04.01.2024 - 14:26 | Son Güncellenme:
İŞKUR işsizlik maaşı işine kendi rızası dışında son verilen kişilerin derin bir araştırma içerisine girdiği konular arasında yer alıyor. Özellikle işsizlik maaşı miktarı ve hesaplaması bu konular arasında başı çekiyor. İşsizlik maaş hesaplaması sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak yapılır. Ancak işsizlik maaşı alabilmek için bazı koşulları yerine getirmek gerekiyor.
2024 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
İşsizlik maaşı 2023 yılı içerisinde taban 5.365 TL, tavan tutarı 10.731 TL olarak uygulanıyordu. Asgari ücrete yapılan zam sonrasında 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bu rakam taban 7.993 TL tavan ise 15.989 TL olarak uygulanacak. Bu ücretler üzerinden damga vergisi kesintisi yapılacak.
2024 İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?
İşsizlik Maaşı Hesaplama
Günlük işsizlik maaşı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanması halinde işsizlik maaşı tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçememektedir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
e-Devlet üzerinden başvuru;
İŞKUR üzerinden başvuru;
İŞKUR web sitesine gidin. ‘İş Arayan’ olarak giriş yapın.
‘Bireysel Kullanıcı’ kısmından ‘İşsizlik Ödeneği Başvurusu’ sekmesine tıklayın.
Bilgi formunu okuyun ve onay butonuna tıklayın.
Karşınıza gelen ekrandaki alana istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girildikten sonra ‘İlerle’ butonu basın.
Kişinin çıkarıldığı iş yerinin ili ve ilçesi girilir. Sonrasında ‘Kaydet’ butonuna tıklanır ve başvuru tamamlanır.
Söz konusu işlemlerin ardından kişinin cep telefonuna bilgilendirme SMS’i gönderilir. Başvuru için istenilen gerekli evraklar en yakın İŞKUR şubesine teslim edilmelidir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
İşsizlik maaşı için başvuru sırasında istenilen belgeler şu şekildedir:
İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?
İşsizlik Ödeneğinin Süresi
hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.