Ekonomiİnsan makine el ele dijital geleceğe

İnsan makine el ele dijital geleceğe

07.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dell Technologies’in ‘geleceğin iş gücü’ vizyonuyla tasarladığı yeni ürün ve uygulamalarının tanıtıldığı Dell Technologies Forum, iki yıl aranın ardından fiziksel olarak gerçekleştirildi. Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir, “Teknoloji için teknoloji değil, insanlık için teknoloji üretiyoruz” diye konuştu.

İnsan makine el ele dijital geleceğe

“İnovasyonu hızlandırıyoruz. Teknolojik inovasyonun merkezine insanı, insani değerleri koyuyoruz.” Bu sözler, Dell Technologies’in kurucusu ve CEO’su Michael Dell’e ait. Michael Dell, İstanbul’da pandemiden sonra ilk defa yeniden fiziksel olarak gerçekleştirilen Dell Technologies Forum’a gönderdiği mesajın ana odağına insanı alarak şirketin gelecek dönemdeki yol haritasının ipucunu verdi. Forumda konuşma yapan diğer Dell yöneticileri de bu yol haritasının ayrıntılarını, bu haritanın çizilmesinde rol oynayan etkenleri, bu yolu izleyecek kullanıcılar için tasarlanan ürün ve uygulamaları detaylıca anlattı.

Haberin Devamı

Ama önce atmosfer... İki yıl aradan sonra ilk defa fiziksel olarak gerçekleştiren forum, tam anlamıyla bir ‘kavuşmaydı’. Başlangıçta sergilenen ses, ışık ve dans gösterisinden kapanıştaki Hey Douglas performansına kadar her anına coşkunun hakim olduğu forum, Dell Technologies’in iş ve çözüm ortaklarını buluşturdu. 

‘İş, sonuçtur’

1000’den fazla katılımcının yer aldığı forumun en dinamik ve ilgi çekici konuşmasını Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir yaptı. “Teknoloji için teknoloji değil, insanlık için teknoloji üretiyoruz” diyen Işıl Hasdemir, “İnsan faktörü dijital gelecekteki en önemli unsur. Bu (insan faktörü) yoksa dijital geleceği gerçekleşmesini bekleyemeyiz” şeklinde konuştu. Pandemide dijital dönüşümün hızlandığını vurgulayan Hasdemir, bununla birlikte yaptıkları geniş kapsamlı Breakthrough araştırmasından önemli bilgiler paylaştı. Hasdemir, çalışanların çoğunun kendisini inovasyonun dışında hissettiğini ve iş-yaşam dengesini yeterince sağlayamadığını anlattı. Bu araştırmadan yola çıkarak geleceğin iş gücünü destekleyecek, “altyapı”, “verimlilik” ve “empati” eksenli bir model kurguladıklarını ifade eden Hasdemir şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Hibrit çalışma düzeni, bundan sonraki hayatımız. İş, sonuçtur. Çalışanın bütün gün bilgisayar başında oturmasını değil, sonuç beklemeliyiz. Şirketler teknoloji kullanırken cesur olmalı. Dijital çalışan istihdamı şart. İnsanları EQ, IQ gerektirmeyen monoton işlerde çalıştırmazsanız verimliliği artırırsınız. Çalışanları en büyük inovasyon kaynağı olarak gören bir kültür oluşturmak, en zorlanılan konulardan biri. Çünkü eski usul yönetimde empati yok. Dijital yarınlara ulaşmak için model değişmeli. Değişim insana rağmen olmaz.”

Şirketlerin üst yönetimlerine seslenen Hasdemir, “İnsanları makinelerle birlikte çalıştırın” dedi.

Öte yandan forumda yapılan sunumlarda Dell’in Breakthrough araştırmasının sonuçlarından yola çıkarak çalışanların ihtiyaçlarına göre geliştirdiği ve buna uygun yazılımlarla desteklediği ürünler tanıtıldı.

Haberin Devamı

Niceliği ve niteliği yüksek katılım

Foruma ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir şunları söyledi:

“Aralarında üst düzey yöneticiler ve iş sahiplerinin de bulunduğu iş ortaklarımızın katıldığı forumda, nicelik kadar nitelik de son derece yüksekti. İnsanlar bir arada olmayı özlemiş. Dell’in her türlü teknolojisini deneyimlediler. Pek çok olumlu geri bildirim aldık.”

Hasdemir, geçen yılı küresel bazda 100 milyar doları aşkın ciroyla kapatan Dell’in bu yıl ilk 10 ayda 77 milyar dolar ciroya ulaştığını bildirdi.

İnsan makine el ele dijital geleceğe

180 ülkede faaliyette

Dell Technologies Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı Mohammed Amin, konuşmasında Dell Technologies’in küresel büyüklüklerine ilişkin bilgi verdi. 180 ülkede faaliyet gösteren Dell’in geçen yılı 100 milyar doları aşkın ciroyla kapattığını belirten Mohammed Amin, bu süreçte şirketin üretiminin yüzde 20 büyüdüğünü, küresel olarak 750’yi aşan distribütör, 2 bin 400’ü aşan servis noktasına ulaştığını bildirdi. Amin, Dell’in vizyonunun ve yenilikçi çözümlerinin, bölge ve Türkiye’deki kuruluşların başarısı ve iş sürekliliğine nasıl yardımcı olabileceğini anlattı. Dell’in yakın zamana kadar bir donanım şirketi olarak algılandığını belirten Amin, “Şu anda donanımın yanı sıra bir yazılım şirketine de dönüşüyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 80’ini mühendisler oluşturuyor ve her yıl Ar-Ge’ye 7.5 milyar dolar düzeyinde yatırım yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Siber güvenlik artık herkesin sorumluluğu

Forumun konuk konuşmacısı, ödüllü siber güvenlik uzmanı Magda Lilia Chelly, dünyadan güncel örnekler verdiği konuşmasında bir kurumun siber güvenliğinin artık sadece bu konuda uzmanlaşmış kişilerin değil, tüm çalışanların sorumluluğunda olduğunu dile getirdi.

Herhangi bir çalışanın kendisine gelen e-postayı açmasıyla tüm şirketin verilerinin ele geçirilebildiğini kaydeden Chelly, güvenlik sorunlarına modern, uçtan uca çözümlerle nasıl yaklaşılması gerektiğine ve güvenlik, kontrol ve ölçeklendirme gibi kriterlerin önemine değindi.