Ekonomiİhracata ‘havalı’ destek sürüyor

İhracata ‘havalı’ destek sürüyor

12.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İhracatçının ulaşım maliyetlerini düşüren iş birliği anlaşmasını yenileyen Turkish Cargo, Anadolu’nun dört bir yanında üretilen ürünleri, 30 ülkedeki 42 destinasyona yüzde 25’e varan indirim oranlarıyla taşıyacak.

İhracata ‘havalı’ destek sürüyor

Türk Hava Yolları’nın kargo markası Turkish Cargo, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile ihracatçının ulaşım maliyetlerini düşüren iş birliği anlaşmasını yeniledi. Yenilenen bu iş birliği kapsamında Turkish Cargo, Anadolu’nun dört bir yanında üretilen ürünleri, 30 ülkedeki 42 destinasyona yüzde 25’e varan muhtelif indirim oranlarıyla taşıyacak. Genel kargo, bozulabilir kargo, yumurta, balık, et, meyve ve sebze gönderilerini kapsayan kampanya, 16 Ekim’de başlayacak ve 31 Ocak 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımıyla Turkish Cargo ve TİM arasında iş birliği mutakabatı imzalandı. Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen imza töreninde anlaşmanın detayları anlatıldı. Ahmet Bolat, şunları söyledi:

“Ülkemizin hizmet sektörü ihracat şampiyonu olarak ülkemize geçen sene 14 milyar dolar kazandırdık. Bu sene de bu sayıyı 16 milyar doların üzerine çıkarmak üzere çalışıyoruz. Bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi ile imzalayacağımız 4’üncü protokolle birlikte ihracatçılarımıza ve ülkemize sunduğumuz bu katkıları artırarak devam ettiriyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde de kendimize koyduğumuz hedefler doğrultusunda Turkish Cargo taşıdığı kargo miktarını iki katına çıkararak ve dünyanın en iyi üç hava kargo markasından biri olacak.”

Haberin Devamı

Yüzde 25’e varan indirim

1 ton ve üstü kargolarda yüzde 25’e varan oranlarda indirim yapacaklarını söyleyen Bolat, şöyle devam etti:

“Bu protokolle birlikte de TİM’le birlikte belirlediğimiz toplam 42 destinasyonda, 1 ton ve üstü kargolarda yüzde 25’e varan oranlarda indirim yapıyoruz. Ayrıca, belirlenen hatlarda yüksek katma değerli hava kargo ihracatı için, protokolün geçerli olduğu 4 ay boyunca 20 bin ton kapasite planladık. Bu protokolün kapsamında ise genel kargoların yanı sıra yaş meyve-sebze, yumurta ve balık gibi bozulabilir kargolar da bulunuyor. İmzaladığımız ilk iki protokol sonucunda yapılan ihracat bedeli 5.5 milyar dolara yaklaşmış, üçüncü protokol dönemi ihracat rakamlarında da bir önceki yıla göre yüzde 23 artış yaşanmıştır.”

İhracata ‘havalı’ destek sürüyor

İhracat menzilinde 4777 km hedefi

Mustafa Gültepe ise “Merkez Bankası ile geçen haftalarda yapmış olduğumuz toplantılarda özellikle reeskont faizleriyle ilgili yaptığımız çalışma ve açıklanan rakamlar üreticiye ve ihracatçıya çok büyük destek oldu. Bu herkese 15 puan bir artı sağlayacak. Ayrıca daha fazla ihracatçı firmamız için limitleri de artırdılar. Türkiye’nin ortalama ihracat menzili 3 bin 65 kilometre. Biz bunu dünya ortalaması olan 4 bin 777 kilometreye çıkarmak istiyoruz. Uzak pazarlara erişimde hava kargo taşımacılığının ayrı bir yeri var. Bu yıl geride bıraktığımız 9 ayda hava kargo ile 143 bin tonluk ihracat gerçekleştirdik. 9 ayda hava yoluyla yaptığımız ihracatın döviz karşılığı 10 milyar doların üzerinde” dedi.