Ekonomi İstanbul kendi rekoruna uçuyor!

İstanbul kendi rekoruna uçuyor!

29.06.2024 - 06:42 | Son Güncellenme:

2023’te toplam 17.4 milyon turistin ziyaret ettiği İstanbul, 2024 yılında 20 milyona yakın ziyaretçi ağırlamayı hedefliyor. Yılın ilk 5 ayında İstanbul’a gelen yabancı turist sayısı ise 7 milyona ulaştı.

İstanbul kendi rekoruna uçuyor

DUYGU ERDOĞAN- Yılın ilk beş ayında ağırladığı 7 milyona yakın yabancı turist ile tüm zamanların rekorunu kıran İstanbul’da Avrupalı ve Amerikalı turist ilgisi yüksek. Tarihi, kültürel değerleriyle dünyanın en çok turist ağırlayan şehirlerinden olan İstanbul’a en çok İstanbul Havalimanı turist taşıyor. 2024 yılının bu sayede İstanbul’u yeni bir rekora taşıması muhtemel.

Haberin Devamı

İstanbul 2024 yılının ilk 5 ayında 6 milyon 923 bin 768 yabancı ziyaretçi ağırladı. İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı bu sayede bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.31 artış göstermiş oldu. Mayıs ayında ise İstanbul’u geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.48 artışla 1 milyon 678 bin 832 yabancı turist ziyaret etti.

AMERİKALILAR HIZLI GELİYOR

İstanbul’u ziyaret eden yabancı turistler arasında ilk 10 ülke arasında bulunan Amerikalılar, mayıs ayında Rus ve Alman vatandaşlarından sonra üçüncü sıraya yerleşti. Buna göre, yılın ilk beş ayında İstanbul’a gelen Amerikalı sayısı 300 bini aştı. ABD’ye olan uçuşlarını son üç yıldır hızla artıran Türk Hava Yolları’nın bu ziyaretçi akışında payı yüksek. Halihazırda Amerika’da Denver uçuşlarını da başlatan THY bununla birlikte 14 noktaya direkt olarak uçuyor.

Haberin Devamı

2024 yılı Mayıs ayında ise İstanbul’a giriş yapan toplam yabancı ziyaretçi sayısının en yüksek oranını yüzde 10.53 pay ile Rusya Federasyonu vatandaşları oluşturdu. Rusları sırasıyla; Almanya (%8.35), Amerika Birleşik Devletleri (%5.38), İran (%5,04), İngiltere (%4.77), Fransa (%3.94), Suudi Arabistan (%3.40), İtalya (%2.31), Özbekistan (%2.26), Hindistan (2.11) takip etti. Havayolu ile giriş yapan yabancıların yüzde 72.85’i İstanbul Havalimanını, yüzde 27.06’sı Sabiha Gökçen Havalimanını kullandı. Mayısta hava yoluyla İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı da 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 12.09 oranında arttı.

İstanbul kendi rekoruna uçuyor

‘TÜM ŞEHİRLERE YAYILMALI’

İstanbul’un tüm dünyanın sayılı turizm destinasyonlarından biri olduğunu belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, artan turistik ilgide seyahat acentelerinin tanıtım ve pazarlama çalışmalarının da etkili olduğunu ifade etti. Bağlıkaya, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonundan hareketle hayata geçirdiğimiz ‘Turizm Yüzyılı’ projemizle turizmin ülke ve yıl geneline yayılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

İstanbul kendi rekoruna uçuyor

DOLULUK ORANI ARTACAK

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, haziran ayı konaklama tesislerinde doluluk beklentilerinin yüzde 60-65 olduğunu ifade etti. İstanbul’da özellikle mayıs ayı başından bu yana yabancı ziyaretçiler açısından olumlu bir gidişat olduğunu anlatan Eresin, “Amerika, Almanya, İngiltere, İtalya pazarlarındaki sayılar yukarı doğru gidiyor” dedi.