29.02.2024 - 07:30 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Merkez Bankası tarafından aralık ayında açıklanan verilere göre Türkiye’de konut fiyatlarında aylık artış yüzde 1.15, yıllık ise 75.5 oldu. Böylece aylıkta son 4 yılın, yıllıkta son 2 yılın en yavaş artışı görüldü. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın ocak ayı araştırmasına göre özellikle İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi büyükşehirlerde fiyatlarda artış hızı büyük ölçüde yavaşladı. Anadolu şehirlerinde ise fiyat artışları büyükşehirlere göre daha fazla yaşandı.
Yapılan araştırmaya göre İstanbul’da konut fiyatlarında Ocak 2024’te yıllık bazda artış yüzde 65 iken, Ocak 2023’te yıllık artış yüzde 142 seviyesindeydi. İzmir’de Ocak 2024’te yıllık artış hızı yüzde 67 iken, Ocak 2023’te yüzde 148 seviyesindeydi. Ankara’da Ocak 2024’te yıllık artış yüzde 87 iken, Ocak 2023 döneminde yıllık artış yüzde 146 seviyesindeydi.
Peki büyükşehirlerde konut fiyatlarının yavaşlamasının sebebi ne? Büyükşehirlerde ikamet eden vatandaşlar Anadolu şehirlerine mi yönelmeye başladı? Şu anda konut fiyatlarının en yüksek olduğu il hangisi? Konuyla ilgili merak edilenleri Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, milliyet.com.tr’ye anlattı. Özelmacıklı’nın konuşması şu şekilde:
BÜYÜKŞEHİRLERDE FİYATLAR NEDEN YAVAŞLADI?
“Bazı büyükşehirlerde gayrimenkul fiyatlarındaki artış hızında azalma var. Bunlardan etkilenen illerin başında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi iller geliyor diyebiliriz. Buralarda fiyat değişimleri diğer illere ve bölgelere göre daha fazla hareketlilik gösteriyor. İnşaat maliyetlerine gelen artışlar ve diğer faktörler büyükşehirlerde daha fazla hissediliyor.
Anadolu şehirlerinde ise bu biraz daha zamana bağlı ilerliyor, bu nedenle değişim hareketlerini Anadolu şehirleri biraz daha geriden takip ediyor diyebiliriz.
İllere göre bunun farklı nedenleri var. Mesela Antalya’da Rusların etkisinin azalması nedeniyle boşalan gayrimenkuller oldu. Bazı bölgeler oturuma kapatıldı, yabancılara satışa kapatıldı. İstanbul’da günlük kiralık dairelerin engellenmesi sonrasında çeşitli daire arzları piyasaya çıktı.
Ayrıca mültecilere oturum izinlerinin verilmemesi gibi yabancılar tarafında yaşanan gelişmeler özellikle İstanbul’da fiyatların yavaşlamasında etkili oldu.
Bunun yanında ekonomik faktörler de var. İkinci eve yönelik kredi kullanımının kısıtlanması, kredi faizlerinin yüksek olması, inşaat maliyetlerinin artışının devam ediyor olması gibi faktörler bu süreci etkiliyor.
6 Şubat depremi sonrasında gayrimenkulde eski yapılardaki fiyat ortalamalarında değişimler oldu. Nispeten yeni inşaatlarda konut üretimi maliyetleri artıyor olsa da eski yapılarda deprem nedeniyle fiyat artışları yavaşlıyor.
‘BÜYÜKŞEHİRLERDE EV ALAMAYANLAR ALTERNATİFLERE YÖNELDİ’
Büyükşehirlerde son dönemde gerek kiralar gerekse de satış fiyatları oldukça artmıştı. Vatandaşlar kendileri büyükşehirlerden ev alamayınca memleketlerine, Anadolu’da yer alabilecekleri farklı yerlere yöneliyorlar. Burada depremin de etkisi oldu. Deprem nedeniyle yatırımcıların İstanbul gibi iller dışında Anadolu’nun farklı illerini tercih ettiklerini söylemek mümkün.
İSTANBUL’DA YENİ KONUT FİYATLARI NE KADAR?
Ekonomik faktörler içerisinde mevduat faizlerine verilen yüksek getiri oranları yatırımcıları gayrimenkul tarafında dışarıda bıraktı. İstanbul’da şu anda yeni üretilen konutlarda fiyatların metrekarede 50-60 bin TL’den başladığını görüyoruz.
‘ANADOLU’DA FİYAT AVANTAJI VAR’
Özellikle Anadolu’da üretilmiş konutlarda fiyat avantajı var. Hatta yatırımcıların bir kısmı şunu fark etti: Anadolu’nun belli bölgelerinde düşmüş olan fiyatlar belki de şu anda tekrar imal edilse aynı fiyatlara imalatın bile mümkün olmadığı değerlendirilebilecek yerlerdir. O nedenle gerek alternatif yaşam adresinin bulunması gerek deprem korkusu gerekse de büyükşehirlerde ev alamayanların ‘acaba ileride emekli olduktan sonra tekrar nerede yaşayabiliriz?’ çerçevesindeki değerlendirmeleri bunların tümünü etkilemiş durumda. Anadolu’da fiyat artışının nedenleri budur.
‘BÜYÜKŞEHİRLERİ TAKİP EDEN BİR PİYASA FAKTÖRÜ VAR’
İstanbul ve bazı büyükşehirlerdeki fiyat dinamikleri çok hızlı gelişirken Anadolu’da bu kadar hızlı bir hareketi görmüyoruz. Biraz daha diğer büyükşehirleri takip eden bir piyasa faktörü var.
TÜRKİYE’DE KONUT FİYATLARININ EN ÇOK ARTTIĞI İL HANGİSİ?
Endeksa verilerine göre konut fiyatları en yüksek Muğla’da bulunuyor. Muğla’da ortalama metrekare konut fiyatı 55 bin 335 TL seviyesinde. Muğla’yı 36 bin 862 lira ile İstanbul takip etmekte. Aydın’da metrekare başına konut fiyatı 32 bin 868 TL. Antalya’da metrekare fiyat 32 bin 613 TL seviyesinde.
Son dönemde en çok tercih edilen illerin başında gelen İzmir’de ise konutların metrekare fiyatı 30 bin 492 TL seviyesindedir.”