Ekonomi 'İhracatımız son 12 ayda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı'

'İhracatımız son 12 ayda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı'

07.06.2024 - 14:58 | Son Güncellenme:

Katıldığı törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "İhracatımız son 12 ayda, 260,1 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı" şeklinde konuştu.

İhracatımız son 12 ayda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GE Aerospace Türkiye Teknoloji Merkezi Açılış Töreni'ne katıldı. Programa Bakan Mehmet Fatih Kacır'ın yanı sıra İstanbul Valisi Davut Gül ve GE Aerospace yöneticileri katıldı. Program sonunda Bakan Kacır, AR GE çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Haberin Devamı

Kritik teknolojilerde üretim üssü olma hedefimize bizleri bir adım daha yaklaştıracak önemli bir merkezin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz diyen Mehmet Fatih Kacır, "Sürdürülebilirlik, katmanlı üretim ve dijital çözümler odağında mühendislik ve Ar-GE çalışmaları yürütecek merkezin Türk havacılık ve uzay sanayisinin büyümesine ivme katmasını temenni ediyorum. Merkezin havacılık ve uzay sanayimize, teknoloji ekosistemimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Teknoloji üretme ve geliştirme kabiliyeti 21. yüzyılda ülkelerin ekonomik büyümesinin ve kalkınmasının itici unsurudur. Bu gerçekten hareketle Ar-GE, inovasyon ve girişimciliğin bütüncül bir bakış açısıyla ele alındığı, bilimin, teknolojinin ve yüksek katma değerli üretimin uygun teşvik ve desteklerle önceliklendirildiği güçlü bir üretim ve inovasyon ekosistemi inşa ettik. 2002'de 1,2 milyar dolar olan Ar-GE harcamalarımızı yaklaşık 10 kat artırarak ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesinde büyük bir sıçrama gerçekleştirdik. Yatırım teşvik sistemimizde yüksek teknoloji üretimi önceledik. Katma değerli üretim, Ar-GE, inovasyon ve yenilikçiliği önceleyerek yüksek teknolojili sektörlerin sanayi üretimimizin büyümesinde öncü rol üstlenmesini sağladık. Geldiğimiz noktada ekonomimiz imalat sanayimizin güçlü katkısıyla son 15 çeyrektir kesintisiz bir şekilde büyüyor. İhracatımız son 12 ayda, 260,1 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İhracatımız son 12 ayda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı

"TÜRKİYE, KÜRESEL DEĞER ZİNCİRİNİN VAZGEÇİLMEZ BİR OYUNCUSUDUR"

Bakan Kacır, "Türkiye, kritik ve ileri teknoloji alanlarındaki sunduğu ürün ve hizmetlerle, coğrafi konumuyla, nitelikli insan kaynağıyla, güçlü üretim ve lojistik altyapısıyla küresel değer zincirinin vazgeçilmez bir oyuncusudur. Şimdi, Türkiye Yüzyılında, yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat odaklı kalkınmamıza hız katacak yeni atılımları birlikte gerçekleştiriyoruz. Yatırım teşvik sistemimizde yüksek teknoloji üretimi önceledik. Yeni nesil endüstri politikalarımızla, Ar-GE'den seri üretime uçtan uca desteklerimizle teknoloji üreten güçlü Türkiye inşa ediyoruz. Ülkemizde köklü bir geçmişe sahip savunma ve havacılık sektörü, bu çabalarımızın meyvelerini en fazla aldığımız sektörlerin başında geliyor. Ana ve alt yükleniciler, KOBİ'ler, araştırma kuruluşları ve üniversitelerle Türkiye'nin yüksek teknolojide öncü sektörü olan havacılık sanayimiz, bugün kendi özgün platformlarını sıfırdan geliştirebilen ve üretebilen konuma erişmiştir. İnsansız hava araçlarımız; Bayraktar TB2, Akıncı, Kızılelma, Anka, Aksungur, Helikopterlerimiz; Atak, Gökbey, Beşinci nesil savaş uçağımız KAAN ve eğitim uçağımız HÜRKUŞ, Ülkemiz tarihinde bugüne kadar üretilen en yüksek değere sahip teknolojik ürünü TÜRKSAT 6A, bu güçlü ekosistemin kendi özgün platformlarını geliştirme ve üretme kabiliyetinin ispatı niteliğindedir" dedi.

Haberin Devamı

İhracatımız son 12 ayda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı

"BİR YOLCU UÇAĞININ GÖVDESİNDE YER ALAN TÜM PARÇALARI ÜRETME KABİLİYETİNE SAHİBİZ"

Kacır, "Son yıllarda inşa ettiğimiz altyapılarla ve yetkin insan kaynağımızla küresel firmaların imalat ve tedarik zincirlerinde rolünü de her geçen gün perçinliyoruz. Bir yolcu uçağının gövdesinde yer alan tüm parçaları üretme kabiliyetine sahibiz. Dünyada uçak motoru üreten ve her türlü uçak motoru parçasını test edebilen altyapıya sahip sayılı ülkeler arasındayız. Havacılık ve uzay sanayimizin küresel oyuncularıyla iş birliği içerisinde inşa ettiğimiz bu altyapının önemli oyuncularından bir tanesi GE Aerospace'tir. Uçak motoru geliştirme ve üretme çalışmalarımızda önemli bir paydaş olan GE AeroSpace, ülkemizin nitelikli insan kaynağına, katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme vizyonuna inanarak son yıllarda Türkiye'deki operasyonlarını ölçeklendirdi. Ben huzurlarınızda 6 yıldır tanıdığım ve her görüşmede Türkiye'de araştırma, geliştirme, inovasyon, tasarım ve mühendislik kabiliyetlerinin yükseltilmesi için duyduğu heyecanı bizzat müşahede ettiğim Aybike Hanıma da teşekkür etmek istiyorum. Dünyanın önde gelen firmalarının yenilikçi Ar-Ge çalışmalarını ülkemizde gerçekleştirmesi için hayata geçirdiğimiz TÜBİTAK Öncül Ar-Ge laboratuvarları Destek Programımızdan GE AeroSpace yararlandı. TÜBİTAK MARTEK bünyesinde yer alan Katmanlı İmalat Teknolojileri Araştırma Laboratuvarıyla, GE Aerospace'in katmanlı imalat parça ve sistemlerinin tasarım ve üretimi konusunda bilgi birikimini nitelikli insan kaynağımızla bir araya getirerek yeni teknolojilerin ve ürünlerin geliştirilmesini destekliyoruz. Şimdi de GE Aerospace Türkiye Teknoloji Merkezi'nin, sürdürülebilir itki de dahil birçok ileri teknolojiye dayalı araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ev sahipliği yapacak yeni yerleşkesinin açılışını gerçekleştiriyoruz. 440'ın üzerindeki araştırmacıyı bir araya getirerek ülkemizin motor teknolojilerinde yenilikçi çalışmalara ivme kazandıracak bu merkezin ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. GE'yi bu vizyoner ve stratejik yatırımından dolayı kutluyorum. GE AeroSpace'in küresel ölçekteki beş mühendislik merkezi arasında yer alacak GE AeroSpace Türkiye Teknoloji Merkezini'de Bakanlık olarak Ar-GE merkezi statüsü ile destekleyeceğimizin müjdesini ilk kez burada sizlerle paylaşıyorum. Bir sonraki aşamada GE AeroSpace'in ülkemizi küresel ve bölgesel üretim üssü olarak da konumlandırması için beraber çalışmaya hazırız" diye konuştu.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE, ULUSLARARASI YATIRIMCILARIN SAĞLAM VE DAYANIKLI YATIRIM ORTAĞIDIR"

Haberin Devamı

Bakan Kacır, "Bu vesileyle yerli ve yabancı yatırımcılara huzurlarınızda seslenmek istiyorum. Son 22 yılda inşa ettiğimiz siyasi istikrar, genç, yetenekli ve rekabetçi iş gücü, modern teşvik sistemi ve iş yapma kolaylığı sağlayan mevcut altyapısı ile Türkiye, uluslararası yatırımcıların sağlam ve dayanıklı yatırım ortağıdır. Önümüzdeki dönemde, ülkemizde bürokrasiyi azaltan ve iş ortamını iyileştiren yapısal reformları kararlılıkla sürdüreceğiz. Doğrudan yabancı yatırımların ülkemizin rekabet gücü kazanmasında, istihdamı artırmasında ve Ar-GE ekosisteminin beslenmesinde kritik rol üstlendiği bilinciyle yatırımcılarımızla iş birliği içerisinde hareket etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.