15.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Memur ve memur emeklilerinin iki yılı kapsayan zammı için süreç devam ederken, hükümet teklifini 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak açıkladı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisi ile sosyal yardım modelleri kapsamında yaşlı aylığı, engelli aylığı, engelli yakını aylığı ve silikozis aylığı alanlar ile birlikte toplamda
8 milyon kişiyi ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde, kamu işveren heyeti dün ilk teklifini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinin ikinci toplantısının açılışında konuştu.
‘Taraf değil paydaşız’
Işıkhan, görüşmelerin 14’üncü gününde artık belli bir noktaya ulaştıklarını belirterek, “Masaya taraflar olarak değil paydaşlar olarak oturduk. Sağlıklı ve güçlü bir diyalog ortamı oluşturuldu. Kamu görevlilerinini geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi yapıldı. Müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız. 967 madde üzerinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz.
22 Ağustos’a kadar devam edecek olan sürecin bundan sonra da aynı nezaket çerçevesi içinde sosyal diyalog ortamını geliştirerek sürdüreceğimize de inanıyorum” dedi.
Enflasyon farkı
Işıkhan, 2023 Ocak ayında kamu görevlilerine yüzde 13,5 ilave refah payı vererek artış oranını yüzde 30’a, temmuz ayında 8 bin 77 lira seyyanen zam yaparak en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya yükselttiklerini söyleyerek, 2023 yılı toplamında en düşük memur maaşında yüzde 141,8 oranında artış sağladıklarını belirtti. Işıkhan, ocak ve temmuz aylarında yaptıkları artışların enflasyon farkı dikkate alınmadan ilave refah payı olarak verildiğini dile getirerek “Merkez Bankası’nın 2023 yılı enflasyon tahmini dikkate alındığında kamu görevlilerimize dönem zammına ilave olarak Ocak 2024’te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceğimizi öngörüyoruz” ifadesini kullandı.
‘Yüzde 42 artış’
Zam teklifini açıklayan Işıkhan, “2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9. 2025 yılı ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 Ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42’yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024’ün ikinci 6 aylık dönem zammıyla birlikte kümülatif artış yüzde 54’ün üzerinde olacaktır” diye konuştu. Işıkhan, görüşmeleri uzlaşıyla nihayete erdirme niyetinde olduklarını, tekliflerinin sadece mali hakları kapsayan kısım olduğunun altını çizdi.
SENDİKALARDAN İLK TEPKİ
2 yıl için toplamda yüzde 110 zam isteyen memurlar ise teklifi yeterli bulmadı. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hükümetin teklifine ilişkin, “gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesi. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı. Gelen teklifin, Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininin 10 puan altında olmasını kabul etmiyoruz” dedi.
Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de, teklifin kamu çalışanlarının talebini karşılamadığını belirtti. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise, “Bu masa bu teklifle yok hükmünde olduğunu ortaya koymuştur. Bu teklifi kabul etmemiz asla mümkün değil. Kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceğiz. 16 Ağustos’ta KESK olarak iş bırakıyoruz” açıklamasında bulundu.
Hükümetle memurları toplu sözleşme görüşmelerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın katılıyor.