EkonomiHayata dokunan harita

Hayata dokunan harita

16.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Sivil Alan Araştırmaları Derneği, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kadınların ihtiyaçlarına odaklanan “Kadın İhtiyaç Haritası” projesini hayata geçirdi. Bu proje, depremden etkilenen bölgelerde kadınların karşılaştığı sorunlara dikkat çekmeyi, ihtiyaçların tespit edilerek doğru şekilde karşılanmasını ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.

Hayata dokunan harita

ÇİĞDEM YILMAZ / İSTANBUL - Türkiye, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerle derin bir kriz yaşadı. Felaketin ardından kadınlar ve üniversite öğrencileri, temel ihtiyaçlara erişimde ve yaşam koşullarında ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Sivil Alan Araştırmaları Derneği “Dayanışmayı birlikte güçlendirelim, ihtiyaçlar henüz bitmedi” mottosu ile bu zorluklara dikkat çekmek ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla Kadın İhtiyaç Haritası projesini hayata geçirdi. Kadın İhtiyaç Haritası, Hatay başta olmak üzere depremden etkilenen bölgelerdeki kadınların temel ihtiyaçlarını görünür kılmayı, yerel dayanışma ağlarını güçlendirmeyi ve toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde kapsayıcı bir destek modeli geliştirilmesine destek oluyor.

Haberin Devamı

Acil ihtiyaçlar hâlâ gündemde

Depremin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen konteyner kentlerde ve geçici barınma alanlarında yaşayan kadınların sorunları çözülmedi. Barınma, hijyen, eğitim ve psikososyal destek gibi konular hala kritik önem taşıyor. Kadın İhtiyaç Haritası, bu ihtiyaçları belirleyerek kurum ve kuruluşları harekete geçirmeye yönelik önemli bir araç sunuyor.

Deprem sonrası haklar

Proje kapsamında hazırlanan “Kadınlar İçin Rehber, Deprem Sonrası Haklar ve Destek Mekanizmaları”, kadınlara hukuki haklar, barınma, kamu kurumlarına başvuru süreçleri ve şiddetle mücadele gibi konularda yol gösteriyor. Bu rehber, kadınların temel haklarına erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Kadın İhtiyaç Haritası, yalnızca kadınların temel ihtiyaçlarını karşılamayı değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı büyütmeyi hedefliyor. Proje, kadınların haklarını savunmaları için bir platform sunarken, unutulan ihtiyaçların yeniden gündeme gelmesine de katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Kadın ihtiyaç haritasının önemi nedir?

Söz konusu proje, 6 Şubat depremlerinin ardından unutulan ihtiyaçlara yeniden dikkat çekiyor. Harita, hem kadınların ve gençlerin haklarını savunmalarını destekliyor ve dayanışmayı uzun vadeli bir yaklaşımla güçlendirmek için bir platform sunuyor. Kadın İhtiyaç Haritası, toplumsal dayanışmayı büyütmek ve sahadaki gerçek ihtiyaçlar için çözümler üretmek amacıyla önemli bir adım kabul ediliyor.

Rehbere erişmek ve detaylı bilgi almak için

https://kadinihtiyacharitasi.com/kadinlar-icin-rehber/

Hayata dokunan harita

Çocuklar için en güzel hediye

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), gelişimlerini destekleyici eğitici malzemelere erişimi sınırlı olan çocukları oyunlarla buluşturuyor. AÇEV uzmanları tarafından geliştirilen eğitici kutu oyunları, bireysel veya kurumsal yeni yıl hediyesi olarak farklı seçeneklerle sunuluyor. Yeni yıl hediyesi için AÇEV’i tercih eden herkes, ihtiyaç sahibi çocuklara oyun bağışlayabiliyor ya da bir oyun yakınları için alırken bir oyun da ihtiyaç sahibi çocuklara hediye edebiliyor. AÇEV’in “Bir Oyun Bana Bir Oyun Arkadaşıma” sayfasını ziyaret ederek yeni yıl hediye seçeneklerini incelemek mümkün.

Haberin Devamı

AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt, “Yeni yıl yaklaşırken, herkesi, özellikle de iş dünyasını oyun hakkını savunmaya ve çocuklara eğitici kutu oyunları hediye etmeye davet ediyoruz. Oyun hakkı, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin de bir parçasıdır. Oyun, çocukların zihinsel, sosyal duygusal, fiziksel ve dil gelişimini destekler. Aynı zamanda çocukların kendilerini ifade etme aracıdır; onların yaratıcılıklarını, hayal güçlerini, iletişim kurma, problem çözme ve takım çalışması becerilerini geliştirir. Ancak maalesef, özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük hanelerde yaşayan çocuklar, gelişimlerini destekleyici malzemelerden mahrum kalıyor. İşte bu nedenle, başta deprem bölgesindekiler olmak üzere eğitici malzemelere erişimi sınırlı olan çocukları eğitici kutu oyunlarıyla buluşturuyoruz. Birlikte daha fazla çocuğa ulaşabilmek için yeni yıl hediyeleriniz, AÇEV’in eğitici kutu oyunları olsun” dedi.