın İtalya, 2 tanesinin ise Almanya’dan getirileceğini dile getiren Özkan, şu bilgileri verdi:
400 bin dolarlık maliyet
“Türkiye’de istediğimiz gibi yetişkin çınar ağacı bulamadık. Türkiye’de sadece fidan var. Çınar bulmak için Almanya’nın Nürünberg kentinde fuara katıldık. En büyük çınar yetiştiricisi olan firmayla anlaştık. Firma çınarları satmak için yetiştiriyor. Çınarların yerini değiştirerek büyütüyor. Bu sayede ağaçlar yeni ekildiklere hemen uyum sağlayabiliyor. 10-15 yıl yatırım yapıyorlar. Bu iş için Orman Bakanlığı’ndan izin de aldık. İstanbul’dakilere uygun olsun diye 12 metrelik çınarları seçtik. İstanbul’daki çınarlar 80 yaşında ama getidiklerimizle aynı boydalar.”
Haydar Özkan, projenin en iyi şekilde hayata geçirilmesi için hiçbir maliyetten kaçınmadıklarını anlatarak, çınarların arsaya dikilmesi için harcayacakları paranın 400 bin doları bulduğunu kaydetti. Çınar ağaçlarının gelmesiyle birlikte projenin önünde kalan 11 bin metrekarelik yeşil alanın halka da açık olacağını ifade eden Özkan, “Projede moda, sanat, kültür temasına bir de yeşili koyacağız. Bu alanların önünde 4’lü sıra halinde çınarlar olacak. Koru gibi planladığımız bu alandan herkes faydalanabilecek” diye konuştu.
260 rezidans olacak
Haydar Özkan, karma konseptteki projede 260 rezidansın ve ofislerin satışa çıkacağını belirterek, fiyat çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Özkan, Türkiye’de metrekare fiyatlarının açık bir şekilde suiistimal edildiğini vurgulayarak, “Satışfiyatı netin üzerinden belirlenmeli. Fiyatlarımız 570 bin dolardan başlayacak” diye konuştu. Yüzde yüz İsviçre fonu olan Viatrans ve Meydanbey tarafından Emlak Konut GYO’ya ait arsada 1930 yılında inşa edilen likör fabrikasının yerine aslına uygun şekilde inşa edilen projeyi Emre Arolat tasarladı.
Yeni uğrak yeri
Haydar Özkan, projenin İstanbul’un uğrak yerlerinden biri olması için çalıştıklarını belirterek, korunun içine büyük heykeller koyacaklarını ifade etti. Doğru heykeltıraşı bulmak için çalışmalarını yaptıklarını anlatan Özkan, “Burası iyi bir uğrak yeri olacak. İnsanlar burada buluşacak. 11 bin metrekarelik yeşil alanın yanı sıra 16 bin metrekarelik sosyal ve kültürel alan olacak” dedi.
42 metrelİk satış ofisi
Özkan, projenin 42 metrelik satış ofisinin aralık ortasında biteceğini ve satışların başlayacağını anlatarak, Hollandalı iç mimar Marsel Wanders ile çalıştıklarını, satış ofisinin ve projenin iç mimarisinin çok iyi bir şekilde tasarlanacağını kaydetti. Projeden konut alanlara 3 farklı dekorasyon seçeneği sunacaklarını anlatan Özkan, projenin bünyesinde yer alan ofis ve otel için de özel dekorasyonlar yapacaklarını söyledi.
2 metrelik ses perdeleri
Haydar Özkan, gürültü oluşabileceğini düşünerek, bu sorunu ses perdeleriyle aşacaklarını söyledi. Projenin önünde 2 metre yüksekliğinde ses perdeleri koyacaklarını dile getiren Özkan, “Bu perdeler şeffaf olacak. Görüntü kirliliği yaratmayacak. Zaten uzun çınar ağaçları da sesi keseceği için her hangi bir gürültü oluşmayacak” dedi.
Özel makİne kiraladı
Haydar Özkan, çınarların 70-110 cm çapa sahip olduğunu belirterek, bunları Türkiye’ye getirmenin bile zor olduğunu vurguladı. 12 metrelik çınarların her birini bir TIR’a yükleyip getireceklerini anlatan Özkan, “Bunun için de dünyanın en büyük ağaç taşıyıcılarından birini kullanacağız. Siparişi verdik” dedi.
GÜNÜN PROJESİ / Küçükkuyuport Evleri
Hemen teslim projede fiyatlar 285 bin TL’den başlıyor
Küçükkuyuport Evleri’nin ikinci satış ofisi, İstanbul Florya’da bulunan Aqua Florya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde açıldı. Nuhoğlu-Gülsa İnşaat tarafından yapılan Küçükkuyuport Evleri’nin maketi ve evlerle ilgili videoların hazırlandığı satış ofisinde projeyi 3 boyutlu olarak görme imkanı da sunuluyor.
Edremit Körfezi’nde deniz kıyısında konumlanan Küçükkuyuport Evleri, Kaz Dağları’na komşu bir proje olarak öne çıkıyor.
Toplam 17 blok şeklinde tasarlanan proje, 204 konuttan meydana geliyor. Küçükkuyuport Evleri’nde daireler 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere farklı tiplerde planlanıyor. Dairelerin özel mantolama sistemi ve ısıtma-soğutma imkânına sahip olarak hazırlandığı projede, geniş yürüyüş yolları, kendine ait özel plajı, yetişkinler ve 2 adet yüzme havuzu, çocuk oyun alanı gibi sosyal donatılara yer veriliyor.
100 bin nüfuslu 22 şehir kuruldu
Türkiye’de 2002’de 58. Hükümetin kurulmasıyla başlatılan “Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği” kapsamında 500 bin konut hedefini Haziran 2011’de tutturan TOKİ, 2023 hedefine ilerliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “2023’e kadar bir milyon konut” hedefine emin adımlarla ilerleyen Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), kasım itibarıyla 560 bin konut rakamına ulaştı. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, geçen yıl kurulan 61. Hükümet döneminde Başbakan Erdoğan’ın TOKİ’ye tevdi ettiği yeni 500 bin konutla birlikte hedeflerinin 2023’e kadar bir milyon konuta çıkarıldığını belirtti.
‘Devletten pay almıyor’
Kasım ayının başı itibarıyla 81 vilayette 2 bin 472 şantiyede 560 bin konut rakamına ulaşıldığına işaret eden Karabel, “Bu 100 bin nüfuslu 22 şehir anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu. TOKİ’nin Türkiye’de konut üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşıladığını vurgulayan Karabel, “Özel sektörün yatırım yapmadığı bölgelerde Türkiye coğrafyasına eşit hizmet anlayışıyla yatırım yapılmaktadır. TOKİ aynı zamanda kalite, sağlamlık, ucuzluk gibi hususlara dikkati çekerek, konut piyasasını disipline etmekte ve spekülatif oluşumlara mani olmaktadır” dedi.
Karabel, “TOKİ’nin ürettiği konutların yüzde 85’i sosyal konut. Gelir düzeyi alt ve daha aşağıda olanlar ile dar ve orta gelirlilere yönelik” dedi. Arsa karşılığı gelir paylaşımı projeleriyle, büyük şehirlerin değerli arsalarında prestij konutlar üretilip yüksek fiyatlara satılarak gelir elde edildiğine ve sosyal konutların finansmanına destek sağlandığına dikkati çeken Karabel, “Böylelikle TOKİ, devletin genel bütçesinden pay almadan, yani devlet hazinesine yük olmadan, finansmanını kendisi üretmektedir. Kaynak geliştirme uygulamalarıyla 83 bin 816 konut yapılmıştır. Üretilen konutların yüzde 15’i bu modelde inşa edilmiştir” diye konuştu.
Tasarım birimi kuruluyor
TOKİ’nin yöresel ve kültürel mimariye uygun konutlar inşa edeceğini ifade eden Karabel, İdare bünyesinde “Tasarım Birimi” oluşturulduğunu söyleyerek, “Bu birim oluşturulmadan önce TOKİ’de genel portföyün yüzde 5’i kadar yerel ve kültürel mimari örneklerimize uygun konut adacıkları oluşturduk. Erzincan’da, Safranbolu’da, Rize Çayeli’nde yöresel ve kültürel mimariye uygun konutlar inşa ettik. Tasarım Birimi ile halkımız artık yöresel mimariye uygun konutları görecek” dedi.
‘3 boyutlu tasarım yapmayan işsiz kalacak’
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) organizasyonu ve Dassault Systemes, infoTRON, Gehry Technologies desteği ile düzenlenen ‘Yaşayan BIM: II. İnşaat ve Mimaride İleri Teknolojiler Semineri’ inşaat sektörünün önemli isimlerini bir araya getirdi. İnşaat sektörünün geleceğini ve karlılığını 3 boyutlu tasarımların belirleyeceğini söyleyen infoTRON Yönetim Kurulu Başkanı Tarcan Kiper, “Dünyada tasarım ve mühendislik şirketleri büyük bir dönüşüm içinde. Türkiye’de bu değişime ayak uydurmak zorundadır. 3 boyutlu tasarım yapmayan mimarlar 5 yıl içinde işsiz kalacak” diye konuştu.
Dünyada BIM (Yapı Bilgi Modeli) uygulamaları ile sürdürülebilir karlılıklar elde edildiğini söyleyen Kiper, Türk firmalarının dünya pazarlarında daha rekabetçi olabilmeleri için BIM sistemine geçilmesi gerektiğini öne sürdü.
Kuzey Irak’ın Dohuk kentinde yapımı süren Mazi Plus Alışveriş Merkezi’nin pilot proje olarak BIM uygulamasına geçtiğini söyleyen Kiper, “BIM’e geçtikten sonra inşaata başlamadan proje üzerinde 250’ye yakın çakışma olduğunu fark edildi. 2-3 hafta içinde tüm çakışmalar sıfırlandı. Sadece bu ilk aşamada bile 220 bin dolar ve 3.650 adam/saat kazanç sağlandı. İmalat ve proje uygunluğunda %100’lük bir oran tutturuldu” dedi.
‘Cadde’de kentsel dönüşüm ilanı yok’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bağdat Caddesi, Fatih ve Bağlarbaşı’nda kentsel dönüşüm ilanı veya riskli alan ilanı gibi bir çalışmaları olmadığını belirtti. Mülk sahibi tarafından yaptırılan risk tespitinin, belediye veya çevre ve şehircilik il müdürlükleri tarafından onaylanmadıkça geçerli olmayacağını anlatan Bayraktar, risk tespitlerini özel şahısların yapamayacağını söyledi.
Tespite, vatandaşın itiraz hakkı da bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu: ”Kamu kuruluşları dışında özel şahısların, müteahhitlerin birisi adına kentsel dönüşüm yapmaya yeltenme hakkı yoktur. Bu konuda mülkiyet ve hak sahipleri ile devletin yetkisi var. Bu böylece biline... Ne Bağdat Caddesi ne Fatih ne Bağlarbaşı’nda kentsel dönüşüm ilanı, riskli alan ilanı gibi bir çalışmamız var. Ancak vatandaşların talepleri doğrultusunda bu çalışmalar yapılacaktır. Bu işten de siyasi olsun başka türlü olsun, rant devşirmek çok yazıktır, çok ayıptır. Bunlara halkımız taviz vermeyecektir.”
AA
Sancaktepe’de konut peşinatını % 1’e indirdi
AC Yapı'nın Sancaktepe'de hayata geçirdiği Dore Life projesinden kampanyalı fiyat bilgileri geldi. Buna göre, 1+1 dairelere yüzde 1 peşinat ve 1000 lira taksit, 2+1’lereyüzde 1 peşinat ve 2 bin lira taksit, 3+1’lereyüzde 1 peşinat ve 3 bin lira taksit ve 4+1’lere yüzde 1 peşinat ve 4 bin lira taksit imkanı ile vade farksız sahip olunabiliyor.
332 konuttan oluşan projede her konut tipi için ayrı bir blok tasarlanıyor. Projede havuz, spor alanları, peyzaj düzenlemesi, yarı olimpik açık havuz, çocuk havuzu, iki spor sahası, çocuk oyun alanı ve kafeteryaya yer veriliyor. Projenin teslim tarihi ise Kasım 2013 olarak planlanıyor.
Ankara’daki projede yağmur suyu kullanacak
Uran Holding tarafından Ankara Yenimahalle’de hayata geçirilecek Royal Plus Konutları’nda satışlar başladı. Toplam 192 konuttan oluşan Royal Plus Konutları’nda, 1+1 / 2+1 / 3+1 / 4+1 / 5+1 tiplerinde toplamda 12 farklı metrekarede 192 daire bulunuyor. Projede fiyatlar 125 bin 700 TL’den başlayıp 738.625 bin TL’ya kadar çıkıyor. Konutların inşaatı Aralık 2012’de başlayacak ve yaklaşık 15 ay sürecek.
Çevreci anlayışın hakim olduğu projede sıcak su ihtiyacının 4’te 1’i güneş kolektörleri ile sağlanırken, lavabolardan alınan atık su temizlendikten sonra rezervuarlarda kullanılacak. Ayrıca toplanan yağmur suları, belli filtrelemelerden geçirildikten sonra bahçe sulamasında kullanılacak. Projedeki ısı pay ölçer sistemi ile her daire ısındığı kadar ödeyecek.
Seha Yapı’dan Konya’ya butik bir proje daha
İttifak Holding’in inşaat şirketi Seha Yapı, Konya’nın Selçuklu Özlem bölgesinde inşa edeceği 66 konut ve 6 ticari alandan oluşan Bahar Evleri projesini satışa sundu. Projede 3+1 daire fiyatları 200 bin ile 229 bin lira arasında değişiyor.
Uygun ödeme koşullarıyla satışa çıkan Seha Bahar Evleri’ndeki 3+1 konutların brüt büyüklükleri 154 ve 168 metrekare arasında değişirken projenin teslim tarihi ise 2014’ün ilk yarısı olarak planlanıyor.
Seha Bahar Evleri’nin satışa çıkmasıyla ilgili açıklama yapan Seha Yapı Genel Müdürü Hüdaverdi Dursun, Konya’da konut üretiminde lider olduklarını belirterek geliştirdikleri projelerle şehrin çehresini değiştirdiklerini söyledi.