Ekonomiİş dünyasında haksız vergi tartışması! Uzmanlar CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi

İş dünyasında haksız vergi tartışması! Uzmanlar CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi

16.08.2024 - 15:39 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, "Ağustos ayı içinde yayınlanan bir kararla bu ay uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin reel sektör ve sanayici açısından haksız bir vergi oluşturacağı net bir şekilde görülmektedir” dedi. Karşılaştığımız enflasyon muhasebesi vergi prensipleriyle uyuşmamaktadır vurgusu yaptı. Bu durum iş dünyasında haksız vergi tartışmalarına yol açtı.

Enflasyon muhasebesiyle ilgili tartışmaları İTO Meclis Üyesi Noman Sağ ve Ekonomist Muhammet Bayram CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi.

Haberin Devamı

Ekonomist Muhammet Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Düzenleme yeni bir düzenleme değil. Bu sene her geçici vergi döneminde yapılacağı ilan edilmişti. Ağustos ayı içerisinde geçici vergi döneminde enflasyona ilişkin vergi uygulayın denmedi. Devletin koymuş olduğu kurallar neticesinde Vergi Usul Kanunu’na göre üst üste üç dönem yüzde 100’den fazla enflasyon olursa şirketler kendi muhasebe birimlerinde bilançolarını buna göre ayarlamak zorundalar.

Şu anda 3 sene önce alınan aracın değeri 1 milyon TL olarak kaydedildiyse şu anda aracın değeri 1 milyon olarak durmuyor. Bir değerleme söz konusu. Bu geçen sene yapılacaktı, bu seneye ertelendi. Şirket varlıkları ve borçlarının değerlenmesiyle birlikte eğer borçlar alacaklardan faylaysa bir vergi ödemesi durumu söz konusu oluyor.

Haberin Devamı

‘SATIŞ YAPILMADAN VERGİ ALINIYORMUŞ GİBİ BİR ALGI VAR’

Siz bir değeri satıyorsanız önce satışı yapılır, satışı yapılırken vergisi alınır. Şu anda satış yapılmadan peşinen bunun vergisi alınıyormuş gibi bir algı var.

‘ENFLASYON MUHASEBESİ BU YIL UYGULANACAKTIR’

Sıkı para politikası gereği bütçenin ne kadar açık, fazla vereceği konuşulmuştu. Merkez Bankası piyasadaki fazla parayı çekiyor. Şirketlerin enflasyon muhasebesi yapmasıyla beraber piyasada oluşacak fazla para bilançolar üzerinden Hazine’ye çekilecek. Ben bu karardan geri dönüş olacağını düşünmüyorum.

İSO BAŞKANI’NIN AÇIKLAMALARI HAKKINDA

Ben açıklamaları çok iyi niyetli görmüyorum. Düzenlemeden 1 sene önce herkesin haberi vardı. Hesaplamalar yapıldı, biz kendi şirketlerimize gerekli düzenlemeleri yaptık. Önlemler alınabilirdi. Son dakika yapılan açıklamaları ben iyi niyetli bulmuyorum.”

İTO ÜYESİ SAĞ: MALİ MÜŞAVİRLER HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İTO Meclis Üyesi Noman Sağ şu ifadeleri kullandı: "Biz mali müşavirler olarak hazırlıksız yakalandık. Süre yetmeyeceği söylenildi, sistemler zor çalışıyor, mevzuat karışık.

SANAYİCİ SATMADIĞIM ÜRÜNDEN VERGİ ÖDEMİYİM Mİ DİYOR?

Kesinlikle, ben kendi müşterilerimle konuşuyorum. 5 sene önce 1 milyon TL’ye gayrimenkul almış, bugün düzenleme katsayısıyla düzenleyip bilançoya aldığımızda 1 milyon liralık gayrimenkul 10 milyon liralık bedel oluşturuyor. Aradaki 9 milyon farkı bir karmış gibi geliyor. Bunu vergilendirmeyi amaçlıyorsunuz. Net bir şekilde söyleyebilirim ki Maliye Bakanlığı’mızın bir vergi beklentisi var.”