Ekonomiİftar sofrası kaça kurulur?

İftar sofrası kaça kurulur?

15.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ramazan geldi, mutfak masrafı arttı. Geçen yıl 4 kişilik bir iftar sofrası 200-250 liraya kurulurken, bu yıl 300 lirayı geçiyor. Fiyat artışını bakliyat ve tavuk ürünleri tetikliyor.

İftar sofrası kaça kurulur

Her Ramazan öncesi bu yıl da gıda ürünlerinde fiyat artışları tartışılıyor. Kimi zaman kahvaltılık ürünlerin, kimi zaman kırmızı et ürünlerinin artırdığı sofra maliyetini bu yıl en çok tavuk ürünleri ve bakliyat yükseltiyor. Milliyet’in, Ramazan sofralarının nabzını tuttuğu marketlerde, fiyatı geçen yıla göre en çok artan ürünlerin tavuk kanatı ve tavuk butu olduğu görülüyor. Ayrıca nohuttan fasulyeye, pirinçten yeşil mercimeğe kadar bakliyatta da gözle görülür bir artış var. Marketlerdeki hesaba göre iftar sofrası bu yıl en düşük 275 liraya, en yüksek 350 liraya kuruluyor. Geçen yıl bu fiyat ortalama 200-250 lira arasında değişiyordu.

Haberin Devamı

İftar sofrası kaça kurulur

Kanat alma, tavuk al

Piknik sezonu nedeniyle tavuk fiyatları bir aydır artıyor. Kasap Hakkı Eren, geçen yıl 11 liraya sattıkları bir kilo tavuk kanadının bu yıl 19.75 olduğunu söyledi. Ancak fiyata inanmakta güçlük çektiğimiz için dolaştığımız diğer kasap ve marketlerde de durum aynıydı. Öyle ki tavuk kanat kilo fiyatı bazı marketlerde 24 lirayı görüyor. Kasaplar tavuk kanadının kendilerine gelişinin de 18.50 lira olduğunu kaydediyor. Yine geçen yıl 9.50 lira olan tavuk baget kilosu ise bu yıl 15 liraya çıkmış. Bütün tavuk fiyatı da 10 lirayı aşmış durumda.

İftar sofrası kaça kurulur

Hurma fiyatları 140 TL’ye çıkıyor

Ramazan’ın bir başka vazgeçilmezi hurma fiyatları yine çeşit çeşit. Çarşı-pazarda 9 liradan 60 liraya kadar hurma satılıyor. Her yıl 100 lirayı aşan kilo fiyatı nedeniyle tane hesabıyla satılan ‘peygamber hurmasının’ kilosu ise geçtiğimiz yıllarla aynı. Peygamber hurması kilosu 120-140 lira arasında fiyatlara satılıyor.

Haberin Devamı

Tüketiciye ‘tavşan ürün’ uyarısı

Tüketici örgütlerinin temsilcileri, özellikle Ramazan ayında fiyatı maliyetinin altına indirilen “tavşan ürün” tuzağına karşı tüketicileri uyardı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tavşan ürün demek bir ürünün fiyatını düşük tutup tüketicileri kendi mekanına çekmek. Tüketiciler bu tavşan ürün peşinden koşarken diğer ürünlerin fiyatlarına bakmıyor. Onun için tek ürün fiyatıyla birkaç ürünün fiyatını karşılaştırın. Bizzat inceledim. Tavşan üründe fiyat gerçekten ucuz hatta bazen maliyetinin bile altında ama yanındaki 25 liralık ürün 29.90’a satılıyor. Tuzağa düşmeyin” dedi.

İftar sofrası kaça kurulur

Pastırma işi bitti!

İftar sofralarıyla anılan pastırma da artık eskide kalıyor. Marketlerin 100-150 gramlık paketlerle sattıkları pastırmanın eski cezibesi kalmadı. Esnaf Handan Bayram, kilosu 120 lirayı geçen pastırmaya ilginin azalmaya devam ettiğini anlattı.

Marketlerde, beyaz peynirin kilosu 13 liradan 23 liraya kadar çeşitli seçeneklerle satılıyor. Yine zeytin de 22 lirayı görüyor. Salçanın kilosu 5-14 lira arasında değişirken, sıvı ayçiçek yağı da ortalama 7 liradan satılıyor. Makarnanın en düşük 1.25 liradan satıldığı marketlerde, yumurtanın tane fiyatı ise 48 kuruş.

Haberin Devamı

Pazartesi 1 TL arttı

Kırmızı et şu sıralar sakinliğini koruyordu. Ancak kasaplar dün aldıkları ürünlerin 1 lira zamlandığını ifade ediyor. Henüz satış fiyatlarına yansımamış olsa da ilerleyen günlerde etkileri görülebilir. Dana kuşbaşı fiyatı 48 liradan başlayarak, 58 liraya kadar çıkıyor. Kıyma ise kasapta 44 liradan 52 liraya kadar değişen seçeneklerle satılıyor.

Ucuz ete devam

Dana kuşbaşı ve kıyma için en uygun seçenek kuşkusuz hala ‘ucuz et’. Fiyatların dengelenmesi açısından indirim marketlerde geçen yıl kasım ayından itibaren yarımşar kilo olarak satışı yapılan kıyma ve dana kuşbaşının satışı devam ediyor. Ramazan’la birlikte ilginin devam ettiği ürünlerden kıymanın kilosu 29 liraya, dana kuşbaşının kilo fiyatı ise 31 liraya geliyor.

İftar sofrası kaça kurulur

Yarım kilo nohut!

Bakliyatta fiyat artışı sürüyor. Nohutun kilosu 13.50, yeşil mercimek de 12 lirayı aştı. Bu nedenle açık bakliyat satan mahalle marketleri artık alımların yarım kilo olarak yapıldığını söylüyor.

Haberin Devamı

Gültane Serdaroğlu, müşterilerin ‘eskisi gibi’ 3-5 kiloluk alışverişler yapmadığını, bakliyat alışverişlerinin yarım ve 1 kilo olarak tercih edildiğini söyledi.

Gıda israfına dikkat

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, ramazan alışverişi konusunda vatandaşlara bilinçli tüketim yapmaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Bakanlık, “Bilinçli tüketim için, pazar araştırması yapın, açlık hissinin yoğunlaştığı iftar saatine yakın zamanda alışveriş yapmayın, bir ihtiyaç listesinin dışına çıkmayın, gıda maddelerinin etiket bilgilerini kontrol edin” şeklinde vatandaşa önemli uyarılarda bulundu.

İftar sofrası kaça kurulur