EkonomiHer eve girmek hayaldi babam bardak tasarladı

Her eve girmek hayaldi babam bardak tasarladı

04.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koleksiyon Mobilya, Ankara’da küçük bir metal atölyesinden yola çıktı. Ünlü tasarımcı Faruk Malhan, lüks mobilyaların ardından ‘her eve girme’ hayali adına çay bardağı tasarladı. Oğlu Doruk Malhan, ‘Yılda 1 milyon bardak satıyoruz’ dedi

Her eve girmek hayaldi babam bardak tasarladı

Koleksiyon Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Doruk Malhan, ‘her eve bir Koleksiyon ürünü sokmak’ amacıyla babası ünlü tasarımcı Faruk Malhan tarafından tasarlanan çay bardağının şu anda en çok satan ürünleri haline geldiğini söylüyor.
Malhan, çay bardağı satışlarının yılda 1 milyon adete ulaştığını, Koleksiyon Mobilya olarak hiçbir ürünlerinin böyle bir satış rakamına sahip olmadığını kaydediyor.

Haberin Devamı

Yurtdışı atağına kalktı
Koleksiyon Mobilya’nın temellerinin 1972 yılında babası Mimar Faruk Malhan tarafından, Ankara’da küçük bir metal atölyesinde atıldığını söyleyen Malhan, şöyle devam ediyor:
“1983 İstanbul’da Nişantaşı mağazamızı, 1989 Tekirdağ fabrikamızı açtık. 1993 yılında Tarabya Kampüsü devreye girdi. 2000’den sonra açılan 14 farklı noktadaki mağazalarımız önemli kilometre taşlarımız diyebiliriz. Bugün 40. yılımızı kutluyoruz.”
Koleksiyon Mobilya’nın ikinci kuşak temsilcisi Doruk Malhan, şirketin gelecek hedeflerini ve yurtdışı planlarını anlattı...

Koleksiyon 40 yılda nasıl bir büyüklüğe ulaştı?

Bu yıl 40. yılını kutlayan Koleksiyon’un geldiği en önemli nokta ciro ve üretim büyüklüğünden ziyade güvenilir bir marka olması. Bu güven ve yaklaşımı gösteren tüm müşterilerimize daha iyi hizmet ederek büyüyeceğiz. Halihazırda 10 ev, dört tane de ofis mobilyası üzerine mağazamız var. Yıllık ciromuz ise 100 milyon TL. Son sekiz yıldır yüzde 15-20 oranında büyüyoruz.

Haberin Devamı

Önümüzdeki döneme ilişkin hedefleriniz neler? Beş yıllık planlarınızda ne var?

Beş yılda yani 2017 yılına kadar toplam 120 ülkede markalaşmak istiyoruz. Bu pazarlarda tanınan bir marka olmak ve Türkiye’de sahip olduğumuz konumu yaygınlaştırmak hedefindeyiz. Bu sırada yurtdışında şirket satınalma, yatırım yapma, ortaklık ve franchise yoluyla her bölgenin yapısına uygun şekilde hareket edeceğiz.
Önümüzdeki dönemde ciromuzun yüzde 50’sinin yurtdışı gelirlerimizden oluşmasını istiyoruz. Bu yönde bir büyüme planladık. Bu nedenle de yurtdışındaki yapılanmamızı başlattık.

Yurtdışındaki yapılanmanız ne yönde olacak?

Ocak ayında İngiltere’de ofis açtık. Temmuzda Almanya’da, eylülde ise Mısır’da mağaza açtık. Mısır’daki mağazamız 2 bin metrekare büyüklüğünde. 2013’te Mısır’da üretim planımız da var. Koleksiyon şu anda kendi markasıyla 15 ülkede faaliyet gösteriyor. 2013 yılı için öncelikli pazarlarımız yakın bölge komşularımız, Arap yarımadası, Kanada ve Avustralya olacak.

Tasarım odaklı...
Tasarım odaklı ve lüks segmente hitap eden Koleksiyon Mobilya’nın kurucusu Mimar Faruk Malhan, mobilya tasarımından
sonra günlük
yaşamda kullanılan eşyaların tasarımını da gerçekleştiriyor. ‘İstanbul Çay
Bardağı’ adını verdiği bardağın özelliği, çay tabağının üzerine oturtulduğunda kaymadan durması. Büyük ilgi gören bardakların
6 adetlik paketi 49.50 TL’den satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

Babamızdan öğrendiğimiz şeyler var...

Babanızın, işadamı kimliğinize etkileri ne oldu? Ondan neler öğrendiniz?

Biz aile olarak çalışırken yıl içinde ekonomimizin büyüyen ve daralan tüm iniş çıkış zamanlarını gördük. Ancak babam için değişmeyen dört şey vardı. Farklı olmak, çalışkanlık, mücadele etmek ve yılmamak...
Tüm bunları biz de babamızdan öğrendik...
İkinci nesil olarak misyonumuzu gelecek dönemlere taşımak istiyoruz.

‘Genimizde yaratıcılık bulunuyor’

Koleksiyon Mobilya’da babaları Faruk Malhan liderliğinde, abisi Koray Malhan ile birlikte yönetimde görev aldıklarını belirten Malhan, sosyoloji mezunu. Malhan “Abim işin tasarım ve görsel kısmında. Ben ise daha çok finans ve işletme tarafında çalışıyorum. Babamdan dolayı genlerimizde tasarım ve yaratıcılık var. İstesem ben de tasarımla uğraşırdım ama denge olsun diye işin işletme tarafını seçtim” diye anlatıyor.