20.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
SERKAN ARMAN
SERKAN ARMAN- Türk Hava Yolları (THY) hızlı yükselişini sürdürüyor... ABD’nin otomotiv başkenti Detroit’e direkt uçuşlara başlayan THY’nin böylece uçtuğu şehir sayısı 129 ülkede 345’e, ABD’de ise 13’e çıktı.
Detroit’e yapılan ilk uçuşa THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat da katıldı. Uçakta ve ertesi günkü gala yemeğinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bolat, THY’nin 2033 yılına kadar planlarını anlattı.
THY, artan uçak ihtiyacını gidermek için geçen hafta, Airbus ile görüşmelere başladığını ve 240’ı kesin, 115’i opsiyon olmak üzere toplam 355 uçak almayı planladığını duyurmuştu. Ahmet Bolat, söz konusu siparişler kapsamında ilk teslimatların 2026’da başlayacağını söyledi. THY’nin dünyanın en büyük 7 havayolu şirketinden biri haline geleceğini anlatan Bolat şu bilgileri paylaştı:
“ABD’nin 3 büyük havayolu var: United, American, Delta... Asya’da ise 3 büyük Çinli. Onlar daha da büyüyecek. Müthiş bir iç pazarları var. Ne kalıyor geriye? Lutfhansa arkamızda, Air France da öyle. Emirates, Körfez havayolu ve çok bizimle ilgili değil. Ne kalıyor geriye? Bir tek Türk Hava Yolları. Bu kehanet değil. Önümüzdeki en önemli sıkıntı havalimanıydı. Artık çözüldü. Seneye ABD’de 14. destinasyonu açarız. Denver olur muhtemelen. Ardından da Orlando...”
Turizmle hızlı büyüme
Ahmet Bolat, THY’nin kendi geliri, ülkeye getirdiği turistlerin harcaması, Turkish Technic’in faaliyetleri dahil bu yıl Türkiye ekonomisine katkısının 56 milyar doları bulacağını söyledi. THY’nin bu sene yaklaşık 21 milyar dolar geliri olduğunu belirten Bolat şunları dile getirdi:
“Bu paradan neler ödeniyor? Uçak kiraları, yakıt, dışardan alınan yedek parçalar, lisanslar dolar... Dolar olarak ödenenleri çıktığınızda 8 milyar dolar dış ticaret fazlamız... Bu sene 56 milyar dolar aşağı yukarı Türk ekonomisine katkımız. 430 uçağımız var. 2033’e kadar 810 uçağa çıkmaya çalışıyoruz. O seneki katkımız 141 milyar dolar olacak. Türk Hava Yolları tek başına, ekosistemiyle beraber, Fas kadar bir ekonomik üretim yapacak. 500’üncü uçağımızı 2025 yılında filoya sokacağız. 600’üncü uçak 2028’de, 700’üncü 2031’de ve 800’üncü de 2033’de gelecek. Şu anki siparişler bunu garantilemek için. Uçak sayısı iki kat artacak ama Türkiye’ye katkımız iki buçuk kattan fazla çoğalacak... Çünkü çarpan etkisini artıracağız. Onun için turizme ağırlık veriyoruz. Turizm Bakanlığı’yla bir projemiz var. 10 ülke tespit ettik: Amerika, Kanada, Meksika, Endonezya, Malezya, Japonya, Çin, Kore, Avustralya, Tayvan. Bu ülkelerden 10 milyon turist getirelim diyoruz ama bu turistler Antalya’da otele kapanmasın.”
Avrupalı kebap isterse o gün kapısında olsun
Şirket tarihinde ilk kez 10 yıllık projeksiyon belirlediklerini söyleyen Ahmet Bolat, bu kapsamda iştiraklerin yol haritasını da çizdiklerini aktardı. Bolat şunları söyledi:
“THY ve iştiraklerinin toplam 950 uçağa ulaşmasını planlıyoruz. THY ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress’le oturduk ve 10 yılda 150 uçağı geçme konusunda anlaştık. Geçen gün de 45 adedi Boeing 737 MAX olmak üzere 90 uçak alacağını ilan etti. 45 adet 737 MAX’in değeri yaklaşık 2 milyar dolar. Anadolujet’te (AJet) de yapılanmaya gidiyoruz. Anadolujet, Sabiha Gökçen ve Ankara’da faaliyet yürütecek. Antalya ve İzmir’de SunExpress yer alacak. THY de İstanbul Havalimanı’nda...”
Turkish Cargo’yu büyüteceklerini belirten Ahmet Bolat, KOBİ’lerin ürettikleri ürünleri e-ihracat yoluyla satışına da önemli destek sağlayacaklarını söyledi. Bolat, “Örneğin Fransa’daki bir kişi Türkiye’den yemek (kebap) sipariş verdiğinde o gün kapısında olacak. Yine tekstil ürünleri Avrupalı tüketicilerle çok rahat buluşacak” dedi.
2 kat pilot lazım
Yeni uçaklarla pilot ihtiyacının da artacağını belirten Bolat, şöyle devam etti:
“200 olan pilot yetiştirme kapasitesini 500’e çıkaracağız. Tanesi 15 milyon dolar olan 30 simülatörümüz var. Sayısını artırmak için stratejik ortaklık yaptığımız Havelsan’dan 5 simülatör aldık. 6500’e yakın pilotumuz var. Bir 6500 pilota daha ihtiyacımız var gelecekte.”
Avustralya’nın eli kulağında!
THY Avustralya’ya direkt uçuş için de geri sayımda... Ahmet Bolat şu bilgileri paylaştı:
“Avustralya’da haftalık 7 uçuş hakkımız var. Biz başlayınca inanıyoruz ki çok kısa zamanda hem Sidney’den, hem Melbourne’den uçabiliriz. Makedon, Kıbrıs Türkü, Yunanlı çok var. Dört gözle bekliyorlar. Avustralya’da sağlık hizmeti de çok pahalı. Şimdi memleketine gel, bir de sağlık hizmeti al İstanbul’da. Uzak noktalardan gelenlere İstanbul’da konaklarlarsa ekonomi sınıfına 2 gün, business’a 3 gün bedava veriyoruz.
İstanbul - Singapur - Melbourne veya Sidney... Birkaç dosyamız kaldı tamamlamamız gereken. 15 Aralık’ta açıyorduk. Yine de bir kaç haftaya kadar gelirse yapabiliriz. 500 - 600 bin turist gelir belli zaman sonra. Amacımız bu.”
Diziler turist çekiyor
Hizmet ihracatında dizilerin önemine de dikkat çeken Bolat, “450 milyon Güney Amerikalı dizilerimizi izliyor. Sırf dizide geçti diye Meksikalı turistler, Üsküdar’a gelip Kızkulesi manzarasında çay içip simit yiyor. Onlara böyle bir paket de sunuluyor. Şimdi uzak lokasyonlardan gelen bu turistlerin Göbeklitepe ve Nemrut’u görmeleri için planlamalar yapıyoruz” diye konuştu.