14.06.2011 - 15:03 | Son Güncellenme:
Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın istifasıyla boşalan IMF başkanlığı için adaylarını belirledi.
IMF’nin 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu, IMF başkanlığı için Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ve Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens’ın adaylık başvurusunu kabul ettiğini açıkladı. Kurul, İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer’in adaylığına ise onay vermedi.
"İcra Direktörleri Kurulu Washington’da adaylarla bir araya gelecek ve daha sonra adayların durumunu görüşmek için toplanacak ve seçimini yapacak" denilen açıklamada, IMF başkanlığı seçiminin 30 Haziran’a kadar tamamlanmasının planlandığı yinelendi.
Kurul, Fischer’in başvurusunu ise 65 yaşının üzerinde olması nedeniyle kabul etmedi. IMF kurallarına göre, IMF’ye başkan olmak için 65 yaşını geçmemiş olmak gerekiyor.
Kurulun iki üyesi, İcra Direktörleri Kurulu’nun 67 yaşındaki Fischer’in başkanlık seçimine katılmasına izin vermek için IMF kurallarında değişikliğe gitmediğini söyledi. Üyeler, Fischer için kuralların değiştirilmesinin, yarışa katılmak isteyen 65 yaş üzerindeki diğer adaylara izin vermek için seçim sürecinin yeniden açılmasını gerektireceğine işaret ettiler.
Fransa Maliye Bakanı Lagarde, Carstens ile gireceği başkanlık yarışında daha şanslı görünüyor.
AB’nin yanı sıra Mısır, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteğini alan Lagarde, seçimi kazanırsa IMF’nin ilk kadın başkanı unvanına kavuşacak.
-CARSTENS VE FISCHER-
IMF’nin adaylığını onayladığı Meksika Merkez Bankası Başkanı Carstens ise Kolombiya dahil bir düzine Latin Amerika ülkesinin desteğine sahip bulunuyor.
Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi Brezilya’nın ise Carstens’ı destekleyip desteklemeyeceği bilinmiyor.
Washington’da düşünce kuruluşu Peterson Üniversitesi’nde konuşan Carstens, işinin zor olduğunu ve rakibi Lagarde’ın Strauss-Kahn’ın boşalttığı koltuğu alma şansını "oldukça yüksek" gördüğünü söyledi.
Bazı üyelerin IMF başkanının liyakat temelinde seçilmesi gerektiğini kabul etmesine rağmen, Avrupa’nın borç krizinin bir Avrupalının IMF başkanı olması geleneğinin yıkılmasını güçleştirdiğini ifade eden Carstens, "Bu durumu daha zorlaştırıyor. Rakibim avantajlı, kendimi kandırmıyorum. Bu futbol maçına 5-0 geriden başlamak gibi" dedi.
Avrupalı birinin IMF başkanı olmasının, bazı Avrupa ülkelerindeki borç krizi göz önüne alındığında çıkar çatışmasıyla sonuçlanabileceğini savunan Carstens, "Borç alanların fonda egemen olduğu bir durumla karşılaşabiliriz" diye konuştu.
Avrupa’nın borç krizinin yıllar geçtikçe çığ gibi büyüyerek büyük bir soruna dönüştüğünü ve bölgenin sorunun çözümü için yeni bir bakış açısına ihtiyacı olduğunu belirten Carstens, "Dışarıdan gelen biri düşüncesini daha samimi olarak söyleyebilir ve bunun bir avantaj olacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.
İsrail Merkez Bankası Başkanı Fischer de IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun, başkanlık yarışına girmesi için kurallarını değiştirmemesinden üzüntü duyduğunu açıkladı.
Zambia doğumlu ve ABD ile İsrail vatandaşı Fischer, sahip olduğu deneyimin küresel ekonomi için güçlüklerin sürdüğü bir dönemde IMF başkanlığı için kendisini doğal aday yaptığını belirterek, "Yaş sınırının bugün anlamı bulunmuyor" dedi.
Fischer’in açıklamasında, "Merkez Bankası Başkanı yaş konusunun, şu anda fona en uygun adayı başkan olarak seçme ihtiyacıyla karşılaştırıldığında teknik ve ihmal edilebilir bir konu olduğuna inanıyor" denildi.
Bazı gözlemciler, Fischer’in Zambia doğumlu ve ABD vatandaşı olmasına rağmen İsrail öz geçmişi bulunmasının, bazı ülkelerin adaylığına kesinlikle karşı çıkmasına yol açabileceğini ifade ettiler.
AB ülkelerinin IMF’de yüzde 32, ABD’nin yüzde 17,7 ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerinin ise yüzde 7,5 oy oranı bulunuyor.
'Kızılcık Şerbeti' dizisinde 'Pembe' karakterini canlandıran oyuncu Sibel Taşçıoğlu'nun, Instagram'da kendisi için açılan bir hayran sayfasında beğendiği paylaşım sosyal medyada gündem oldu.