18.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ - “Tabii uzun süre buna maruz kalmak, kanser gelişimini tetikleyebiliyor” diyen Kutlubay, şunları söyledi:
“Özellikle kan hücrelerine saldırdığı için, Lösemi tarzı birtakım kanserlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırabiliyor. O yüzden kanserojen bir madde. DSÖ’nün bir alt kuruluşu olan Uluslararası Kanser Birliği de kullanılmasını tamamen yasakladı. Ellerinde bu kremden olan varsa mutlaka onları atsın ve başka güneş kremleri ile güneşten korunmaya devam etsin.”
Firmaya ait Aveeno Protect, Refresh aerosol güneş kremi ile Neutrogena markası altındaki Beach Defense aerosol, CoolDry Sport aerosol, Invisible Daily Defense aerosol ile UltraSheer aerosol güneş kremlerinde düşük düzeyde de olsa benzen tespit edildi. Bu ürünlerden bazıları Türkiye’de de satılıyor.
Doç. Dr. Kutlubay, “Normal şartlarda aslında benzenin güneş kremleri içerisinde bulunmaması gerekiyor. Fakat bir şekilde üretim aşamasında bu maddenin karışmış olabileceği belirtiliyor” dedi.
‘İki tür krem var’
İki tür güneş kremi olduğunu belirten Doç. Dr. Kutlubay, “Fiziksel güneş kremleri dediğimiz koruyucuların içerisinde, ki daha çok bebek ve çocuk ürünlerinde tercih edilir bu, çinko oksit, titanyum dioksit gibi maddeler var. Bunlar, gelen güneş ışığını yansıtarak işe yararlar. İkinci güneş kremi türü ise aslında kimyasal bazlı ürünlerdir. Bunların da içerisinde Tinorob - M, Tinorob - S gibi birtakım güneşten koruyucu maddeler olur. Bunların özelliği de güneş ışığını emerler, soğururlar ve deri altına geçmesini engellerler” dedi.