07.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
SEYFETTİN ERSÖZ Ankara
Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinden Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) Genel Müdürü Murat İkinci, sürü insansız hava araçlarında ciddi gelişmeler kat ettiklerini ve otonom sistemlere, yakın zamanda çoklu hedeflere saldırma yeteneği sağlayacaklarını belirtti. İnsansız denizaltı üretiminin yolda olduğu mesajını veren İkinci, “Deniz platformlarındaki tecrübemizi kullanarak insansız denizaltı ve denizüstü araçlarındaki yatırımlarımız ciddi bir şekilde artacak” dedi. İkinci, cep sınıfı denilen, 30 kişi civarında mürettebatı olan denizaltı sistemleri üzerinde çalışmalara başladıklarını açıkladı.
Agresif pazarlama
İkinci, dün STM’nin 2023 vizyonunu ve hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. İhracat odaklı büyümeye önem verdiklerini söyleyen İkinci, “STM, dünyanın en büyük 100 firması arasında Türkiye’den 4. sıradan giriş yaptı. Bundan sonraki dönemde de vizyon 2023’e uygun olarak daha üst sıralarda yer almayı hedefliyoruz. Özellikle ihracat alanında kendi ürünlerimizi çok agresif bir şekilde pazarlamayı ve o alanlarda çok ciddi başarıların altına imza atmayı hedefliyoruz. Siber güvenlik, otonom sistemler, yapay zeka ve deniz sistemleri alanında yaptığımız yatırımlarla uluslararası pazarlarda global rakiplerimizin hegemonyalarını kırmak istiyoruz” dedi.
Sürü İHA’lar
İkinci, otonom sistemler, denizaltı araçları ve siber güvenlik ile ilgili yoğun çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Otonom sistemlere (insansız araçlar) değinen İkinci, drone’lar konusunda ihracata hazır olduklarını vurguladı ve şöyle devam etti:
“Bugüne kadar yapmış olduğumuz projelerde kendini imha eden ve hedeflerin etkisiz hale getirilmesi sağlayan döner kanat ve sabit kanat İHA sistemlerimiz var. Bunların uluslararası pazarda çok ciddi alıcı potansiyeli bulunuyor. Kargu ve Alpagu ailesini genişleterek onlara sürü teknolojisi ve yapay zeka özelliklerini kazandırıp çoklu hedeflere saldırma yeteneği kazandırmayı planlıyoruz. Bundan sonraki dönemde yeni ürünlerimiz ortaya çıkacak.”
Kamikaze drone’lar
Kamikaze drone’lar için Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri’nden ilgi olduğunu belirten İkinci, yapılan gösterimlerde ürünün beğenildiğini ve sipariş beklediklerini söyledi. İkinci şöyle devam etti:
“Otonom sistem kabiliyetlerini ve deniz platformlarındaki tecrübemizi kullanarak insansız denizaltı ve bu konudaki yatırımlarında ciddi bir şekilde artacaktır. Şu anda Türkiye kendi denizaltısını inşa ediyor. STM de bu konuda hem modernizasyon anlamında hem de yerli endüstrinin geliştirilmesi anlamında çok ciddi katkılar sağlıyor. Bu konudaki mühendislik birikimimiz kendi insansız denizaltını tasarlayacak seviyeye geldi.”
İkinci, milli denizaltı konusuna uzun süredir yatırım yaptıklarını, tasarım çalışmalarına başladıklarını ifade ederek, “Ancak büyük sınıf bir denizaltıdan başlamak yerine cep sınıfı denilen, 30 kişi civarında mürettebatı olan sistemler üzerinde duruyoruz. İnsansız denizaltı ve denizüstü araçlarla otonom araçlar ailemiz genişleyecek” dedi.
Hedef ilk 50
2011’de 106 milyon ciro geliri olan STM, bu rakamı 2017’de 1.9 milyar liraya çıkardı. STM’nin 2018 sonu hedefi ise 3 milyar liralık bir ciro sağlamak. Dünyanın en prestijli savunma sanayisi listesi kabul edilen, “Defense News Top 100”de bu yıl 97. sıradan yer alarak dikkatleri üzerine çeken STM’nin 2023 hedefi, ilk 50’ye girebilmek. İhracat cirosunu şirketin toplam cirosunun en az yüzde 50’si noktasına getirmeyi hedeflediklerini belirten İkinci, “Şu anda yüzde 15’lerdeyiz ve bunu yüzde 50 noktasına taşıyabilirsek bu hedefimizi kolaylıkla gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.