Ekonomiİşgücü Uyum Programı harçlığında artış yolda! Temizlik personeli alımı için MEB’e 30 bin kontenjan

İşgücü Uyum Programı harçlığında artış yolda! Temizlik personeli alımı için MEB’e 30 bin kontenjan

24.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Okulların hijyen sorununun çözümüne yönelik adım atıldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in CNN Türk’te haftasonu katıldığı programda “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ve Çalışma Bakanımızla birlikte tekrar değerlendirdik. Pazartesi itibarıyla Çalışma Bakanlığı tam zamanlı 30 bin ilave personel istihdam hakkı sunacak” açıklamasının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan dün itibarıyla MEB’e 30 bin kontenjanı verdiklerini duyurdu.

İşgücü Uyum Programı harçlığında artış yolda Temizlik personeli alımı için MEB’e 30 bin kontenjan

Işıkhan halen günlük 566 lira 73 kuruş olarak belirlenen İşgücü Uyum Programı harçlığının artırılması için çalışma yaptıklarını da söyledi. Işıkhan, İş Dünyası İstişare Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Işıkhan, Milli Eğitim Bakanlığı’nca atanacak olan 30 bin temizlik işçisine ilişkin sorulan soru üzerine, “30 bin kontenjanı Milli Eğitim Bakanlığımıza tahsis ettik. Koşullarını valiliklerimiz belirliyor, işbirliği içerisinde” açıklamasında bulundu. Bakan Işıkhan, günlük 566 lira 73 kuruş olarak belirlenen İşgücü Uyum Programı harçlığının az bulunduğuna ilişkin sorusya ise, “Ücretin artırılması noktasında bir çalışma içerisindeyiz” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

İstihdamda zirve

Işıkhan istişare toplantısında yaptığı konuşmada da “İstihdamda rekor üstüne rekor kırıyoruz. Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar neticesinde istihdam sayımız son verilere göre 32 milyon 712 bin kişi ile tarihi zirvesini yenilemiş bulunuyor. İşsizlik oranımız da son 15 aydır tekli hanelerde. İŞKUR aracılığıyla işe yerleşen vatandaşlarımızın sayısı bu yıl 1 milyonu geçti” dedi.

Işıkhan, işverenlerin talebi üzerine başlatılan “Aday Havuz Sistemi” çalışmasını sonuçlandırdıklarını kaydederek, “Aday Havuz Sistemimiz ile artık işverenlerimiz İŞKUR’a kayıtlı iş arayanlara ulaşabilecek, onlara sistem üzerinden mesaj gönderebilecek ve davet edebilecekler” ifadelerini kullandı. TOBB ile imzalanan protokolle kadın istihdamını ön plana aldıklarını kaydeden Işıkhan, “Şubat ayında Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle hayata geçirdiğimiz İş Pozitif Programımız ile 485 bin kadını çalışma hayatına kazandırdık” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

‘Ücret tavanı’ talebi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise toplantıda, “Orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40’lık vergi dilimine girmesi adil de değil, mantıklı da değil. Benzer bir durum SGK prime esas tavan ücretinde yaşanıyor. Tavan ücret geçmişte asgari ücretin 5 katı olarak uygulanırken bugün 7.5 kat olarak uygulanıyor. Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranları ile prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Siparişlerinin azalmasına bağlı olarak üretimleri ve satışları düşen firmalarımızın istihdamlarını koruyabilmek için kısa çalışma ödeneğinin tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi, fazla prosedüre tabi tutulmadan, devreye alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.