Ekonomiİkinci baskın Kepez’e

İkinci baskın Kepez’e

01.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Son yıllarda sürekli zarar açıklayan ve SPK’ya bilgi vermekte direnen Çukurova Elektrik ile Kepez Elektrik’in tüm evraklarına el konuldu

İkinci baskın Kepez’e




Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) müfettişleri ile mali polisin, önceki akşam baskın yaptığı Uzan ailesine ait Adana’daki Çukurova Elektrik AŞ’deki operasyon sürerken, dün de Antalya’daki Kepez Elektrik AŞ’nin tüm evraklarına el konuldu.
ÇEAŞ’la birlikte Uzan ailesine ait Kepez’in kayıtları, SPK müfettişleri ve mali polis tarafından incelemeye alındı. Uzan ailesine ait Rumeli Holding iştiraklerinden ÇEAŞ ve Kepez’deki operasyon, SPKÔnın kararından sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de bilgisi dahilinde gerçekleşti.
Ankara’dan dün sabah Antalya’ya gelen SPK’nın dört müfettişi, saat 11.30 sıralarında Antalya Valiliği’ne gitti. Müfettişler, mali şube ekiplerini de yanlarına alarak Kepez Elektrik’e gitmek istediklerini bildirdiler. Vali Ertuğrul Dokuzoğlu ve Emniyet Müdürü Natık Canca, 16 polisi operasyonda görevlendirdi. Müfettişler, polislerin korumasında Kepezaltı Mahallesi’nde bulunan Kepez Elektrik’in merkez binasına geldiler.
Resmi polisler, binanın giriş, çıkışını kontrol altına alırken, polis şefleri ile müfettişler, Kepez yetkililerini Müşteriler Başmühendisliği Binası’nda topladı. Tüm evraklar bu binaya taşındı. Müfettişlerin, suç unsuruna rastlaması halinde, evrakları savcılığa intikal ettirmek amacıyla mali şubeye verecekleri bildirildi.

‘Genel müdürlük göstermelik’

Kepez Elektrik’te uzun süre üst düzeyde görev yapan eski bir yönetici, şunları söyledi:
“Kepez, Çukurova Elektrik’ten idare ediliyor. SPK elemanlarının burada işlerine yarayacak bir evrak bulacaklarını zannetmiyorum. Çünkü, buradaki genel müdürlük göstermelik. İmtiyaz sözleşmesinin 4. Maddesi’ne göre, imtiyazlı şirketler bağlı bulundukları bölgeye elektrik verip yatırım yapmak zorundalar. Bir imtiyazlı şirket iki kez uyarı alırsa, imtiyaz sözleşmesi feshedilir. Bu tür şirketler ABD ve İngiltere’de olsa el konulur, sahipleri de hapis yatar.’’

Borsadaki işlemleri durduruldu

Uzan ailesine ati Çukurova Elektrik AŞ VE Kepez Elektrik AŞ ve Metaş İzmir Metalurji TAŞ şirketlerinin Gözaltı Pazarı’ndaki sırası, geçici olarak işleme kapatıldı. Kapatma kararının, basında çıkan haberler nedeniyle alındığı ve söz konusu haberler netlik kazanana kadar, şirketlerin sıralarının kapalı kalacağı bildirildi.

Uzanların başı dertte

HARUN GÜREK Ankara
ÇEAŞ ve Kepez’de el konulan belgelerde yapılacak incelemede, şirketlerin içinin boşaltıldığı iddialarının doğru çıkması halinde Uzan Grubu, başta dolandırıcılık olmak üzere birçok ağır suçlamayla yüz yüze gelecek.
İncelemeler sonunda, Türkiye’nin en kârlı şirketlerinden biri olduğu halde, 1993’ten sonra sürekli zarar eden ÇEAŞ ile Kepez Elektrik’in nasıl zarar eder duruma düştüğü ortaya çıkarılacak. Şirket kaynaklarının Uzan ailesine aktarılıp aktarılmadığı, nerelerde kullanıldığı da saptanacak.
Şirket kaynaklarının Uzan ailesinin kontrolündeki şirketlere aktardıklarının belirlenmesi halinde, suç duyurusu gündeme gelecek. Dava açılması halinde, Uzan ailesi üyeleri ile şirket yöneticileri başta dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, emniyeti suistimal gibi suçlamalarla yargılanabilecek.
ÇEAŞ ve Kepez hisseleri nedeniyle zarara uğrayan yatırımcılar, zararlarını tahsili için tazminat davası açabilecek. Zararın gerçek olmadığının, kârın saklandığının belirlenmesi halinde Maliye Bakanlığı da vergi kaçakçılığı incelemesi için devreye girecek.
Uzan Grubu, son yedi yıllık sürede sürekli SPK’ya direndi. 1993’te ÇEAŞ’ın ardından Kepez’in özelleştirilir özelleştirilmez zarar etmeye başlaması üzerine SPK harekete geçti. Ancak incelemeye giden SPK denetçileri içeri sokulmadı.

Beş suç duyurusu yapıldı

SPK, istenen belge ve bilgilerin verilmemesi üzerine 1995’ten itibaren beş ayrı suç duyurusunda bulundu. Şirketlerin İMKB’ye gönderdiği mali tablolarda inceleme yapan SPK, Kepez’de vergi karşılığı ayrılmayarak, net kârın fazla gösterildiğini belirledi. SPK bunun üzerine, suç duyurusu yaptı.
SPK, yine 1998 yılında ÇEAŞ hisselerinin bir bölümünün 6.6 trilyon lira zararına, mevzuata aykırı biçimde satıldığını da Kepez’in mali tabloları üzerinde yapılan incelemede saptadı. Bunun üzerine suç duyurusunda bulunan SPK, denetmenleri şirketlere sokulmayınca, bilgi ve belgeleri mahkeme kanalıyla istedi. Şirketler yine eksik bilgi vererek, denetimi engelledi.

Sabaha kadar evrak taşındı

ADANA DHA
SPK müfettişleri önceki gece mali polis eşliğinde gittikleri ÇEAŞ’ta el konulan evraklar üzerinde incelemelere başladı.
Geceyarısına doğru polis nezaretinde şirket merkezine getirilen bir nakliyat firmasına ait kamyona, el konulan evrak yüklendi. Kamyon, Adana Emniyet Müdürlüğü Mali Şube binasına götürüldü. El konulan evrakın SPK incelemesi için Ankara’ya götürüleceği bildirildi.
Ankara’dan gelen 35 kişilik SPK müfettişlerinin gece nöbetleşerek, koltuklarda kısa süreli dinlendikleri, ancak şirket merkezini terketmedikleri dikkat çekti.

İtiraz reddedildi
ÇEAŞ avukatları, dün Adana Adliyesine gelerek, SPK’nın önceki gün Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde aldırdığı evraklara el koyma kararına, üst mahkeme nezdinde itiraz ederek iptalini istedi. İtirazı değerlendiren Nöbetçi 2. Asliye Ceza Mahkemesi, “el koyma" kararının yasaya uygun olduğunu belirleyerek, ÇEAŞ avukatlarının isteğini reddetti.
Böylece SPK müfettişlerinin ÇEAŞ kayıtlarına el koyma operasyonu ile ilgili yasal prosedür kesinleşmiş oldu.