04.01.2023 - 14:43 | Son Güncellenme:
Yargı organı içerisinde yer alan hakimler mahkemelerde çalışır. Hukuk kuralları çerçevesinde davaları karara bağlayan ve hüküm veren hakim maaşları kıdem ve dereceye göre değişmektedir. Hakim maaşları ile ilgili detaylı bilgi için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Hakim Maaşları 2023
Hakim maaşları kıdem ve dereceye göre değişir. Bu nedenle her hakimin maaşı aynı olmaz. 2023 yılında memur maaşlarına gelen yüzde 30 zamla birlikte hakim maaşları da artmıştır. En düşük hakim maaşı 15 bin TL'den başlarken 1. derece hakimlerin maaşı 35 bin TL’ye kadar çıkmaktadır.
En Düşük Hakim Maaşı Ne Kadar?
En düşük hakim maaşını 8. derecede mesleğe yeni başlayan hakimler alır. Maaşları 2023 yılında yaklaşık 15 TL’den başlamaktadır.
En Yüksek Hakim Maaşı Ne Kadar?
En yüksek hakim maaşını ise 1. derece grupta yer alan ve 24 yıl deneyimi olan hakimler alır. Maaşları, 35 bin TL’ye kadar çıkmaktadır.
Yeni Başlayan Hakim Maaşı
Meslek hayatına yeni atılan hakimlerin maaşları 2023 yılında yaklaşık 15 bin TL’dir.
Hakim Nasıl Olunur?
Hakim olmak için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren bir kişi hakimlik mesleğini icra edebilir. Hakim olabilmek için yasalar ile belirlenen ilk şartlardan birisi Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler hakimlik mesleğini icra edemez. Hakimlik mesleği için lisans mezunu olmak şarttır. Lisans mezunu için ise yalnızca hukuk fakültesi mezunları kabul edilir. Yani hakim olabilmek için mutlaka hukuk fakültesi bölümünden mezun olmalısınız.
Ayrıca hakim olabilmek için yine 40 yaşını tamamlamış olmak da bir diğer şartlar arasındadır. Hakim olabilmek için aranan bir diğer şart ise yalnızca hukuk fakültesine özgü ve belirli iktisadi idari bilimleri mezunu kişiler için hakimlik sınavları bulunmaktadır. Hakimlik sınavlarından en az 70 alan kişiler hakim olmaya layık görülürler. Ayrıca hakim olabilmek için adayın sicili de temiz olması gerekmektedir. Yüz kızartıcı bir suç işlemiş olması, devlete ve vatana karşı işlenen suçlardan ötürü hakim olma yolundaki en büyük engellerden olarak görülür. Bundan dolayı sabıkalı olmamanız hakim olabilmeniz açısından son derecede önem teşkil eder.
İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu kişiler de idari yargı hakimi olabilirler. Bu fakülteden mezun olmuş kişiler yine hakimlik sınavlarına girerek en az 70 alması gerekmektedir. Ardından iktisadi ve idari bilimler fakültesi için ayrılmış olan kontenjana göre hakimlik ataması yapılabilmektedir.