EkonomiİSO ‘sürdürülebilir üretim şart’ diyor

İSO ‘sürdürülebilir üretim şart’ diyor

18.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası, uluslararası ticarette dönüşen beklentilere Türk sanayicisinin uyum sağlaması için ‘Sürdürülebilir Üretim’ vizyonunu ve öncü adımlarını paylaştı

İSO ‘sürdürülebilir üretim şart’ diyor

AYLİN RANA AYDİN  - İstanbul Sanayi Odası (İSO), küresel iklim değişikliği ve uluslararası ticarette dönüşen beklentilere Türk sanayicisinin uyum sağlaması için bu yıl odaklandığı ‘Sürdürülebilir Üretim’ vizyonunu ve öncü adımlarını paylaştı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Mustafa Tacir de katıldı. Platform ile birlikte sürdürülebilirlik alanında sanayicilerin, akademisyenlerin, kamu, özel sektör ve STK temsilcilerinin katılımıyla önemli bir sinerji yaratmak hedefleniyor. Sürdürülebilirlik çalışmaları, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Sanayi, Döngüsel Ekonomi, İşin Geleceği, Güvenli Çalışma Ortamı ve Sürdürülebilir Finans olmak üzere beş tematik alanda yürütülecek.

Haberin Devamı

Erdal Bahçıvan, salgın nedeniyle yaşanan küresel krizin, ekonomi, sosyal hayat ve doğanın birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu gösterdiğini belirtti. Bahçıvan, “Kalkınma anlayışlarında, üretim ve sanayi stratejilerinde çevresel sorunlara ve iklim değişikliğine yer vermeyen ülkeler, uluslararası rekabette kaybedeceği yeni bir dünya düzeni ile karşı karşıya. Burada esas olan üretim ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken çevrenin ve doğal yaşamın da korunması. ‘Sürdürülebilir üretim’ vizyonumuz doğrultusunda ‘İSO Sürdürülebilirlik Platformu’nu da kurduk” diye konuştu.

Sinerji yaratacak

Platform sayesinde sanayiciler, akademisyenler, kamu, özel sektör ve STK’ların katılımıyla önemli bir sinerji yaratmayı hedeflediklerini belirten Bahçıvan, “Girişimcilere de her zaman ayrı bir önem gösteriyoruz. Sürdürülebilirlik alanında üretim, araştırma ve geliştirme yapan kişi ve kurumların elde ettiği yenilikçi deneyim ve birikimleri paylaşmalarını ve iş birlikleri geliştirmelerini sağlamak üzere ‘İSO Açık İnovasyon Platformunu’ hayata geçireceğiz. İSO Genç Araştırmacı Programı ile de 21.yüzyılın akademik önderliğini yüklenecek genç araştırmacıların sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını destekleyeceğiz. Tüm yıla yayılmış şekilde sürecek bu faaliyetlerimizi yıl sonunda Sürdürülebilirlik Zirvesi ile taçlandırmayı hedefliyoruz. İSO Sanayi Kongresi bu yıl 15. kez gerçekleşecek” dedi. Bahçıvan, sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla yoğun ve seri sürdürülebilirlik eğitim programları düzenleyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Sanayiciye rehber

Bahçıvan, sürdürülebilirlik konusunda metodolojik bir bakış açısıyla yılbaşından itibaren attıkları adımları ve almaya çalıştıkları önlemleri şöyle anlattı: “Sürdürülebilirlik konusunda geçen yıldan bu yana geleceğe ilişkin bir yol haritası hazırladık. Sanayinin tabanını, temel sektörlerini farklı fa rklı boyutta tetikleyecek birçok faktör ile karşı karşıyayız. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı yürütmek üzere organizasyon yapımızda da bir değişikliğe gittik ve İSO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesini hayata geçirdik. Yeni oluşturduğumuz şubemiz, S360 firmasından aldığımız danışmanlık desteğiyle sanayimize yol gösterecek bir merkez görevini görecek.”

Haberin Devamı

‘Paris İklim Anlaşması sanayiciye avantaj sağlar’

Erdal Bahçıvan, dünya geneline bakıldığında ülkelerin, söz konusu iklim olduğu zaman bir araya gelip, aynı yöne bakabildiğine dikkat çekti. Birleşmiş Milletler’den G20 ve G7’ye kadar bu kadar geniş bir mutabakat ve ortak kararın olduğu bir konuda, Türkiye’nin siyaset başta olmak üzere her kurumunun, bu konuya ivedilikle odaklanması gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, şöyle konuştu: “Türkiye, G20 ülkeleri içinde henüz Paris İklim Anlaşması’nı imzalayan ama parlamentosunda onaylamayan tek ülke. Eritre, İran, Irak, Libya, Güney Sudan ve Yemen ile birlikte anlaşmayı onaylamayan ülkelerden... Türk sanayicileri olarak, ‘Paris İklim Anlaşması’nı parlamentosunda onaylamış bir kulübün üyesi olmak istiyoruz. Çünkü Türk sanayicilerinin avantajının en kısa zamanda bu onayın gerçekleşmesinde olduğunu görmekteyiz.”

Haberin Devamı

Yeşil finansman

Erdal Bahçıvan, “Dünyada artık yeni bir finansman modeli başlıyor, önümüzdeki günlerde bunu çok daha net göreceğiz. Bugün bankalardan kredi almak için klasik anlamda sunmuş olduğunuz, bilançonun, gelir tablosunun yerini yakın gelecekte, firmanızın oluşturmuş olduğu karbon ayak izi ya da doğaya yapmış olduğunuz yatırımlar oluşturacak. Yeşil finansman ile ilgili duyduğumuz rakamlar her gün bizi hayrete düşürüyor. Türkiye bu alanda önemli bir fırsatı elde edebilir” dedi.