EkonomiGüneş enerjisiyle çalışan çapa makinesi üretti

Güneş enerjisiyle çalışan çapa makinesi üretti

05.12.2016 - 20:21 | Son Güncellenme:

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Makine Mühendisliği  Bölümü  öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal tarafından yapılan ve güneş  enerjisiyle çalışan çapa makinesi, endüstriyel tasarım tescil belgesi aldı.

Güneş enerjisiyle çalışan çapa makinesi üretti

Mevlüt Beyribey Konukevi'nde, ürünün endüstriyel tasarım tescil belgesi alması nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, patent için Türk Patent Enstitüsüne ve 124 ülkede geçerli olan Uluslararası Patent başvurusunun yapıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Makinenin küçük çaplı tarlalar için üretildiğini belirtin Aydın, "Sipariş aldığımızda büyüklerini de yapacağız. Çevreye hiçbir zararı yok. Yakıt masrafı yok. Üniversitemizin ilk endüstriyel tasarım belgesi bu cihaz için alındı. Yatırım yapmak için kaynak peşindeyiz. Üniversite olarak üretime geçeceğiz." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal ise insanların yararına işler yapmak için çalıştığını belirtti.

Çapa makinesi yapmaya köyünde çiftçilerin çektiği sıkıntılar nedeniyle karar verdiğini belirten Kartal, "Memleketime gittiğim zaman köylülerle vakit geçiriyorum. Herkesin sorununu dinliyorum. Köyde bana fidanların arasının dar olduğunu çapalamanın ancak insan eliyle yapıldığını söylediler. Ben de bu çapa makinesini yapma kararı aldım. Bu çalışmayı 4 farklı model üzerinden geliştirdik, test ettik eksikliklerini belirledik. Tamamen yerli dış ekonomiye bağlı kalmadan kendi mühendislik bilgilerimizi kullanarak bir ürün geliştirdik." dedi.

Haberin Devamı

Bir saatlik iş 20 dakikada yapılıyor

Makineyi yaptıktan sonra köyüne götürdüğünü ve eksiklerini uygulayarak tamamladığını söyleyen Fuat Kartal, çiftçilerin rahat kullanımları için gereken her şeyi yaptığını söyledi.

Çapalamanın makinesiz yapıldığı durumlarda bel ve diz kaslarına zarar verdiğini anlatan Kartal şunları kaydetti:

"Makine sayesinde kullanıcı dik durduğu için bel rahatsızlığı vermiyor. Daha kısa sürede az enerji harcanarak işler yapılabiliyor. İnsanlar para kazanmak için sağlıklarını daha sonra da sağlıklarını kazanmak için paralarını harcıyorlar. Bu sistem sayesinde çiftçiler hem işlerini yapacaklar hem de sağlıklarını koruyacaklar. Makine, 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak yapıldı. Gelişmeye açık bir teknoloji. Güneş olmadan 7 saatlik bir çalışma yapmaya imkan veriyor. 1 saat içerisinde kendisini sarj edebiliyor. Yüksek torklu bir çark sistemi var. Toprağı çapalama derinliğinde herkes kendisi ayarlayabiliyor. İnsanların bir saatte yapacağı işi 20 dakikada yapabiliyor. Zamandan yüzde 60 tasarruf sağlıyor. Bundan sonrada sıkıntıları çözen ürünler geliştirmeye devam edeceğim."